Translate

joi, 31 mai 2018

COMENTARIU

MAI 31, 2018 LA 12:59 AM

ȘI STEGOZAURII PLÂNG, NU-I AȘA ?

( un comentariu la sfâșietorul lamento „CELULA ROMÂNEASCĂ…”, autor Andrei Cornea, REVISTA 22 din 29 mai 2018)
………………………………………………………………………………..
…Sau nu știați că și dânșii plâng de li se zgâlțâie cele două rânduri de plăci cornoase, înalte și verticale de pe spate, dar se cutremură de numa-numa și cei patru țepi de pe coadă ! Ultimul stegozaur pe care l-am văzut tăvălindu-se în lacrimi, smiorcăindu-se și frângându-mi cu sensibilitatea lui enormă inima, este filozoful Andrei Cornea. Să facem ceva, prieteni, să facem ceva, dacă vrem să nu-l pierdem pe domnul filozof, căci dânsul nu mai are speranțe și nici avânt nu prea mai are…

Mereu am spus că noi -vai de capul nostru! – nu-l merităm pe Andrei Cornea . De ce nu-l merităm? Păi, chiar el ne zice de ce:

„…să nu subestimăm susținerea populară pe care regimul Dragnea-Dăncilă o poate primi, în pofida a tot: doar n-au dispărut mediocrii, leneșii, obedienții, conformiștii din Țara Românească! Dimpotrivă, aceștia formează de obicei majoritatea societății, dacă nu fundamentul ei. Și ce văd ei cu bucurie zilele acestea? Că nu-i nevoie să ai minte, școală multă, energie, vocație, ca să ajungi prim-ministru.”

Deci, cetățeni aflați în majoritate: sunteți mediocri… leneși… obedienți… și n-aveți nevoie de minte… școală… energie … vocație …ca să vă cățărați pe culmi! Voi sunteți de vină pentru suferințele filozofului!

Andrei Cornea a umblat cu JUSTIȚIA în gură , ani de zile, până a făcut gargară cu dânsa . Dar cine e doamna JUSTIȚIA, pe care Andrei o diviniza, pe vremuri, în blânda noastră patrie? Păi, să citim din mama CONSTITUȚIA:

„ARTICOLUL 126
(1) Justiţia se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege.”

Da, numai că, în accepția lui Andrei Cornea, depinde cine-i ÎNALTA CURTE, asta… că dacă era Livia Stanciu & Co, era o ÎNALTĂ CURTE bună, dreaptă, de omenie și suficient de deșteaptă ca să poată judeca și da sentințe și fără probe… Păi, ce mama-dracului, ce mare sfârâială e să fii ÎNALTĂ CURTE dacă nu poți să-i bagi în pușcărie când vrei pe ăia de-l ard la ficați pe Băsescu Traian ?

Pentru că acum, în sufletul lui Andrei Cornea ÎNALTA CURTE „s-a făcut a dracului ”, cum ar spune Tudor Arghezi . Iată:

„Înalta Curte de Casație și Justiție pare să fi cedat deja: curg achitările sau amânările pe diferite pretexte. Înțelegem, omenește: care judecător/ judecătoare, aflat/ă la capătul carierei, vrea să fie batjocorit/ă la Antena 3 sau suportă mult să fie presat/ă de controale permanente ale Inspecției Judiciare – ea însăși, mi se pare, scăpată de sub orice control al CSM? Eroismul nu e la îndemâna prea multora pe lumea asta, mai ales când perspectivele nu sunt roze. Iar în România e oricum rar. Vorba lui Maiorescu, dar aplicată mai larg, nu neapărat în domeniul cultural-științific: „celula românească nu rezistă“. Anul trecut, pe timpul lui #REZIST, maxima lui Maiorescu părea infirmată. Dar acum văd că s-a instalat mai peste tot oboseala și resemnarea… Urmează o decizie istorică în dosarul lui Dragnea și mă tem că va fi de achitare. Ori vor amâna din nou, pe nu știu ce pretext absurd, doar unii vor ieși la pensie între timp, ca să scape de răspundere. Asta, dacă le va lipsi totuși tupeul de a-l achita. Mi-aș dori să mă înșel.”

Și să vedeți că și Curtea Constituțională, atât de inteligentă pe vremea când se trezea cu noaptea-n cap să scrie „erate”, s-a prostit de tot:

„Trebuie să vină și decizia Curții Constituționale privind revocarea Laurei Kövesi. Mulți au spus că e aproape imposibil ca judecătorii constituționali să-i refuze președintelui dreptul de decizie, acceptând o reinterpretare total strâmbă a conceptului de «propunere» din lege. Dar exact de acest «aproape» mi-e teamă: un timp oamenii din asemenea poziții mai au scrupule profesionale, se jenează față de colegi ori au în vedere locul lor din istorie. Dar vine un moment când slugărnicia sau frica de neplăceri (ori resentimentele acumulate de mult) îngroapă conștiința morală și profesională și atunci săvârșesc actele cele mai netrebnice. A venit deja acest moment? Vor face pe plac celor care tânjesc după decapitarea DNA și vor răzbunarea pe cea care i-a sfidat atâta vreme?”

Dacă vă spun că-mi face plăcere suferința profundă a stegozaurului, mă veți consideră lipsită de empatie ? Dacă vă spun că abia așteptam să se întâmple mă veți considera sadică? Dacă vă spun că-l monitorizez pe stegozaur încă din 2007 de pe când se războia el cu Adrian Păunescu , în timp ce poetul era întins pe catafalc, la Ateneul Român mă veți considera ranchiunoasă? Dacă vă spun că am primit cu bucurie vestea că între timp și Curtea Constituțională a considerat că „aproape imposibilul” lui Andrei Cornea e perfect posibil, și că doamna Codruța trebuie pusă pe făraș, mă veți considera insensibilă?

Aștept cu interes protestele # rezistente din Piața Victoriei… și pe Mălin Bot cu portavocea din dotare… și pe Hans Klemm să spună că nu-i bine ce-a zis Curtea… și pe Iohannis să ne explice că e inoportun…și pe Macovei să dea cu spray paralizant… și pe UE să ne bată obrazul … și pe madam Dogioiu să ceară arestarea judecătorilor Curții… și pe USR-iști cu protest pe coli A4 în Parlament… și pe Tapalagă să ne explice că ieșim din Europa… și pe Liiceanu cu un editorial–fluviu despre „slujirea însăși” …

Păi, dacă-i bal, bal să fie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

-Let me know, if you want out more details about what I wrote, or have something to say, leave a post in the comments box, !