Translate

Cum poti scapa de superstitii Oare aşa să fie?

 Ideea de „superstiţie“ este veche, prin superstitio romanii înţelegînd la vremea lor un obicei religios de prisos, necerut de ritual. Cert este că, în toate culturile, superstiţia se exprimă sub forma unor credinţe sau practici, iar aceste credinţe pot fi colective sau individuale, personale. Psihologii spun că superstiţia este o credinţă iraţională în faptul că viitorul e influenţat de comportament. Pe de altă parte, sociologii cred că prezenţa mitului şi a magiei în viaţa omului contemporan vine din nevoia unei gestionări atît ideologice, cît şi practice a legăturii imaginare cu lumea. Nevoia de iraţional e un compromis pe care spiritul uman îl face cu propriile fantasme, propria dezordine, propriile contradicţii… Unii ar spune că sîntem un popor marcat de „fatalitate“…
 .

Superstitia - cea mai periculoasa credinta a oamenilor care ii face sa renunte la gandirea logica si rationala! 
Majoritatea superstitiosilor sint persoane fara discernamant si influentabile, acestia avand la baza religiile!


Iata ce crede Freud despre superstitie:

“Nu cred ca un eveniment la aparitia caruia viata mea psihica nu are aport ma poate invata ceva despre aspectul viitor al realitatii ceva ce este ascuns, cred insa ca o manifestare neintentionata a propriei mele activitati psihice imi dezvaluie ceva ascuns, ceva ce, la randul sau nu apartine decat vietii mele psihice, cred ce-i drept in coincidenta exterioara (reala), dar nu in hazardul interior (psihic).

Superstitiosul, invers: el nu stie nimic despre motivarea actiunilor sale intamplatoare si a actelor sale ratate, el crede ca exista coincidente psihice, de aceea este inclinat sa atribuie hazardului exterior o insemnatate care se va manifesta in evenimentul real, sa vada in hazard un mijloc de exprimare pentru ceva ce afara ii este ascuns. Deosebirile intre omul superstitos si mine sunt 2: in primul rand, el proiecteaza inspre exterior o motivare pe care eu o caut inauntru, in al doilea el interpreteaza coincidenta printr-un incident, iar eu explic printr-un gand. Dar ascunsul la el corespunde inconstientului la mine, si compulsia de a nu lasa coincidenta sa treaca drept coincidenta, ci de a o interpreta, ne este comuna ambilor.”


Freud despre omul paranoic:

“Categoria coincidentei, a hazardului, a ceea ce nu necesita motivare, pe care omul normal o admite pentru o parte a propriilor sale acte psihice si acte ratate, paranoicul o respinge deci in aplicarea asupra manifestarilor psihice ale celorlalti. Tot ce remarca el la ceilalti este plin de importanta, totul este interpretabil. Oare cum ajunge el la aceasta concluzie? Proiecteaza probabil in viata psihica a celorlalti ceea ce in a sa proprie exista in mod inconstient, aici ca si in atatea alte cazuri similare. In paranoia sa se inghesuie sa ajunga la constiinta si multe din acele elemente care la oamenii normali si nevrotici sunt detectate abia prin psihanaliza ca fiind prezente in inconstient.”

Aici vorbim si despre autosugestie, prin faptul ca o gandire superstitioasa duce de cele mai multe ori la o intoxicare a mintii. De exemplul superstitia cu taierea drumului de catre o pisica neagra, considerata de superstitiosi un lucru rau, asta ii va face chiar sa-si imagineze si sa-si proiecteze raul, care acesta de multe ori se intampla, nu pentru ca animalul acela este de vina, ci pentru ca superstitiosul si-a programat mintea in asa fel incat sa se intample, caci si-a imaginat cam cum va arata problema care o va intampina dupa ce i-a taiat pisica calea, deci creierul reptilian, deja a pus in miscare acea imagine, iar celelalte emisfere cerebrale nu fac nimic sa amorseze gandul provenit din creierul reptilian si asa se va ajunge la ceva tragic chiar, totul avand la baza o foarte puternica autosugestie negativa proprie a acelei persoane.Deci; persoanele cu mintea limpede si rationala, ar trebui sa nu se lase influentate de persoane care le spun ca nu sti ce vor patii si cine stie ce probleme vor avea daca nu fac / respecta,  un anumit ritual invocat sustinut paranoic de intamplari imaginare.
Calea de urmat este simpla; persoana trebuie sa contreze incercarea de sugestionare prin ridiculizarea la maxim a persoanei care incearca sa aduca astfel de "atingeri sensibile" ale subconstientului, mizand pe de o parte pe superstitie si frica iar pe de alta pe masura in care subiectul pus in discutie poate deveni sau nu credibil. 
Astfel spus, persoana care urmeaza sa fie sugestionata prin invocarea unei situatii nedorite cauzata de o superstitie "motivata prin amanunte" o data ce va incepe sa fie amuzata si sa ia in deradere afirmatiile lipsite de sens,  va canaliza pozitiv intreaga energie a subconstientului  si astfel va stapanii pornirea "negativa"  in cele mai multe cazuri derulata cu buna stiinta, dominand astfel evenimente tragice sau negative expuse prin gandirea pozitiva,disociind propria persoana de aceasta imagine nedorita, situatia ajungand astfel sa nu se mai poata materializa, direct sau indirect deci nu va mai avea loc, eliminand cauza eliminam si efectul. 
Prin urmare viata reala nu va mai putea fi marcata de acele "asa zis" evenimente catastrofale sau cel putin de nedorit (imaginate)  mentionate de acesti netrebnici. 
Asa ca; daca aveti predispunerea fata de superstitii incercati sa le tratati cu indiferenta sau chiar contrati "acid"  ridiculizand acest gen de manifestare si nu in ultimul rand ridiculizati si persoana ce incearca sa determine atare situatii punctand temeri subconstiente supranumite "superstitii" putand astfel marca in realitate comportamentul direct prin simularea certitudinii, incomoda dealtfel dar ireala in acelasi timp, ca ele se vor intampla, dînd de găndit inutil,dealtfel fară nici o legatură cel putin benefică  "naivilor influenţabili" marcîndu-le astfel cel pţin pe o perioadă de timp dacă nu permanent modul în care vor reacţiona sau chiar modul in care vor gîndi, distrîgandu-le cel putin atenţia de la realitate.


Niciun comentariu: