Eminescu comemorat într-o emisiune triplex la Radio România - Cultură - Radio România Actualităţi Online
Recitaluri de poezie, lansări şi expoziţii de carte sau conferinţe marchează sâmbătă 124 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu.
La Ipoteşti sa defăşurat Congresul Naţional de Poezie, iar la Bucureşti, după o slujbă oficiată la mormântul poetului, a avut loc si o ceremonie la statuia din faţa Ateneului Român.
Dimitrie Vatamaniuc, membru de onoare al Academiei Române şi un bun cunoscator al manuscriselor lui Mihai Eminescu, a precizat că este mulţumit că a dus la final opera lui Eminescu începută de Perpessicius.
"Ea este făcută în anii cei mai grei de dictatură şi singura condiţie ce am pus-o eu întotdeauna a fost să dăm textele integral. Şi în această ediţie refăcută de mine nu veţi găsi nici un elogiu la adresa dictaturii. Dar important este că ediţia s-a terminat şi eu am făcut o nouă ediţie în care am eliminat tot ce au fost concesii din astea, teoretice, nu alte excese şi astăzi sunt satisfăcut că în 2010 şi 2011 a apărut noua ediţie a lui Eminescu", a spus Dimitrie Vatamaniuc.
Sâmbătă între orele 17.00 şi 19.00, Radio România invită ascultătorii la o emisiune dedicată poetului naţional, difuzată simultan de Radio Timişoara, Radio Iaşi şi Radio Chişinău.
Expoziţie fotografică inedită la Chişinău
Vineri, la Chişinău a fost inaugurată o expoziţie de fotografie dedicată marelui poet, transmite Natalia Zaharescu de la Radio Chişinău.
Expoziţia este formată din 22 bannere montate lânga statuia lui Stefan cel Mare şi Sfânt, în grădina publică din Chişinău.
În imagini, pot fi văzute secvenţe reprezentative din viaţa şi activitatea lui Mihai Eminescu - a subliniat directorul Institutului Cultural Român de la Chişinău, Valeriu Matei.
"Avem aici scrisorile de dragoste, cele mai puţin cunoscute, descoperite acum zece ani, într-o bancă elveţiană, scrisorile de dragoste ale lui Eminescu, către Veronica Micle, şi ale Veronicai, către Mihai Eminescu", a spus Valeriu Matei.
Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă, a salutat amplasarea expoziţiei în preajma monumentului lui Stefan cel Mare.
"Este o bună idee că în proximitatea statui lui Stefan cel Mare lumea să se întâlnească, să poată privi asemenea expoziţii, să poată schimba opinii şi să poată gândi la lucrurile fundamentale ale culturii", a declarat ambasadorul României în Republica Moldova.
Academicianul Mihai Cimpoi a prezentat în cadrul evenimentului noul său volum "Mihai Eminescu. Dicţionar enciclopedic", editat recent în 1.000 de exemplare.
"Este un instrument absolut necesar tuturor celor care îl studiază pe Eminescu în şcoli, în universităţi, şi care îl iubesc pe Eminescu", a spus academicianul Mihai Cimpoi.
Insă după cum se ştie Eminescu este recunoscut pe lîngă poezie şi pentru Publicistica sa. Jurnalistica ocupînd un loc însemnat ,fiind recunoscut drept un nationalist îndîrjit militand si evocand sub orce formă identitatea naţională.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
-Let me know, if you want out more details about what I wrote, or have something to say, leave a post in the comments box, !