PRIN URMARE
Pentru a intelege cum sta treaba, trebuie sa mentionez din prima ca, universal valabil, dezvoltatorii de aplicatii/soft/si OS alaturi de cei de dispozitive/platforme nu au tinut si nu vor tine niciodata cont de ce isi permite un utilizator sa achizitioneze, ca si dispozitiv ci mai deegraba de evolutia fortata ce le-ar putea aduce profit. De unde daca pe piata* exista o aplicatie nu insamna ca aceasta va si functiona pe orice dispozitiv, pe PC se intelege de ce nu intelege nimeni ca si pe aceste platforme mobile este acelasi lucru rmane o dilema. Si ca sa continui ideea, acestia, dezvoltatorii, pe de o parte vor tine cu orice chip afacerea pe profit chiar daca tradus, la utilizator asta ar insemna un fel de "anu si carlanu", cum ziceam partea de software ( componente/platforme ) merge si va merge si de aici in colo mana in mana cu cea de harware ( dispozitive ).
PARABOLA
Sa facem un etalon din segmentul jocurilor implicit a celor ce le joaca, aici mai toti sunt de acord ca jocurile au nevoie neaparata de resurse, cele de ultima generatie ruland doar pe platforme performante (lumea* PC'urilor face dovada incontestabila) si atunci ce ai face pe unii sa creada ca anumite aplicatii vor functiona pe indiferent ce dispozitiv (a se citi caramida/depasit tehnic/software/no name) de cele mai multe ori insusi dezvoltatorul mentioneaza ca este o versiune pentru Android 5 sau mai sus. Am intalnit cazuri cand, revoltati, unii achizitionandu-si dispozitive noi* s-au trezit ca nu le merg*, si ca dispozitivul se blocheaza pur si simplu, lagurile fiind ceva minor ( probabil luate in calcul).
CUM VAD EU
De regula omu isi cumpara ceea ce isi permite, caz in care, pe de o parte (consistenta) nu tine cont prea mult de performanta (nou nu inseamna performant cum nici categoria entry*, de test, cu performante slabe chiar si de firma* nu este echivalentul vre-o unei rachete*) . Dar se doreste si asta din prima* sa se faca orice* sau mai pe inteles ceea ce fac si altii de multe ori pe dispozitive mult nai performante. Si ca sa reduc la minim pleduaria*, atat producatorul cat si brendul/firma ofera garantie pe ce ai cumparat ( asa cum este nu si pentru ce crezi tu ca trebuie sa fie/faca ) restul sunt optiuni, si ce este optional, de regula, nu exista, dar sa nu dramatizam, in mod firesc, in functie de brend, aceste optiuni pot fi mai mult sau mai putin concretizate.
GRESIT
Nimic si nimeni nu va putea face orice* pe astfel de dispozitive, scurt. Ultimile versiuni de Facebook se vor dovedi a fi un calvar, intarzieri in raspuns de-ti vine sa-ti smulgi parul dn cap (cine are:))) )
CE NU SE DISCUTA
Nu se discuta aproape nimic despre performanta cipseturilor foloste, cu greu* poti gasi detalii de performanta si nu in ultmul rand, referinte in ce priveste softul* cipului respectiv, partea care face diferenta intre slab si performant, ce functii poate indeplini. Loc in care versiunea sau anul de fabricatie pot duce in eroare, in principiu treuie stiut ce si cum face ( pe cei mai multi ai lasa rece acest aspect ). Asa ca se trezesc cumparand un dispozitiv nou cu cipset WI-FI de proasta calitate/viteza ( acest lucru afecteaza navigarea pe net ) un procesor dualcore si atat ( termenul dualcore nu este echivalentul performantei propriuzise este pur tehnic, performanta este data de functiile de care este capabil, in cazul placilor grafice de PC se gasesc sele mai multe detalii, putem face o analogie, firma/versiune/componente/soft ) si aici insa cu putin timp in urma necunoscatorii cumparau RAM'ii pentru ca producatorii aveau pe stoc platforme ce nu-si permiteau* sa le arunce inca asa cai-au schimbat doar palaria*, procesorul grafc fiind acelasi, doar ca cei ce le cumparau "presupuneau" ca sunt de noua generatie/tehnologie de ultima ora, si a cam tinut treaba cam tot atat cat au mai fost folosite placile grafica peAGP. La fel cum nici termenul 1G de ram nu spune nimic altceva decat dimensiunea fizica, acestia fiind clasificati pur si simplu printr-o strategie de marketing, strategie ce duce in eroare ). Un simplu DDR3 poate fi si de douazeci de ori mai rapid decat un DDR simplu.
Procesoarele dispozitivelor mobile pot fi foarte usor setate* pe o frecventa superioara, atat cele grafice cat si cele principale* sau cum sunt cunoscute drept CPU, acest lucru putand fi implicit sau ( cazul dispozitivelor entri de firma*) dupa o perioada de test/folosire, unde la primul update software, dupa care pot aparea imbunatatiri chiar remarcabile ( cazul unui Xperia ce initial avea un GPU softat/tactat initial pe 150Mhz, si care dupa upgrade a ajuns la 450Mhz ).
Pai in acest caz apare evident compromisul calitate/pret, compromis ce forteaza la extrme. Amintesc ca si comparatie tot cazul PC'urilor, unde multi utilizatori obisnueau sa faca Overclock pentru a nu cheltui pe un upgrade.
Apar cazuri cand producatorul fortat de pret* face compromisuri calitative si de performanta in ce priveste componentele dispozitivului, ceea ce practic duce in final tot la un compromis si anume aparitia* unui dispozitiv nou cu componente depasite moral* dar softate impins, pentru a i se da, teoretic, performanta de top. Astfel regasim pe piata* zeci de modele ce nu au nimic in comun cu performanta reala* data de caracteristicile specificate si unde utilizatorul nu este altceva decat o victima ( nestiutoare ).
CUM IDENTIFICAM UN DISPOZITIV PERFORMANT
Cum nimic nu poate fi perfect ne indreptam, intr-o prima faza, spre un dispozitiv de "FIRMA" prin asta intelegand un dispozitiv, clar in atentia tuturor* ca si brand si/sau rating de piata, reprezentand un brend* nu!?, iar in cazul in care versiunea de Android este Lollipop adica 5, acestea au cele mai mari sanse* sa contina componente de ultima generatie, ( cele luate prin operatorii de telefonie sunt susceptibile/incarcate de compromisuri* ) . Este foarte posibil ca intr-o prima faza partea de soft sa dea unele rateuri, insa cum aminteam mai inainte, dispozitivele sunt de firma si cu siguranta vor primi un update in cel mai scurt timp, update ce va remedia si/sau imbunatati partea de soft. Trebuie sa luam in calcul ca o scurta perioada de test* este necesara in depistarea unor disfunctii minore, de regula, in ziua de azi producatorii nu prea mai au timp de teste* oricum intr-o prima faza vorbim de componente nu de platforme, astfel modul/ritmul in care evoluiaza aceasta tehnologie creaza , in toate cazurile, necesitatea unei perioade de test live*, practica bate teoria. Oricum componentele din noile generatii sunt proiectate sa indeplineasca noi cerinte de performanta si functii tot mai complexe de unde finalizarea softului devine doar o chestiune de timp/rutina.
In functie de ce ne dorim sa facem cu acel dispozitiv ( considerand ca pe partea de componente suntem siguri ) citim putin printre randuri* in specificatiile de producator. Referinte ce tin de, afisaj, baterie, card extern, conectori, aplicatii preinstalate, aspect de finisare (la care se verifica memoria interna libera ramasa, asa la liber, din fabrica, si de ram, elemente ce nu au voie sa depaseasca un sfert din ce avem la dispozitie initial ). In ce priveste WI-FI, performanta este tradata de complexitatea tipurilor de conexiuni/mod/versiune, prin care dispozitivul se poate conecta la retea, daca avem in specificati dual mod, adik si 2,5Mhz si 5Mhz nu are rost sa ne facem probleme. Daca dispozitivul are un conector HDMI e perfect, deducem ca si USB este performant,
Am ajuns la "PIXELI", aici apar tot felul de controverse, sustinute, in principiu, de necunostinta de cauza. Sa nu punem egal intre performanta/calitate/soft si pixeli, acestia au oarece corespondent ( tehnic ) dar sa ne gandim la ce calitate poate da un "OBIECTIV" de cativa milimetri comparativ cu un "TUN" ( obiectiv ) de jumatate de metru al unei camere profesioniste. In acest punct doar strategia de Marketing si softul fac toti banii si aici vorbim de sume ce ridica pretul exponential, camera propriuzisa fiind ajustata ( a se citi ajutata ) de soft sa pacaleasca ochiu, dovada o vei avea doar dupa ce vei scoate la imprimanta o poza. Foarte multi au si o camera, chiar daca nu profesionala, doar pentru simplu fapt ca au constientizat pacaleala ascunsa in spatele "PIXELILOR" mobili*.
Bateria reprezinta totodata si motorul/viata dispozitivului, in cazul tabletelor dimensiunea si performantele ecranului, ofera o durata de expluatare, relativ mica. Un ecran de 7* (al unei tablete ) este practic de aproape trei ori mai mare fata de unul de 5* (al unui telefon) pe cand bateria, in cazuri fericite cu doar 0,5 cat despre consum, cam care ar fi diferenta intre doua monitoare pentru PC, unul de 17* si unul de 32*, deci o baterie bine dimensionata va ajuta. Un telefon cu ecran de 5* si baterie de 2A este situat la limita.
CARDUL EXTERN
Un alt mod "subtil" prin care un dispozitiv isi tradeaza performanta este tipul de card extern acceptat. In cazul in care accepta carduri "X" de mare viteza nu avem ce controla, insa in cazul in care limita superioara este data de un simplu "Mini SD" eventual "up to 16" recomand "NU" si la revedere, dispozitivul este o "cacialma depasita". Dispozitivele din aceasta categorie au, in principiu, si o memorie interna mica, cel mult de 8G, in cazuri mai fericite, acoperite de distribuirea 1G de ram, ce cum ziceam triseaza, fiind DDR simplu deci de viteza mica, ce se va rasfrange nemijlocit asupra performantei dispozitivului.
GRAFICA - DISPLAY
Este bine sa ne documentam si pe partea de grafica, caz in care GPU trbuie sa dispuna de rezerve apreciabile. Diferenta de spatiu/memorie interna ce nu se regaseste in setari/stocare este cu siguranta atribuita procesorului grafic, in cazuri fericite poate cu usurinta depasi valori de 250M, mai poate fi dedusa si din setari/aplicatii/ruleaza, unde facem mental o diferenta intre utilizat/liber si ram atribuit, de la caz la caz avem valori ram de 500M, 1G, 2G s.a.m.d. din care scadem memoria utilizata+cea libera si scadem din cea dedicata.
Un display cu rezolutie mare nu implica neaparat si performanta grafica. Astfel intarzierile in raspunsul la unele comenzi tradeaza mai degraba un GPU depasit decat o problema cu display'ul, sau cum se intalneste ades o incarcare spre maxim cu aplicatii, aplicatii ce de regula fac si un bakground ( lucreaza, cer resurse chiar si atunci cand nu le folosim ). Asta ca sa stim la ce sa ne asteptam, naravul poate depasi uneori chiar si performanta unui dispozitiv echilibrat hardware/software.
Un test simplu ar fi folosirea dispozitivului la lumina exterioara sau cel putin orientat spre geam, caz in care, nu trebuie sa mai amintesc, daca abia vedem ce arata (de preferat cu luminozitatea setata pe auto) vom avea o problema, dispozitivele mobile sunt de regula folosite si la exterior, deci NU! Turata* la maxim poate fi acceptabila insa consumul, de regula se trpleaza, in cel mai fericit caz.
INCARCATORUL
Poate trada si acesta cateva aspecte tehnice*, un incarcator sub 1A dar voluminos in acelasi timp, tradeaza o vechitura depasita, cu parametri deasemeni slabi, incarcatoarele de ultima generatie au de regula o dimensiune mica si o putere mare de la 1A in sus, includ deasemenea un soft propriu ce interactioneaza cu dispozitivul sa nu te trezest ca-ti sare'n cap cand il pui la incarcat. Si da este periculos sa faci grafica ( jocuri in particular sau filme ) in timp ce tii dispozitivul la incarcat, in anumite momente bateria poate primi scurte varfuri de sarcina ce va deschide incarcarea la maxim si care repetandu-se in timp ( latenta/intarzieri specifice de raspuns ) pot deteriora prematur acumulatorul. ( daca dispozitivul se incalzeste excesiv in timp ce este la incarcat si folosit in acelasi timp trebuie sa renuntam ori la al folosi ori la al incarca ).
ACCESORII -CONECTIVITATE
Verificam existenta unui cablu de date, si acesta "poate spune multe" despre ce vom cumpara. Un cablu solid, cu filtru de deparazitare ( doua umflaturi* situate la extremitati ) ne arata ca produsul merita toata increderea, acest tip de cablu este si de pana la cinci ori mai scump decat unul ordinar*, simplu, fara filtre de deparazitare, si eventual subtire, cu siguranta va ceda in scurt timp, intrerupandu-se.
Castile, au de regula un aspect placut, gandite sa insele, prin aparente caz in care este bine sa le probam pur si simplu.
Se poate arunca o privire* si asupra accesoriilor optionale, o varietate de astfel de accesorii ( a nu se confunda cu cele de orin general, care se potrivesc si la alte modele/branduri ) dedicate tradeaza profesionalismul cu care firma trateaza produsul.
Cum ziceam, daca are si HDMI este perfect, poti opta din prima la achizitia unui adaptor ( nu strica ).
CARCASA
Aceasta da aspectul dar include si elemente ce tin de functionalitate gen; mufe/conectori, butoane de comanda, accesul la camera si nu in ultimul rand la galena telefonica. Sunt cazuri in care ( foarte rare in prezent) galena este una de proasta calitate, volum mic ce face dificila o convorbire intr-un spatiu exterior.
Daca exista si aceasta posibilitate de verificare trebuie neaparat fructificata, si asta pentru ca de regula dispozitivele slabe au o problema in acest punct.
La camera, trebuie sa ne asiguram ca lentila exterioara nu este la nivelul carcasei, nu cred ca trebuie sa mai spun de ce, iar camera/aplicatia propriuzisa lucreaza, eventual ceva zoom si functia auto focus spune multe cu o mica proba de, zambiti va rog, fara nici o rusine, daca tii la banii pe care ai vei da, altfel ai cele mai mari sanse sa intri in randul celor ce dau feedback'uri negative :))))) sau cum de regula se mai intampla, cu ceva costuri suplimentare, opteaza pentru schimbarea dispozitivului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
-Let me know, if you want out more details about what I wrote, or have something to say, leave a post in the comments box, !