Translate

duminică, 25 septembrie 2016

POWER BANK - HOME MADE

 Aparute ca ciupercile dupa ploaie, bateriile externe, care mai de care, ofera posibilitatea incarcarii unui dispozitiv mobil, atunci cand nu avem la indemana o priza.
 Modele cu afisaj sau doar cu niste leduri, adaptoare pentru diferite marci de telefoane, ce mai, busines in toata regula, incepand de la atractiv (estetic) si continuand cu performantele de top, toate te imbie sa achizitionezi.
  Promotiile si/sau "ieftinelele" sunt de ocolit, ori sunt vechi ori au acumulatori "No Name".

INFORMATIE UTILA


 Caracteristica directa ce nu apare mentionata, si anume cea de putere reala si calitate a acumulatorilor...acumulatorii de regula au 1.2v sau, in cazul celor din laptop 3.6, fiind vorba de o tensiune multiplicata de  faptul ca intr-o celula de acumulator se afla trei acumulatori inseriati, la care va trebui sa luam in calcul si calitatea lor "Firma sau No name" ce poate face o evidenta diferenta in obtinerea unui randament (incarcare) cat mai apropiat de cel teoretic.
 Pentru ca in articol i-mi propun sa descriu realizarea artizanala a unei baterii dintr-o baterie de laptop veche, din start mentionez ca tensiunea posibila de inmagazinare nu poate fi cea de 4.6, caz in care se face pur si simplu o alimentare (incarcare de la priza_atunci cand este) si se conecteaza doar cu  un cablu de pe la vreo_un alimentator atunci cand este nevoie, ci o tensiune de 3.6 x 2, cea a unui singur element find insuficienta.
 In acest punct revin cu specificatia nedescrisa de producatorii de baterii externe, si anume, ca prin stabilizarea unei tensiuni putin mai ridicate se pierde din randament. Ei, producatorii, pun randamentul maxim al acumlatorului ca si putere (politica de marketing) insa in realitate o baterie de 10 amperi nu poate avea mai mult de 7amperi reali pe tensiunea stabilizata de 5v_la iesirea de unde incarcam alta dispozitive_bun....

 SA TRECEM LA CE NE-AM PROOPUS


 Si anme realizarea unei baterii externe dintr-o baterie recuperata de la un laptop.
 Pentru ca batera ce urmeaza sa o folosim nu mai are randament, trebuie sa mentionez ca nu toti elementii de acumulator se epuizeaza (defecteaza) unii reman in continuare buni de  treaba.
 Cel mai simplu mod de a determina care sunt mai buni este de ai masura vu un voltmetru , si care are valloarea mai mare, e mai bun, sau, oricum trebuind sa desfscem carcasa bateriei, dezlipim montajul electronic din interior dupa care cuplam un incarcator de 7-12v cate_va momente, dupa care procedam ca in cazul mentionat maiinaite (masuram fiecare element).
 Observam ca elementii sunt legati* intre ei prin lamele metalice prin punct la cald, fara cositor, de regula doi cate doi, tot asa ai si lasam, sau separam, doi cate doi, ce consideram ca nu mai e bun elminam si astfel ramanem cu doua perechi, una sigur nu e buna, de fapt este cea care a facut ca bateria de laptop sa nu tina incarcata (asta cu putin noroc, altfel va trebui sa desfacem fiecare element in parte pentru a determina care sunt "cei mai buni".

 Oricum in carcasa bateriei de laptop va  trebui sa creem putin spatiu, necesar alimentatorului de incarcare si stabilizatorului de 5v, pentru iesire. Si pentru ca tot veni vorba, sa discutam putin despre cum lucreaza un acumulator cu Li; pe scurt, curentul pa care il cedeaza este un simplu transfer de electroni dintre anod si catod, fare pezenta nici unei reactii chimice, ca in cazul celor cu plumb sau a bateriimor obisnuite. Incarcarea este nimic altceva decat procesul invers, adica repolarizarea anodului, prin transfer invers (incarcare). Acestea fiind lamurite pot afirma ca o pereche de acumulatori la 7.2 se pot incarca si la tensiune putin mai mica, cum ar fi cea data de un incarcator de telefon.
 Asa caa scoatem partea electronica dintr-un incarcator de telefon, o atasam plus la plus si minus la minus si avem o baterie externa, aproape gata. Normal ca daca avem un montaj ce ofera si pana la 9v, categoric e mai bun, insa_..........
 Dupa cum aminteam, acumulatorii se vor incarca si la o tensiune mai mica, insa tensiunea lor e de 7.2, vom include in circuit si un stabilizator de 5v, de preferinta cu integrat specializat*.
 Bateria realizata de mine arata ca in imaginea de mai jos;

Pover Bank Homemade




 Pe aceasta poza se poate observa tensiunea acumulatorilor masurata cat si cea de iesire de dupa stabilizator.
 Modulul incarcatorului avand si mufa USB incorporata, am optat pentru cuplarea stabilizatorului prin intrerupator, pe timpul cat se conecteaza dispozitivele ce urmeaza a fi incarcate.
 Asa cum este realizat nu permite si incarcare si alimentare simultan.
 In dr. jos avem o schema inspirata de stabilizator_5V (eu am folosit doi condensatori de 1 micro si o dioda de 1A inseriata pe plus  ( asa in caz de). Nu prea pare normal dar uite ca realitatea contrazice, acest artificiu l-am observat dupa ce am inteles modul de functionare al unei baterii cu Li. Se prea poate ca perioada de incarcare sa fie una mai lunga*, nu  ma deranjeaza, la configuratia data poate sta in priza fara probleme de "over heat" or something like that.

 BAFTA!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

-Let me know, if you want out more details about what I wrote, or have something to say, leave a post in the comments box, !