Introducere:GREEN ENERGY
Generatoare Eoliene.
Exista doua tipuri de generatoare eoliene si anume: cu viteza constanta sau cu viteza variabila.Instalatia eoliana cu viteza variabila, are avantajul utilizarii la maxim a energiei vantului, reducerii partii mecanice (nacela usoara, cutie de viteze redusa sau absenta si turn zvelt), dar avand o parte electronica mai complexa.
In cele ce urmeaza voi pune cap la cap cateva idei ce pot fi de folos in realizarea unui astfel de Mini Generator Eolian (home made).
Ca piesa principala avem un alternator de automobil,in cazul de fata unul de Dacie 1300.Pentru constructie tuturor le ramane libertatea de a alege unele componente
Solbergavind Neodymium magnets for windturbines,in functie de posibilitati.
De Stiut:
Ce ofera acest Mini Generator Eolian?
Acest Mini Generator Eolian nu va putea suplini sau inlocui reteaua de alimentare cu energie (bransament_220v) tinand cont de faptul ca un generator eolian are maxim 50% randament in conditii optime [vant de peste 12 m/s] la care se mai adauga [scade] randamentul sistemului de stocare iar cum la cativa metrii de sol viteza vantului este substantial redusa de factori obiectivi cum ar fi elementele de proximitate,copaci,cladiri,in cele mai multe cazuri fiind de sub 3/5-m/s acest Mini Generator realizat dintr-un alternator de automobil va produce practic un cuent electric mult mai mic decat cel teoretic de aproximativ 30 W/h putand astfel sustine o serie de consumatori mici (cu consum redus) doar pe o perioada limitata.
Deci,in functie de necesitate vom lua in calcul optiunile constructive pe care le vom adopta in vederea producerii si stocarii unei cantitati de energie ce va putea sustine alimentarea consumatorilor vizati de noi si pe o perioada de timp cat mai mare.Altfel spus, acest generator construit dintr-un alternator de automobil transformat nu va putea sustine consumatorii mari (cu motor sau cu rezistenta de incalzire) gen asspirator,masina de spalat automatica,fier de calcat,frigider.etc,poate insa sustine cu usurinta iluminatul casnic cu lampi economice (neon sau LED)
You could not use it to run vacum cleaners
washer dryers and things like that but if you need a little energy for
lighting and small appliances this wind generator is great.
sau un televizor LCD mic (25w), un Laptop/Tableta o combina audio si in general tot felul de consumatori stabili si economici la 12v-DC sau 220v-AC.
Componente necesare pentru proiectul; 1 KW wind generator:
1. Un alternator [de Dacia 1300 sau orice asemanator].
Alternatorul trifazic poate produce camp magnetic (curent electric) doar daca inelele colectoare (ale rotorului) sunt alimentate cu o tensiune deci optand pentru generator cu magneti permanenti vom... desasambla altermatorul vom scoate rotorul si ai vom aduce cateva modificari (in ghiara de mata) piesa punctata cu rosu in imagine.
Cum poti realiza un rotor cu magneti Neodim (vezi filmul!)
Sau se monteaza doi magneti permanenti care pot fi gasiti la difuzoarele audio(iar intr-un caz mai fericit magneti Niodim,(the best),sunt mult mai puternici si deci obtinem un randament mai bun.Magnetii sunt fixati pe o structura,urmand exemplul din filmul care urmeaza,dupa care se reasambleaza rotorul.Inainte de remontarea alternatorului asigurati-va ca rulmentii sunt in stare buna si gresati.
In filmul urmator vedem de unde si cum putem procura cativa magneti neodim (de mare putere)
Sau AICI vezi cum se modifica rotorul!
In poza care urmeaza este redat un circuit al puntii redresoare primare a alternatorului,
2. Orice tip de regulator + stabilizator de incarcare,sau partea electronica "backup inverter" de la un UPS de min;400W-500W(numai daca considerati ca aveti suficiente cunostinte de electronica,chiar daca este relativ simplu de conectat [vii cu firul de la eoliana pe redresarea de 12v,iar in locul acumulatorului din UPS,legam Acumulatorul auto],deoarece avand un generator eolian cu viteza variabila este necesara stabilizarea electronica a tensiunii generate si a curentului de incarcare la baterie.
3. O baterie de înmagazinare a energiei 12v-xx Amp.(cu cat mai mare si noua cu atat mai bine).
4.Sau in varianta fara UPS de calculator Invertor auto-INV1000W - transforma tensiunea continua de 12V in tensiune alternativa de 220V/50Hz, putere 1000W. Alimentarea se face direct de la bateria auto .
Tensiune intrare: 12V – DC
Tensiune iesire: 220 VAC +/- 5%
Frecventa: 50 Hz +/- 2 Hz
Forma sinusoidei de iesire: sinusoida modificata.Aici avem o problema; acest invertor [cu sinusoida madificata] va induce un'bazait'in tabloul de sigurante (automate).
Acest Inverter se va monta dupa puntea redresoare atasata la 1 KW wind generator [Generator Eolian].
Cu aceasta varianta ne trebuie neaparat si un regulator de incarcare,necesar datorita vitezei variabile a mini generatorului eolian din alternator auto ( recomand folosirea unui UPS ce inglobeaza toate partile electronice necesare).
Sau "pentru cei cu cunostinte si posibilitati" un montaj
Inverter 12v AC- 220v DC. |
5. O teava sau orice poate fi folosit pe post de stalp,suficient de dimensionata pentru a putea sustine constructia.
6. Sufa (de preferat) sau sarma,pentru ancorare de siguranta pe cel putin trei directii (lungimea necesara o veti determina dupa ce veti monta teava/pilon/catarg, in locul pe care il stabiliti)
7. Tabla de aluminiu sau orice alt material din care sa puteti realiza palele turbinei (butoi de tabla sau teava de canalizare unde paletele vor avea din start si o curbura )
8.O consola pe care pot fi montate cateva sigurante.
Realizare-montaj 1 KW wind generator
Dupa ce am adunat cam tot ce ne trebuie incepem prin a construi paletele rotorului.Creem o schita,sablon,a unei palete (cam 1m lungime si 20cm latime la baza in varf ajungand undeva la 5-7cm) si poate sa semene cu cea din poza,dupa care realizam numarul de pale pe care dorim,astfel avem sansa sa iasa simetrice.Dupa care montam in locul fuliei altematorului ,pe ax,flansa cu palete cu saiba grover + piulita sau o piulita cu autoblocare
saiba normala.
Observam din imagine ca puteti monta 2-3 sau 6 palete ,dupa cum "bate vantul" prin zona voastra,insa tineti cont si de faptul ca eoliana nu va avea un randament mai mare montand palete cu o suprafata mai mare,dimpotriva acestea vor opune rezistenta in fata curentilor de aer rezultatul fiind opus celui urmarit,sau chiar , in cazul unor rafale de vant,ducand la ruperea catargului.
Intr-o zona cu rafale de vant puternic va trebui sa incercati (aici) un mecanism centrifugal de schimbarea unghiului paletelor.
O parte importanta o reprezinta construirea suportuli pe care se fixeaza alternatorul,tineti cont de asimetrii si "masa" la teava (catarg).
Sistemul de rotire necesita cateva piese prelucrate.Pe teava fixati (sudati) o bucsa ,pana la care va cobora inelele suportului rotativ pe care se monteaza generatorul(merge si cu rulmenti vechi si reconditionati) aici cam toate piasele se fixeaza prin sudura.
Conexiunea electrica se va face (de preferinta) printrun conector rotativ [cu mercur] [http://www.okazii.ro/catalog/40629270/conector-electric-rotativ-a3h.html]
pentru a evita orice pierderi de curent(insa este cam scump) varianta ieftina ar fi un cuplaj rotativ realizat cu inelele scoase de la alimentarea bobinei de excitatie din rotorul alternatorilui pe care le veti monta intr-un ansamblu ax / bucşe ce trebuie realizat artizanal insa suficient de compact si fiabil,pentru a putea fi atasat la modulul de rotire si sa nu genereze intreruperi\pierderi de curent\tensiune.
conector rotativ artizanal |
Recomandare;
periile inelelor conectorului rotativ artizanal (montat in capul tevii) pot fi realizate din doua platine (platina mobila)cu tot cu lamelele de arcuire,tot de la Dacie,si vor fi pozitionate astfel incat sa calce din lateral pe inelele colectoare (montat pe suportul mobil).Fixati cu papuci auto sau orice fel de cleme sertizate, toate legaturile,treceti un cablu de lungimea dorita prin teava si fixati conectorul in capatul superior al tevii cu un surub din lateral.
Intreg ansamblu poate fi protejat la intemperii daca este acoperit cu un butoias de plastic taiat in doua si reasamblat peste generator si dispozitivul de rotire,cu cleme+surub.
Partea de stocare si furnizare a energiei:1 KW.h/d wind generator:schematic
Regulatorul de incarcare se va monta aproape de acumulator, care este si sursa de stocare a anergiei.
Se poate incerca si folosirea partii electronice a unui UPS,in cazul in care posedati cunostinte temeinice de electronica,acesta putand inlocui atat regulatorul de incarcare cat si inverterul.
Realizam un mic tablou pentru sigurante si un traseu de 12v si cat mai multi amperi [deci cablu electric cat mai gros] pana unde e nevoie.Pe 12 V daca veti folosi conectoare (prize si stechere) gen 220v AC,vopsiti stecherele aparatelor cu tensiune polarizata (+/-) pentru a evita alimentarea inversa sau chiar sa fie bagat accidental intr-o priza de 220v AC.
Daca optati pentru instalatiea cu Inverter sau UPS [care se monteaza deasemeni langa acumulator] nu trebuie sa mai vopsiti stechere si prize,atat reteaua cat si consumatorii fiind tot de 220v-AC , insa
ATETINE :
Nu interconectati reteaua de Casa cu cea de la 1 KW wind generator.
Varianta cu Inverter sau UPS este mai 'comoda' insa va diminua suplimantar din randamentul generatorului.
In imaginea care urmeaza sint date cateva studii practice de pozitionare a 1 KW wind generator,in zona rurala (la casa)intrucat legislatia actuala nu 'sustine' montarea acestu gen de generatoare (eoliene)in zone urbane (la bloc) ci doar a panourilor solare (termice) si a panourilor fotovoltaice (electrice).
Daca aveti intrebari,dati un Like si faceti enuntul in caseta de comentarii,astfel voi putea face (eventual) unele completari .
PS:Acest generator devine cu adevarat eficient-rentabil intr-o instalatie mixta-hibrid,alaturi de unu sau doua panouri fotovoltaice de 60-100w,beneficiind de avantajele ambelor tehnologii.
http://spherenergy.com/hybrid/ |
So you can add 60 watts of wind for about the same cost as adding 60 watts of solar -- and with a hybrid system you get to take advantage of both alternative technologies.
Urez succes celor ce vor incerca acest proiect! "GREEN ENERGY".
bravo sefu,dar de unde iau un conector rotativ?,te rog da si mie mai multe detali prin fotografii mai clare si apropiate sa montura mai bine
RăspundețiȘtergeresucces and please help me to build my own individual photovoltaic eolian system in Brasov-Romania,please tel .me at 0761455403 ,in my new design project ! thanks a lot ! i wanted it by 2,5 m aperture ,etc ! for 100 kw/month consume ,with storage into apropriate batteries for an one room apartament ! on Gen.L.Mociulschi street 14,bl.19.ap.37 ! plese who can make calculation for this project,to help me to build it,urgently ! thanks a lot ,i wait your reply !
Ștergeree o idee geniala
RăspundețiȘtergerevreau sa cumpar si eu una daca are cineva de vanzare 0721726120
RăspundețiȘtergereeoliene 2 kw 48 v-1200 euro
RăspundețiȘtergerecum te contactez anonimule ca m-ar interesa oferta ta
Ștergerecare are mai multe informatii despre acest tip de constructie?
RăspundețiȘtergere
RăspundețiȘtergereVreau si eu un nr de telefon sa pot suna
0735735736
RăspundețiȘtergerefunctioneaza f bine cu un alternator de fiat 85A
RăspundețiȘtergereSO GOOD JOB................................
RăspundețiȘtergerePipe Coupler
Beam clamp
Thanks for the good writeup. It in reality used to be a entertainment account it.
RăspundețiȘtergereLook advanced to more brought agreeable from you! However,
how can we keep in touch?
Feel free to surf to my site: buy a flat
Hey there, You have performed an incredible job. I'll definitely digg it and in my view recommend to my friends. I'm sure they'll be benefited from this web site.
RăspundețiȘtergeremy site: furnished property