Translate

miercuri, 4 aprilie 2018

CARE NOI ?





  Un documentar cu adevărat superb,
 "The Superior Human ?"
, scenariul şi regia Samuel McAnallen, narat cu sarcasm şi umor de vocea extraordinară a doctorului Nick Gylaw, a fost dedicat Zilei Pământului, în 2012, fiind primul documentar care contestă, sistematic şi logic, credinţa părtinitoare umană în superioritatea speciei noastre asupra tuturor celorlalte specii care ne populează planeta, motivaţie a masacrului pe care-l orchestrăm de sute de ani, pe baze "ştiinţifice" sau din pură distracţie.


CONȚINUT

  Consider soarele , arma*, si nu dusmanul nostru, in acelasi timp doar relatia speciala dintre planeta noastra si "soare" creeaza impresia unei simbioze, EL* fiind cvasi complimentar  nevoilor pamantesti dar si necrutator cu nechibzuinta celor ce cred ca toate sunt asa cum sunt si atat.

  Trebuie o mare putere de intelegere, si aici fac apel la "constiinta colectiva" ce face ca toate sa capete si acel aspect mai putin studiat, si anume al "spiritualitatii".
  Dealtfel aceasta tema a "spiritualitatii" este si va ramane singura punte dintre noi* si toate celelalte specii cu care "ar trebui" sa impartim aceasta planeta, echitabil adică cinstit.

  Nu degeaba spun "cinstit", dupa cum la aceasta ora putem sa ne dam seama cu foarte mare usurinta, viata pe aceasta planeta ar trebui sa implice o simbioza, naturala, stapanita de legi firesti, care exclud, sau cel putin ar trebui sa excluda lipsa respectului neconditionat* inter specii. Nu este necesar sa  mai pun in discutie dar "NOI" specia ce intr-un fel sau altul am dobandit suprematia lantului trofic, adica suntem ceva mai in masura sa luam decizii ce pot influenta si viata celorlalte specii, ar trebui sa o facem ceva mai chibzuit. 

 Se poate observa ca pozitia suprema ne-a cam transformat in calaii celorlalte specii, dominati de nevoile materiale, pe care tot noi le-am inventat, in acest punct, celelalte specii avand o alta forma de atribuire in echivalent pentru ceea ce "NOI" consideram necesar*.
  Astfel dea lungul timpului au existat intelepti ce au tras in permanenta un semnal de alarma, punctand, din pacate insuficient, felul prin care "NOI" intelegem sa convietuim .

În acest punct intervini
teoria lui Descartes ce nu este malefică prin imaginarea entităţii umane la modul dual, mecanismul biochimic cuplat cu cel mental, non-fizic - imagine comună multor practici spirituale străvechi - ci prin faptul că le-a negat celorlalte vietăţi acelaşi drept, la o structură similară, chiar dacă nu atât de "performantă" ca cea umană.

  Astfel simplitatea naturala si de bun simt alaturi de simbioza dintre specii, pe de o parte si aceasta planeta/casa, comuna, pe de alta parte, este cheia tuturor problemelor ce au cam inceput sa se faca simtite.

   Si din nou, riscand sa ma repet, 'NOI" specia dominanta nu am fost capabila sa ne infrangem aroganta nascuta din aceasta "viata materiala", creata in mod artificial pentru a sustine acea modalitate de obtinere cu orice chip (a se citi prin orice mijloace ) a profitului necesar*  ce este totodata si cel mai mare consumator de resurse* dar in acelasi timp si cel mai empiric si nejustificat totodata, mod evolutuonist.

   Ma intreb ( retoric ) oare de ce omenirea considera ca tot ce exista trebuie intr-un fel sau altul, sa ai fie aservit, bine ca acest mod de gandire parca sa nascut' odata cu "NOI" dar tot nu reprezinta o justificare a ceea ce am ajuns sa facem.

  Nu cred ca o balena, care este recunoscuta ca cel mai mare mamifer terestru, sa poata distruge stratul de ozon sau sa modifice in vrun fel concentratia de CO2 din atmosfera, la fel cum nu cred ca, Ursii, Mistreții sau Cerbii ar fi reusit sa defriseze sute de mii de hectare de padure, si cum nici pestii nu ar fi putut sa polueze raurile si oceanele planetei, deci ?!

  Cautam extra tereștri dar mă tem că 'intre timp NOI" am devenit extra tereștri.

 
 ( Deja ne plangem de milă)

  Personal cred că antropomorfizarea Creatorului, idee cel puţin aberantă, este cea care ne-a împins spre iluzia că ne aflăm intr-o continuitate a esenței Universului, demonstrând, încă o dată, efectul distructiv al teoriei nivelelor ierarhice, aplicată, în detrimentul holismului, asupra formelor de viaţă, de această dată.

  Până la urmă, când anume a început această pervertire sau poate manipulare a gândirii umane, care ne-a convins de minunata noastră "superioritate" ?
  Folosirea de criterii foarte elastice şi, în special, părtinitoare în evaluarea aptitudinilor, care ar fi trebuit să poziţioneze orice specie animală sau vegetală undeva în scara ierarhică, inventată ad-hoc, tot în beneficiul nostru, exclude din start reţeaua extrem de complexă de interconectări şi interdependenţe, mai ales, care acoperă întreg regnul viu şi ne-a făcut să ignorăm realitatea evidentă că energia solară susţine, aproape în exclusivitate, viaţa pe Terra şi că plantele sunt singurele capabile s-o colecteze şi s-o prelucreze direct.

  Ce suntem noi ceilalţi, animale şi oameni, prin comparaţie cu plantele ?
  Cât de performantă este, de fapt, fiinţa
 umană ?

    Simplu !

  Lăsat liber în natură, omul ar muri rapid, fie de inaniţie, fie deshidratat, fie inclus la categoria "delicatese" în meniul vreunui animal de pradă, dacă a uitat cumva să fugă de acasă cu AKM-ul în buzunar şi vorbim exact de acelaşi mediu natural în care toate celelalte forme de viaţă trăiesc şi prosperă.

  Dacă am apela la acelaşi raţionament contorsionat uman, care ne plasează, convenabil, în vârful absurdului lanţ trofic şi am ignora, din nou, să tratăm regnul viu ca pe un întreg, singura noţiune care se impune, de la sine, este aceea de parazit.

  E mult mai uşor de decis cine este parazitul în această ecuaţie: cel care încearcă, prin "antibiotice", să-şi "sinucidă" aproape jumătate din propria fiinţă.
Desigur că în paradigma actuală, nu absurdă, ci de-a dreptul dementă, a consumerismului cu orice preţ, consumul a devenit mult mai important decât producătorii.

  Ei bine... nu chiar toţi sunt excluşi, fiindcă cei care au inventat şi impus toate formele de discriminare, pentru a ne certifica sclavia, stăpânii noştri multi milenari, se consideră mult deasupra oricărui lanţ trofic.
Şi apropo de discriminare, să n-o uităm pe cea din interiorul propriei specii !
   În ce priveşte etica umană, care ne arată cu claritate că organismul uman conţine circa 50 de trilioane de celule, dar şi circa 40 de trilioane de bacterii, aşa că e foarte greu de decis cine anume ne defineşte pe noi, ca entităţi "conştiente".

  O știi p'aia cu "ANTIBIOTICELE" ?

  Observăm că organismele complexe traiesc  intr-o simbioză/interdependență evidentă dictată atât genetic cât și social și viața în sine se desfășoară în consecință (atât intern cât și extern).
  Apariția celui mai mic dezechilibru (în simbioză internă) scoate în evidență starea de anormalitate, suferința sau cum s-a împământenit, BOALĂ.
  Această stare devine din acel moment calea pe care organismul afectat, va merge, reacționăm în vederea restabilirii unui echilibru dictat tocmai de simbioza internă existentă.
  Dezechilibrul rezultă, în mare parte, din contactul entității deja stabilite, cu "noile valuri de intruși" (bacterii și alte micro organisme) .
  Nimic nu este lăsat la voia întâmplării, genomul uman își face simțite prerogativrle si astfel începe un complex program de restaurare a stării initiale (VINDECAREA).

  Cu toate că nu pare, antibioticele si alte chimioterapii, nu pot fi selective, acestea stimulând reacția organismului asupra tot ce nu reprezintă celulă proprie. 

  În aceeași ordine de idei, bacteriile sunt împărțite în două mari categorii; benefice (alea ce ajuta organismul sa-și digere alimentele) si restul* ; aici se încadrează cele parazitare, acele bacterii ce nu ajută procesul de digestie.
(să se înțeleagă că toate "umblă" prin corp de sus până jos).

     RECAP

  În acest caz organismului i-ar fi suficienta o stare de repaus și o dietă fară excese, din păcate complexitatea existențială nu o permite.
  Oricum specialiști de tot felul au căzut de comun acord că luăm cam multe antibiotice, cu alte cuvinte ne cam sinucidem 😂😂😂
  
  


   În final nu pot să nu menționez sutele de CIVILIZATII disparute relativ recent (nu neapărat ale propriei specii) dar și descoperiri ce atesta forme de viață evoluată, acum circa 1.4 milioane de ani.
  (un studiu relativ recent arată că pe glob la fiecare câteva minute dispare o specie)
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

-Let me know, if you want out more details about what I wrote, or have something to say, leave a post in the comments box, !