AVERTISMENT

Acest site folose╚Öte "biscuiti" pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anun╚Ťuri ╚Öi pentru a analiza traficul.
Dac─â folosi╚Ťi acest site, sunte╚Ťi de acord cu utilizarea biscuitilor*.

Translate

CARE NOI ?

  Un documentar cu adev─ârat superb,
 "The Superior Human ?"
, scenariul ┼či regia Samuel McAnallen, narat cu sarcasm ┼či umor de vocea extraordinar─â a doctorului Nick Gylaw, a fost dedicat Zilei P─âm├óntului, ├«n 2012, fiind primul documentar care contest─â, sistematic ┼či logic, credin┼úa p─ârtinitoare uman─â ├«n superioritatea speciei noastre asupra tuturor celorlalte specii care ne populeaz─â planeta, motiva┼úie a masacrului pe care-l orchestr─âm de sute de ani, pe baze "┼čtiin┼úifice" sau din pur─â distrac┼úie.


CONȚINUT

  Consider soarele , arma*, si nu dusmanul nostru, in acelasi timp doar relatia speciala dintre planeta noastra si "soare" creeaza impresia unei simbioze, EL* fiind cvasi complimentar  nevoilor pamantesti dar si necrutator cu nechibzuinta celor ce cred ca toate sunt asa cum sunt si atat.

  Trebuie o mare putere de intelegere, si aici fac apel la "constiinta colectiva" ce face ca toate sa capete si acel aspect mai putin studiat, si anume al "spiritualitatii".
  Dealtfel aceasta tema a "spiritualitatii" este si va ramane singura punte dintre noi* si toate celelalte specii cu care "ar trebui" sa impartim aceasta planeta, echitabil adic─â cinstit.

  Nu degeaba spun "cinstit", dupa cum la aceasta ora putem sa ne dam seama cu foarte mare usurinta, viata pe aceasta planeta ar trebui sa implice o simbioza, naturala, stapanita de legi firesti, care exclud, sau cel putin ar trebui sa excluda lipsa respectului neconditionat* inter specii. Nu este necesar sa  mai pun in discutie dar "NOI" specia ce intr-un fel sau altul am dobandit suprematia lantului trofic, adica suntem ceva mai in masura sa luam decizii ce pot influenta si viata celorlalte specii, ar trebui sa o facem ceva mai chibzuit. 

 Se poate observa ca pozitia suprema ne-a cam transformat in calaii celorlalte specii, dominati de nevoile materiale, pe care tot noi le-am inventat, in acest punct, celelalte specii avand o alta forma de atribuire in echivalent pentru ceea ce "NOI" consideram necesar*.
  Astfel dea lungul timpului au existat intelepti ce au tras in permanenta un semnal de alarma, punctand, din pacate insuficient, felul prin care "NOI" intelegem sa convietuim .

În acest punct intervini
teoria lui Descartes ce nu este malefic─â prin imaginarea entit─â┼úii umane la modul dual, mecanismul biochimic cuplat cu cel mental, non-fizic - imagine comun─â multor practici spirituale str─âvechi - ci prin faptul c─â le-a negat celorlalte viet─â┼úi acela┼či drept, la o structur─â similar─â, chiar dac─â nu at├ót de "performant─â" ca cea uman─â.

  Astfel simplitatea naturala si de bun simt alaturi de simbioza dintre specii, pe de o parte si aceasta planeta/casa, comuna, pe de alta parte, este cheia tuturor problemelor ce au cam inceput sa se faca simtite.

   Si din nou, riscand sa ma repet, 'NOI" specia dominanta nu am fost capabila sa ne infrangem aroganta nascuta din aceasta "viata materiala", creata in mod artificial pentru a sustine acea modalitate de obtinere cu orice chip (a se citi prin orice mijloace ) a profitului necesar*  ce este totodata si cel mai mare consumator de resurse* dar in acelasi timp si cel mai empiric si nejustificat totodata, mod evolutuonist.

   Ma intreb ( retoric ) oare de ce omenirea considera ca tot ce exista trebuie intr-un fel sau altul, sa ai fie aservit, bine ca acest mod de gandire parca sa nascut' odata cu "NOI" dar tot nu reprezinta o justificare a ceea ce am ajuns sa facem.

  Nu cred ca o balena, care este recunoscuta ca cel mai mare mamifer terestru, sa poata distruge stratul de ozon sau sa modifice in vrun fel concentratia de CO2 din atmosfera, la fel cum nu cred ca, Ursii, Mistre╚Ťii sau Cerbii ar fi reusit sa defriseze sute de mii de hectare de padure, si cum nici pestii nu ar fi putut sa polueze raurile si oceanele planetei, deci ?!

  Cautam extra tere╚Ötri dar m─â tem c─â 'intre timp NOI" am devenit extra tere╚Ötri.

 
 ( Deja ne plangem de mil─â)

  Personal cred c─â antropomorfizarea Creatorului, idee cel pu┼úin aberant─â, este cea care ne-a ├«mpins spre iluzia c─â ne afl─âm intr-o continuitate a esen╚Ťei Universului, demonstr├ónd, ├«nc─â o dat─â, efectul distructiv al teoriei nivelelor ierarhice, aplicat─â, ├«n detrimentul holismului, asupra formelor de via┼ú─â, de aceast─â dat─â.

  P├ón─â la urm─â, c├ónd anume a ├«nceput aceast─â pervertire sau poate manipulare a g├óndirii umane, care ne-a convins de minunata noastr─â "superioritate" ?
  Folosirea de criterii foarte elastice ┼či, ├«n special, p─ârtinitoare ├«n evaluarea aptitudinilor, care ar fi trebuit s─â pozi┼úioneze orice specie animal─â sau vegetal─â undeva ├«n scara ierarhic─â, inventat─â ad-hoc, tot ├«n beneficiul nostru, exclude din start re┼úeaua extrem de complex─â de interconect─âri ┼či interdependen┼úe, mai ales, care acoper─â ├«ntreg regnul viu ┼či ne-a f─âcut s─â ignor─âm realitatea evident─â c─â energia solar─â sus┼úine, aproape ├«n exclusivitate, via┼úa pe Terra ┼či c─â plantele sunt singurele capabile s-o colecteze ┼či s-o prelucreze direct.

  Ce suntem noi ceilal┼úi, animale ┼či oameni, prin compara┼úie cu plantele ?
  C├ót de performant─â este, de fapt, fiin┼úa
 uman─â ?

    Simplu !

  L─âsat liber ├«n natur─â, omul ar muri rapid, fie de inani┼úie, fie deshidratat, fie inclus la categoria "delicatese" ├«n meniul vreunui animal de prad─â, dac─â a uitat cumva s─â fug─â de acas─â cu AKM-ul ├«n buzunar ┼či vorbim exact de acela┼či mediu natural ├«n care toate celelalte forme de via┼ú─â tr─âiesc ┼či prosper─â.

  Dac─â am apela la acela┼či ra┼úionament contorsionat uman, care ne plaseaz─â, convenabil, ├«n v├órful absurdului lan┼ú trofic ┼či am ignora, din nou, s─â trat─âm regnul viu ca pe un ├«ntreg, singura no┼úiune care se impune, de la sine, este aceea de parazit.

  E mult mai u┼čor de decis cine este parazitul ├«n aceast─â ecua┼úie: cel care ├«ncearc─â, prin "antibiotice", s─â-┼či "sinucid─â" aproape jum─âtate din propria fiin┼ú─â.
Desigur că în paradigma actuală, nu absurdă, ci de-a dreptul dementă, a consumerismului cu orice preţ, consumul a devenit mult mai important decât producătorii.

  Ei bine... nu chiar to┼úi sunt exclu┼či, fiindc─â cei care au inventat ┼či impus toate formele de discriminare, pentru a ne certifica sclavia, st─âp├ónii no┼čtri multi milenari, se consider─â mult deasupra oric─ârui lan┼ú trofic.
┼×i apropo de discriminare, s─â n-o uit─âm pe cea din interiorul propriei specii !
   ├Än ce prive┼čte etica uman─â, care ne arat─â cu claritate c─â organismul uman con┼úine circa 50 de trilioane de celule, dar ┼či circa 40 de trilioane de bacterii, a┼ča c─â e foarte greu de decis cine anume ne define┼čte pe noi, ca entit─â┼úi "con┼čtiente".

  O ╚Ötii p'aia cu "ANTIBIOTICELE" ?

  Observ─âm c─â organismele complexe traiesc  intr-o simbioz─â/interdependen╚Ť─â evident─â dictat─â at├ót genetic c├ót ╚Öi social ╚Öi via╚Ťa ├«n sine se desf─â╚Öoar─â ├«n consecin╚Ť─â (at├ót intern c├ót ╚Öi extern).
  Apari╚Ťia celui mai mic dezechilibru (├«n simbioz─â intern─â) scoate ├«n eviden╚Ť─â starea de anormalitate, suferin╚Ťa sau cum s-a ├«mp─âm├óntenit, BOAL─é.
  Aceast─â stare devine din acel moment calea pe care organismul afectat, va merge, reac╚Ťion─âm ├«n vederea restabilirii unui echilibru dictat tocmai de simbioza intern─â existent─â.
  Dezechilibrul rezult─â, ├«n mare parte, din contactul entit─â╚Ťii deja stabilite, cu "noile valuri de intru╚Öi" (bacterii ╚Öi alte micro organisme) .
  Nimic nu este l─âsat la voia ├«nt├ómpl─ârii, genomul uman ├«╚Öi face sim╚Ťite prerogativrle si astfel ├«ncepe un complex program de restaurare a st─ârii initiale (VINDECAREA).

  Cu toate c─â nu pare, antibioticele si alte chimioterapii, nu pot fi selective, acestea stimul├ónd reac╚Ťia organismului asupra tot ce nu reprezint─â celul─â proprie. 

  ├Än aceea╚Öi ordine de idei, bacteriile sunt ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â mari categorii; benefice (alea ce ajuta organismul sa-╚Öi digere alimentele) si restul* ; aici se ├«ncadreaz─â cele parazitare, acele bacterii ce nu ajut─â procesul de digestie.
(s─â se ├«n╚Ťeleag─â c─â toate "umbl─â" prin corp de sus p├ón─â jos).

     RECAP

  ├Än acest caz organismului i-ar fi suficienta o stare de repaus ╚Öi o diet─â far─â excese, din p─âcate complexitatea existen╚Ťial─â nu o permite.
  Oricum speciali╚Öti de tot felul au c─âzut de comun acord c─â lu─âm cam multe antibiotice, cu alte cuvinte ne cam sinucidem ­čśé­čśé­čśé
  
  


   ├Än final nu pot s─â nu men╚Ťionez sutele de CIVILIZATII disparute relativ recent (nu neap─ârat ale propriei specii) dar ╚Öi descoperiri ce atesta forme de via╚Ť─â evoluat─â, acum circa 1.4 milioane de ani.
  (un studiu relativ recent arat─â c─â pe glob la fiecare c├óteva minute dispare o specie)
 

Niciun comentariu: