Zilnic, actuala societate, asa zis democratica, din punct de vedere social, ne pune la grea incercare rezistenta psihica dar si fizica, tot_o_data, cu o infinita pleiada de mai mici sau mai mari probleme, de la casa, loc de munca (cine are) pana la evenimente, detaliat exemplificate, parca special pentru a sustine/alimenta, necontenit starea de stres generalizat, dealtfel, si tot_o_data recunoscut dar blamat de tot mai multe voci.
Daca nu ar fi fost asimilat unei stari de disconfort general, stresul ar fi trecut probabil in clasa vre_o unei sub categorii de afectiuni psihice mentionat si eventual tratat superficial eventual colateral, insa studiile, nu putine la numar, in special cele de ordin medical, au clasat, relativ de curand, stresul, in categoria factorilor majori de risc, in ce priveste sanatatea, in stransa legatura cu partea cognitiva si/sau perceptie initiala.
S-a demonstrat in fel si chip cum, organismul uman reactioneaza, direct sau indirect la nenumarati stimuli externi, nu neaparat cei ce vizeaza organele de simt, acestia facand dealtfel diferenta dintre o fiinta sanatoasa si una, sa zicem cu evidente afectiuni, pentru un ochi avizat.
Oricum, din cele mai vechi timpuri, o persoana in suferinta are nevoie de odihna, dar mai nou, s-a luat in calcul si starea psihica/mentala, de constient/caracter vizibil, inconstient sau subconstient, stare responsabila pe langa altele si de evolutia/viata personala materializata prin pseudo comportament si perceptii subliminale ce la un loc formeaza acel ceva ce ne reprezentam ca si entitate dar nu poate fi si evident ca si implicare constienta, sufletul.
Ajungand in acest punct voi trece direct la ceea ce mai nou se cunoaste ca si practica, anume; meditatia.
VIZIONEAZA SI MEDITEAZA
De la inceputurile timpurilor, meditatia era o practica spirituala, in ce priveste perceptia individului vis_a_vis de cadrul social existent, a urmat, inevitabil si transpunerea acestui ritual "samanic" in context actualizat, luind astfel forma meditatiei de grup sau individuale a bine cunoscutului "Yoga".
Acesta cat si alte stiluri, relativ apropiate/asociate, au avut ca si spatiu de origine (se zice) indepartata Asie, punct in care am unele rezerve, intru_cat consider ca sursa de inspiratie, scotocind* prin "arhivele constientului colectiv", au o origine universala, adik fiece popor, natie, ethie, a manifestat si consemnat, de_a lungul timpului astfel de practici.
Astfel cadrul organizat al practicantilor, a dus in final la gasirea unei forme mult mai complexe dar in acelasi timp si acceptate, fiind nascute din ceva existent, de practica spirituala.
(intre timp, degenerand si transformandu_se in ideologie neunitara spatio temporal insa unitara ca si aspect propavaduit).
Oricum, plecand de la o normalitate* fireasca de manifestari, social_organice alaturi de ritualul reprezentativ, particular practicilor, s-a ajuns, treptat la indoctrinare/indobitocire in mod constient, eludand realitatea, denaturand chiar aspecte istorice evidente, cu scopul ulterior de a crea o situatie profitabila, atat materiala dar ce este cel mai spectaculos, psihica si de comportament.
Impunand in acelasi timp "constiintei colective" ideea de ne'dominare insa alimentata cu ideea ca suntem mici, si "EL" e mare, suntem prosti (gramada) dar "EL" a tot stiutor, si chiar ca a creat lumea asa cum o vedem, mai sa fie, acum cate miliarde de ani, ca sa fim seriosi, poate scapa din vedere, insa religiile ce au ajuns sa "ne lumineze calea" de cel mult cate_va milenii...si asa si nush_tiu cum dar nu au cazut de comun acord in ce si cum, exact ca si cum "IIsus", fiul domnului nu a venit pentru toate creaturile, a si uite ca mi_a mai scapat una, suntem reprezentantii uneia din zecile de mii de specii de pe pamant, oare creatorul lor cum arata, oricum nici o alta specie nu face ce face a noastra.
Revanind intru_cat_va la cuvintele de inceput, totalitatea acestor aspecte, practic create in mod artificial, alaturi de celelalte situatii cazuale, au canalizat cea mai mare parte din resursele sufletesti dar si fizice (materiale) pe cai mai putin explicabile ca si practica spirituala. Este si normal ca, informatia initiala sa se fi pierdut in negura timpului*, insa acest aspect nu poate dovedi decat o manipulare voluntara, cu interes ascuns*, a acelor naivi practicanti, ce din grup s_au transformat, fara voie, in turma. (explicit gasim in religii) gata oricand de sacrificii* ce de cele mai multe ori nu ai reprezinta personal, ci doar ca rezultat al indobitocirii.
CE SE ASCUNDE SUB ACEST ASPECT
La o privire superficiala, o mare credinta in ceva* sau cineva, ce nu poate fi vazut, ce ajuta doar prin perceptia coincidentei/faptului izolat, ca si adevar mistic.
Daca separam ritualul mistic de cel initial de comemorare colectiva, ajungem negresit la inceputurile timpului cand nestiinta a favorizat aspectele ce au condus la explicarea inexplicabilului, acele inceputuri cand in dorinta de prea slavire au luat nastere mii si mii de mit'uri, povesti de adormit copii, menite vezi tu, a crea o identitate de neam, in timp si spatiu.
SA OCOLIM PARTEA VIZIBILA
Considerand ca si utila, canalizarea tuturor eforturlor* de care suntem capabili ca si entitate de sine statatoare, in folosul propriu, putem spune negresit ca; nu mai putem a o face.
Suntem siliti, practic, sa ne manifestam, intr_un cadru artificial creat si asta, relativ recent, daca e sa luam in considerare perioada de timp de la aparitia vietii pe pamant, si sa dam tot ce putem "mai departe" (altora) suna a religie, nu!?
Ajungem sa vedemsi partea materiala, interzisa/blamata de catre religii, aceleasi ce ne sfatuiesc* sa facem pelerinaje (aducatoare de oarece profit) in fuga calului pe la nush ce manastiri sau moaste, ca la viteza asta numai deconectare spirituala nu se mai cheama, si uite de unde subliminal mai alimentam o data interminabilul stres,
Ma intreb (retoric) ce au facut oamenii astia de merg in genunchi spre nush ce izbavire sau iertare, sa fim seriosi, nu prea are nimic de_a face cu un om normal, doar daca acest "ritual" sub aceasta farma injositoare nu atinge si acel punct de convergenta spiritualitatii si credintei spre maditatia subconstienta, intr_adevar binefacatoare, insa cam fara nici o legatura cu asa perceptie.
Zilnic suntem supusi unei cazne* uriase si numai daca luam in calcul faptul ca traim astfel de vremuri, independente de vointa noastra (dictate de altii) si trecute sub steagul democratiei care nu se pre_a face vizibila decat prin asidua si devotata (nush_tiu cui) masmedia si altele de genul, ce ori ne oripileaza ori ne prostesc cu asa zise informatii, oricum nu ne desteapta* cu nimic, si cel mai vizibil dar in acelasi timp trecut cu vederea aspect, nu poate oferi raspuns la nimic*.
MEDITATIE vs RUGACIUNE
Pornind tot de la practicile stravechi, ce oricum nu se explica decat prin inexplicabil, adik necunoasterea unor manifestari/fenomene "nestudiate" pentru ca n_avea cine, dar bune ca vaca de muls pentru "mai marii momentului" ce dealtfel aveau si tehnologia* momentului la dispozitie, intr_o prima faza scrisul si imaginile pictate, s_a ajuns treptat si cat mai repede cu putinta la a defini un mod de viata sociala, inafara caruia erai strivit la propriu ( a se citi despre inchizitie)
http://www.lovendal.ro/wp52/inchizitia-600-de-ani-de-crime-in-numele-crestinismului-partea-2/ |
Simplificand la loc viata spirituala, ramanem cu meditatia, acel moment cand intraga fiinta* este concentrata asupra ceva, chiar si asupra noastra, intr_un fel sau altul, comunicand energetic* cu universul a carui parte suntem indiferent de voina noastra, si care ne poate ajuta, practic nebanuit si direct.
Studii de ultima ora arata ca organismul se rapara* prin meditatie si odihna, acestea facand casa doar cu o viata de bun simt (lucru speculat si de religii) o viata simpla bazata pe dorinte firesti ce nu pot cauza suferinta creata in cazul dorintelor materiale de genul, ala are si eu nu, care la randul lor alimenteaza acel stres, atat de blamat, dar subtil fardat*, vorbim actualmente de o societate financiar economica, nu?!, bazata pe profit.
De odihna nu poate fi vorba, au "EI" grija, insa de meditatie/rugaciune, trebuie sa avem "NOI" grija.
Pana si medicina, in ultimii ani, a inceput sa acorde vietii spirituale un loc mai in fata* , vizibil impinsi de acest nou mod de comunicare "INTERNET" ce putin cate putin a inceput sa scoate lumea din necunoastere, facilitand in fapt dreptul la ceea ce sute de ani a fost cu neputinta de razbit si anume, aici cred ca ma repet, la cunoastere.
Tot despre meditatie, aceasta poate fi favorizata si stimulata de mediul ce ne inconjoara, camera, gradina, peisaj, si cel mai mult de starea de spirit, cum se mai zice*.
O casa curata, o plimbare prin peisaj* sunt lucruri la indemana, insa starea de spirit poate fi doar dobandita cu rutina unei vieti curate, cu rutina unei gandiri curate/pozitive, stare ce trebuie sa ne determine atat constient dar mai ales subconstient si inconstient, acestea ultime doua aspecte reprezinta adevarata noastra fiinta, ce nu poate fi gasita nici daca tai cu cutitul dar ne reprezinta in tot ceea ce facem, involuntar si neconditionat.
DE FINAL
Ideea este ca; stand departe de dorintile desarte* ne ferim de griji inutile ce izvorasc nestavilit, facand o paranteza, nu pot sa nu recunosc ca religiile, in principiu, asta popavaduiesc, doar ca in timp au capatat si unele aspecte ce nu au nimic de_a face cu spiritualitatea, dar mi_te cu nivelul de civilizatie atins de omenire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
-Let me know, if you want out more details about what I wrote, or have something to say, leave a post in the comments box, !