Translate

joi, 18 decembrie 2014

CUM GESTIONAM PERFORMANTA (resursele) UNUI ANDROID

 Incep prin a imparti utilizatori de dispozitive cu android in doua,

1_cei care stiu si;

2_cei care habar nu au "cu ce se mananca".


 Despre:


 Prima categorie: "no comment".
 In mod sigur nici nu vor citi articolul
 Insa despre cea de a doua categorie:
 Aceasta categorie este cea care intampina "din prima" probleme in gestionarea dispozitivuli.
 De fapt dorinduse incarcarea unor aplicatii "necesare" altele decat cele preinstalate (care in cazul unui dispozitiv "modest" duc deja la limita nesimtirii marja de resurse disponibile),se creeaza disfunctionalitati,intarzieri in raspunsul la comenzi (lag'uri) blocarea aplicatiilor,chiar restartari.

Astfel avem:


 1-Prima categorie ar fi cea a dispozitivelor "cu totul depasite" prin care eu inteleg unul cu o varianta de android sub v4.0,cu doar 512Mb de ram (si astia DDR2) un GPU (procesor grafic) aproape nesemnificativ ca si performanta  3D si bine inteles un procesor central CPU,simplu si eventual de generatie mai veche,deci unul care nu are nici o sansa sa ruleze aplicatii din versiunile superioare.
 2-O a doua categorie ar fi cea a dispozitivelor din care "se mai poate face ceva",acestea find unele tot cu 512Mb de ram insa cu un procesor grafic,GPU, "ceva mai capabil",sa zicem un mali400 sau echivalent, si un procesor central,CPU, dual core chiar si numai de 1000Mhz.

  Deci:


 La aceste dispozitive,din care se mai poate scoate ceva,preinstalarile reprezinta un consum de resurse dus la limita,astfel e de preferat ca ce nu este folosit sa fie dezactvat din; setari/programe/toate (de unde alegem ce dorim sa dezactivam).
 Gestionarea resurselor are impact direct asupra consumului bateriei,cicluri de reincarcare.

durata de functionare - bateriea 92%


 In poza de mai sus se poate observa cu bateria 92% cum dispozitivul meu,Sony Xperia E1, poate functiona 4 zile si aproape doua saptamani in asteptare sau _stand'by.Acest lucru este oarecum relativ si tine de ceea ce se face cu dispozitivul,oricum,la mine tine 3 zile.
 Este clar ca am dezactivat aproape tot ce "nu folosesc" pe acest dispozitiv,oricum una peste alta este posibil,ca in cazul in care telefonul pe care il ai sa fie "slabut", sa poti face unele treburi intr-un mod decent si sa te mai tina si bateria cateva zile.
 O atentie deosebita trebuia acordata "ecranului principal".
 Imaginile de fundal "live" (in miscare,3D) consuma resurse nebanuite.
 Incarcarea cu scurtaturile aplicatiilor ce oricum le regasim in pagina "home" creeaza un mediu interactiv permanent prin faptul ca dispozitivul va gestiona aceste scurtaturi de cate ori deschidem ecranul (telefonul,tableta) pentru a le putea folosi instant,este de inteles sa tii un widget cu ceasul si in bara de stare,apeluri,mesaje plus inca ceva intradevar folositor cum ar fi calendarul in rest cu parere de rau nu face decat viata grea atat bateriei cat si resurselor dispozitivului.
 O setare "ascunsa" este cea de selectare a retelei,3G este un moft ce scurteaza in anumute conditii durata bateriei,astfel spus 3G nu are acoperire buna decat in orasele mari si zonele considerate de interes,acolo unde operatorii au considerat necesara instalarea de antene puternice a retelei 3G,astfel dispozitivul este cel ce incearca sa compenseze smnalul slab prin marirea automata a amplificarii.Atunci cand conditiile o impun poti opta din (setari/mi multe/retele mobile) la varianta 2G permanent,sau chiar la deconectarea retelei,prin varful muntilor sau cine stie ce loc uitat de lume,prin trecerea in modul de avion.
 Am lasat la urma luminozitatea,aceasta fiind cel mai mare consumator,in cele mai multe cazuri setarea pe auto este multumitoare (minim = ideal in economia energiei).

 In acest punct "voi incerca" o intreintrebare.


 De ce la un telefon cu aceleasi caracteristici tehnice tine mai mult bateria?!... Raspunsul este cat se poate de simplsimplu; Din cauza dimensiunii ecranului.(un display de 7inch este practic de trei ori mai mare (ca si suprafata) comparativ cu unul de 4inch si nu cum aparent se intelege,facand o diferenta dintre 7 si 4 inch,la acest "detaliu" se mai adauga si faptul ca diferenta de putere a bateriei,a celor doua dispozitive,nu este,deasemeni,nici pe departe de trei ori (deci!?).

 Continuam cu;


 Una din aplicatiile,de regula preinstalate,si care da de furca chiar si celor "avansati" ... Browserul.
 Prin aceasta aplicatie se realizeaza,in mod normal,navigarea pe internet.Spun in mod normal pentru ca o parte din utilizatori (destui) folosesc cu preponderenta "aplicatiile dedicate" gen Facebook, G+, Twitter si asa mai departe,lucru ce le simplifica "munca" dar le consuma resursele.
 Astfel am ajuns la o concluzie privind comparativ dispozitivul mobil cu android si laptopul.Acesta din urma are preinstalate cateva programe cum ar fi un player,un browser ceva de lucru cu pozelz ceva de lucru cu texte dar nici o aplicatie dedicata conturilor sau retelelor de socializare de orice natura,acest lucru il faci prin Brouser si uite cum a inceput vanatoarea de browsere.
  Relativ recent "am descoperit" un Browser (CM Browser.apk) deosebit de bine facut,avand performante cu mult peste medie ,acesta mai lucreaza in tandem si cu un antivirus,al aceluasi producator,de care cu siguranta "ati auzit" sau cel putin i-ati incercat unul din produse si anume CM Security sau CM Cleaner (de la  Clean Master_CM).

CM Bouser
  Acest CM Browser (download hire) "va poate scuti" de multe "aplicatii suplimentare" specifice androidelor, dedicate conturilor folosite in mod frecvent,inclusiv conturi de Mail,ajungand practic dintr-un foc sa descongestionati resursele dispozitivului.Dimensiunea lui initiala este de doar cativa Mb si doar pe masura ce il folositi inmagazineaza date,spre exemplu din conturi, marindu'si dimensiunea fara insa a afecta performantele dispozitivului.
 Eu il folosesc pentru Twitter,Outlook,Yahoo,Google cu G+ si Blogger,uneori deschid si contul de Fb dar am instalat si Fb.lite.v1.0 cu messenger incorporat si care se inchide cand il inchid nu ca ultima versiune.
 Ma feresc sa comentez dar nu recomand pe dispozitive cu 512Mb de ram utilizarea Browserelor "grele" cum ar fi Crome sau Mozilla.
 Opera mini nu este nici el mai prejos fiind destul de "greoi si nesimtit" in ce priveste securitatea conturilor.
 Cel mai bine securizat ramane totusi Crom'ul de la Google,in special cand se lucreaza cu contul Google preponderent,dar,cum am mai amintit,cere resurse si ultimele variante "sunt cam incarcate".

 Important;


 Tot in vederea reducerii ciclurilor de incarcare optati pentru "incarcatoare de firma" acestea au,de regula,un bun control al incarcarii si amperaj suficient, puteti verifica calitatea incarcatorului cuplandu-l dupa ce ati cuplat in prealabil setul de casti.Un incarcator "slab" va produce un zgomot,de fond, usor sesizabil in casti.
 Si tot pentru menajarea dispozitivului, incercati pe cat posibil sa nu ajungeti cu bateria la zero,incarcari succesive; 0% - 100% reduc considerabil durata de viata a bateriei,undeva la 30% (o trime din capacitate)  poate fi pus la incarcat.

                                     B@zarPC - Pagina de anunturi: clik!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

-Let me know, if you want out more details about what I wrote, or have something to say, leave a post in the comments box, !