Translate

sâmbătă, 7 aprilie 2018

PAŞTELE ȘI IEPURAȘUL

 



Ce legătură are iepurașul cu Paștele? Este iepurașul animalul care ilustrează cel mai bine simbolistica Paștelor? Se găsește în Biblie vreo legătură între iepuraș și sărbătoarea de Paști?

“Iepurasul de Paști este un simbol păgân, emblemă a fertilității, asociat de creștini cu aparițiile lui Iisus dupa Înviere. Prima menționare a iepurașului ca simbol pascal apare în Germania, în 1590. În unele regiuni din această țară se credea că iepurașul aduce ouăle roșii în Joia Mare și pe cele colorate altfel în noaptea dinaintea Paștelui.

În tradiția păgână anglo-saxonă exista o zeiță pe nume Eostre, cunoscută drept zeița primăverii. Simbolurile ei principale erau oul și iepurele. Există o legendă potrivit căreia zeița a găsit o pasăre rănită în timpul iernii, iar singura soluție pentru a o salva a fost să o transforme în iepure. Deși nu mai era pasăre, iepurele putea să facă ouă.

Primăvara avea loc un festival dedicat zeiței, care ținea din martie până la sfârșitul lui aprilie. Când creștinismul a ajuns la anglo-saxoni, multe tradiții din timpul festivalului lui Eostre au fost adaptate în ceremoniile în onoarea Învierii lui Iisus, întrucât aveau loc în același timp și îi încurajau pe păgâni să se convertească. Drept rezultat, numele Paștelui în engleză, Easter, provine de la Eostre.

Iepurașii fac parte din poveste întrucât sunt simbolul lui Eostre, dar și penrtu că iepurii sunt puternic legați de lună în tradiția păgână. Iepurele era și un simbol al lunii, iar ciclurile lunii determină în ce zi sărbătorim Paștele în fiecare an.

În Germania, iepurașii de Paște erau albi și se credea că dacă un copil este foarte cuminte, un iepuraș le va aduce un coș plin de ouă colorate. Tot în Germania s-au născut și primii iepurași de Paște dulci, în secolul 19. Ei erau făcuți din aluat de foi și zahăr.

În zilele noastre, iepurașul de Paște există cam în toată lumea, existând doar mici diferențe între tradiții. Există însă câteva locuri unde iepurele este înlocuit de alte animale. În Elveția, de exemplu, cucii aduc ouăle colorate la copii, iar în anumite zone din Germania, cei mic cred în vulpița de Paște.”

Sursa: http://www.realitatea.net/de-unde-vine-legenda-iepurasului-de-paste_827308.html

  Iepurasul si ouale de Paste. 

  Semnificatii
  Iepurasul de Paste


Pe cat de simpatic, pe atat de necunoscuta povestea lui. De unde a aparut oare acest obicei si de ce a ajuns el sa fie asociat cu cea mai mare sarbatoare crestina a oamenilor?

In vremuri indepartate, ca de altfel si in zilele noastre, iepurele era privit drept un simbol al fertilitatii, unele culturi considerandu-l chiar un mesager sacru al divinitatii. O veche legenda nordica spune ca, intr-o iarna, zeita Eostre a gasit o pasare ranita pe camp. Pentru a o salva de la moarte, zeita a transformat-o intr-o iepuroaica, aceasta pastrand insa capacitatea de a depune oua. Pentru a-i multumi binefacatoarei sale, iepuroaica decora toate ouale facute si i le daruia zeitei. Aceasta legenda se pastreaza vie chiar si in zilele noastre, copiii asteptand de Paste iepurasul care face un cuib plin de oua colorate.

Cea dintai atestare documentara a prezentei iepurelui in simbolistica pascala a aparut in Germania, in 1500, primele dulciuri in forma de iepurasi fiind inventate tot aici, in jurul anului 1800. La scurt timp, in aceeasi perioada, in Franta si Germania apar si primele oua de ciocolata.

De ce oua rosii de Paste?


Legendele crestine leaga simbolul oualelor rosii de patimile lui Iisus. Una dintre legende sustine ca toate pietrele aruncate in Iisus se transformau in oua rosii de indata ce il atingeau. O alta afirma ca Sf. Maria, mergand sa-si vada Fiul rastignit, i-a dus oua, care s-au insangerat sub cruce. Se mai spune ca, dupa moartea lui Iisus, carturarii saducei si rabinii farisei ar fi facut un ospat de bucurie, la care unul dintre ei ar fi spus: "Cand va invia cocosul pe care-l mancam si ouale fierte vor deveni rosii, atunci va invia si Iisus. Nici nu si-a terminat bine spusele ca ouale s-au si facut rosii, iar cocosul a inceput sa bata din aripi.

Decorarea oualelor de Paste implica o gama variata de forme si simboluri. Deseori ne minunam de arta cu care acestea sunt incondeiate, fara a intelege insa mesajul cuprins in ea. De aceea, am ales sa identific semnificatiile celor mai des uzitate elemente stilistice geometrice:

linia dreapta verticala = viata;

linia dreapta orizontala = moartea;

linia dubla dreapta = eternitatea;

linia cu dreptunghiuri = gandirea si cunoasterea;

linia usor ondulata = apa, purificarea;

spirala = timpul, vesnicia;

dubla spirala = legatura dintre viata si moarte.

Concluzie:


Din ce în ce mai mult, în credința creștină, de-a lungul anilor, s-au strecurat elemente păgâne. Dumnezeu este categoric împotriva acestor “împrumuturi”. Cineva (Diavolul) are grijă ca să înlăture treptat, dar sigur, pe Domnul Hristos din creștinism:

Locul mielului este “furat” de iepuraș.

Azima este înlocuită cu cozonacul sau cu checul.

Sarmalele și ouăle detronează definitiv mâncarea simplă.

Verdețurile amare sunt înghițite de preparate culinare grase, cu carne.

Sursa articol: www.intrebariimportante.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

-Let me know, if you want out more details about what I wrote, or have something to say, leave a post in the comments box, !