Translate

marți, 30 ianuarie 2018

TRISFETITELE

Trisfetitele este denumirea populară a Sfinților Trei Ierarhi

Celor Trei Ierarhi le este dedicat grupul de stele din mijlocul constelației Orion, cunoscut cu numele de Cei Trei Crai sau Craii de la Răsărit.

Prin popor, se spunea că această zi trebuie serbată, deoarece înseamnă intrarea creștinilor în biserică şi se spune că, de atunci, a început credinţa în Dumnezeu. Este ziua când trebuie aprinsă o lumânare și dată de pomană, pentru ca întreaga viață să fie luminată.

Se spune că Trisfetitele, adică cei trei ierarhi, ar fi dormit trei sute de ani și, deșteptându-se, au spus oamenilor ce au văzut, despre cei ce fac rău și cum, astfel, se pedepsesc singuri și i-au învățat să facă bine.

Superstiții de Trisfetite

Țăranii știau că astăzi nu se lucrează, fiind rău de ars, de friguri şi de pagubă. În multe zone, familiile îi ţineau pe cei Trei Ierarhi de patroni ai casei. Gospodinele făceau colivă, mergeau la biserică s-o sfinţească şi apoi împărțeau ofrande cu colivă, fructe şi peşte la trei bărbaţi, în memoria rudelor decedate din familie. Familiile făceau praznic pentru sufletelor morţilor neîmpărtășiți. Gospodina care nu respectă sărbătoarea și spală rufe şi aruncă lături în faţa morţilor rămâne văduvă.

Bătrânii spuneau că acelora care lucrează în această zi li se strâmbă minţile.


Nici fetele nu erau date uitării. Sărbătoarea se ţinea pentru fericirea fetelor. Unele fete făceau vrăji în această zi, pentru a li se arăta ursitul. Pentru asta, nu lucrau şi nu mâncau decât pâine şi sare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

-Let me know, if you want out more details about what I wrote, or have something to say, leave a post in the comments box, !