Translate

REPARATII si ZUGRAVIRE - HOME MADE

   CATEVA MATERIALE NECESARE PENTRU O ZUGRAVEALA
 (Zugravirea unei locuinte cu pereti placati cu rigips)


  Zugravirea unor suprafete implica cateva notiuni stricte si de urmat.
 -Intr-o prima faza se determina/identifica suprafata/suportul pe care se va aplica, intrucat pentru fiecare tip de perete se aplica/foloseste moduri diferite de lucru.
 In cazul de fata vorbim de cum procedam in zugravirea suprafetelor placate cu rigips si materialele necesare. Cantitatile se determina in functie de suprafata vs specificatiile producatorilor + 10%.
-Vopsea Lavabila normala.
-colorant recomandat!
-Vopsea lavabila cu ioni de argint._pentru dormitor
-Lavabila cu teflon_pentru baie si bucatarie
-Glet, pentru finisaj si normal*

-Amorsa.
-solutie anti mucegai
-detergent
-lavete
-pensule
-banda autocolanta din hartie (pentru protectia tamplariei)
-banda rigips (cu insertie si simpla)
-banda plasa
-trafalet (cu tava de incarcare sau doar un gratar)
-trafalet rola* (pentru colturi)
-cancioc
-mistrie
-spaclu (mic si mare)
-mala
-hartie abraziva (smirghel_de 120)
-bagheta (ornament de separare_tavan/perete)
-bormasina si dispozitiv pentru amestecare

 CUM PROCEDAM


Intr-o prima faza se creaza o protectie a parchetului cu o folie impermeabila, in timpul lucrului pot sari stropi de material ce in final dau de furca, se curata greu chiar si asa pot pata suprafata, lasand urme dupa curatire.Folia poate fi fixata fuperficial cu banda adeziva.
Suprafata fiind protejata putem deschide santierul*.
Aducem, la indemana, toate materialele cumparate si mai pregatim o masa si un tamburet
 Luam lavabilul, cu toate ca va fi utilizata undeva la urma trebuie sa ne asiguram de calitatea materialului, desigilam si facem o prima mixare/amestecare, in timp componentele din lavabil decanteaza prin urmare trebuieste refacuta suspensia materialului de baza.
 Gletul nu se tine in camera de lucru* si sacul seinchide la gura dupa fiecare folosire, daca trage umezeala se trage* si face basici* adi se poate exfolia de pe pereti.

SA INCEPEM


Inainte de toate ne asiguram ca toate instalatiile, electrice (prize, intrerupatoare) si sanitare sunt in regula, orice interventie ulterioara ducand inevitabil la degradarea zugravelii.
1-Se verifica si dupa caz se fac reparatiile necesara la instalatii sanitare si electrice, ferestre si usi.
2-Se curata/spala intreaga suprafata, ceva de genul superficial, stiut fiind faptul ca rigipsul se poate deteriora in cazul in care este spalat abundent. Folosim putin detergent de rufe intr-o jumatate de galeata de apa, la temeratura camerei, si o laveta aspra (in cazuri extreme, altfel se zoleste cu o bidinea).
3-Se identifica si se curata, separat, eventualele suprafete afectate de mucegai.   Intr-o prima faza cu hartie abraziva apoi cu solutia anti mucegai. Se lasa sa se usuce!
4-Pentru a asigura o acoperire fara urme/umbre este indicat sa se dea un glet subtire* pe inreaga suprafata ce urmeaza sa fie zugravita!
5- Se freaca cu hartie abraziva intreaga suprafata, dupa ce s-a uscat bine circa 24 ore, pentru a netezi eventualele urme de dupagletuire.


 PREPARAREA GLETULUI


 Praful de glet se prepara numai in galeti curate cu apa la temperatura incaperii. Nu adaugati in apa amorsa sau aracet. Apa curata si praf de glet. Amestecarea gletului se face numai mecanic ( cu amestecator ) iar praful de glet sa nu fie expirat ori tras* (umed/cu ciciuleti*). Amestecarea gletului se face in doua etape cu pauza de aproximativ 3 minute intre cele doua amestecari.
 O abordare profesionala in clipul ce urmeaza;Nu preparati mai mult glet decat puteti da in intervalul de timp garantat, daca gletul apuca sa se ingroase foarte rau nu mai putem adauga apa peste pasta ( daca adaugati apa si amestecati gletul moare si nu mai este bun pentru aplicare - foarte important sa tineti cont de acest aspect ).
Prima mana de glet se aplica pe suportul ( pereti si tavane ) curatat, reparat, amorsat si uscat.
Dupa aplicarea primei maini de glet lasati o zi pentru uscare completa ( colturile, muchiile si portiuni de perete sau tavan se usuca mai greu - foarte important si acest aspect ).
Daca aveti pereti buni cum, cu este de fapt in cazul de fata, placati cu rigips, ar trebui sa iasa din prima_mana, asa ca folositi numai glet pentru finisaj.

DESPRE LAVABIL SI VARUIRE


Pentru inceput udam trafaletul si pensula cu apa curata si le stergem cu o carpa uscata. La introducerea lor in vopsea acestea nu trebuie sa fie uscate. Prima data dam tavanul cu lavabil alb. Dupa doua chiar trei maini tavanul trebuie sa fie alb imaculat. Vopseaua alba se dilueaza cu putina apa si se amesteca foarte bine ( proportie apa in lavabil 5-10% ).
 Se toarna cate putina vopsea alba in tavita trafaletului.Trafaletul se ruleaza in tava usor pana este acoperit de vopsea. Tot in tava se stoarce prin apasare de acele riduri din fundul tavi. Nu adaugati multa vopsea in tava. Capetele trafaletului trebuie sa ramana curate. In caz ca intra vopsea la capete stergeti cu pensula ( se poate prelinge pe perete sau curge din trafalet pe jos ).
Cu pensula dam la colturi si cu trafaletul pe spatii intinse. Cand pui trafaletul cu lavabila pe perete, nu apasa prea tare. Se apasa pe el treptat in timp ce dai, si lavabila se intinde pe perete. Dupa ce am terminat cu tavanul si este uscat bine, ne apucam de pereti.( tavanul trebuie sa fie bine uscat sa puteti lipi scoci pe coltul tavanului ).

Lavabilul cu ioni de argint are proprietatea de a purifica aerul din incaperi de substantele poluante si distruge intr-un timp scurt microorganismele din incaperea in care a fost aplicata.Datorita proprietatilor antibacteriene se recomanda in special pentru camerele copiilor, dormitoare, camere de hotel, spitale, cabinete medicale, bucatarii, scoli si incaperi in care se fumeaza.

VOPSIREA PERETILOR CU LAVABIL COLORAT
Lavabilul colorat se prepara tot mecanic, folosind un pigment recomandat de producator si numai dupa ce ne-am asigurat ca nu mai avam de folosit alb pe undeva (oricum pentru oarece retusuri e bine sa dam 200ml deoparte, in caz de!?)
Lavabilul colorat se prepara tot in aceeasi galeata, daca il faceti separat nu veti reusi sa faceti aceiasi nuanta asa ca intre cele doua sau trei maini vor fi diferente ce se traduc prin umbre de culori diferite, foarte vizibile dupa ce se usuca.
In cazul in care considerati ca este nevoie de mai mult material decat se poate face intr-o galeata optati pentru un lavabil pe calculator*, mai scump dar sigur.
Asa ca trebuie calculat bine de la inceput pentru a nu avea costuri inutile.
Daca nu manuiti bine pensula trebuie sa lipiti scoci pe la colturi pentru a nu atinge tavanul cu lavabil colorat. Dupa ce ati spalat bine trafaletul si pensula de lavabil alb, cu care s-a dat intai tavanul ( trebuie spalat foarte bine trafaletul la robinet pana nu mai iese alb din el, dupa care sa stea la scurs pentru a nu avea apa in el. Se poate spala cu apa calduta ),acum desfacem cutia cu lavabila colorata.
Adaugam 4 - 5% apa si amestecam bine ( apa se adauga in functie de vopsea si cum absoarbe suportul ). Stergem cu pensula culoarea ramasa pe marginea galetii. Totul trebuie sa fie omogen. De preferat este sa puneti vopseaua in alta galetuta curata daca acea galeata are urme de culoare inchisa pe margine. Punem intr-o galetuta micuta culoare ( de smantana sau vedeti ce gasiti prin casa ), luati pensula si din acea galetuta va apucati sa da-ti marginea de sus a unui perete.
Nu dati toate colturile camerei inainte. Se usuca inainte sa ajungeti cu trafaletul acolo si nu e recomandat. Cand aplicati vopsea cu pensula incercati sa nu frecati prea tare.
Aplicati prima mana de lavabila toata camera. Dupa uscarea primului strat, aplicam a doua mana de lavabila fara sa mai dam amorsa. Dupa prima mana de lavabila se cunoaste bine finisarea peretilor. Dupa a doua mana de vopsea lavabila nu mai ramane decat sa desfacem scociul de hartie. In tot acest timp cat lucram la vopsirea peretilor trebuie sa tinem geamul deschis pentru aerisire.

Spor la treaba!

Niciun comentariu: