Suntem obişnuiţi
Ca pe tot parcursul anului sa cumparam din piete sau magazine fructe exotice, cum ar fi lamai,portocale,banane si asa mai departe, adica acele fructe car nu pot fi cultivate in zona noastra dar cu care "ne-am obisnuit"si trebuie sa le avem pe masa,aproape zilnic.
Insa cati dintre noi s-au gandit,chiar si in treacat , cum cresc, unde cresc, cand si cum sunt culese sau mai ales, cum ajung pe rafturi atat de "proaspete" cu toate ca in unele cazuri "vin" de la mii de chilometrii.
Dupa cum se poate observa, in articol nu mentionez nimic despre criteriile ce stau la baza alegerii unui soi de planta, care urmeaza a fi cultivat, insa in pagina "sursa" veti gasi unele explicatii.
Un exemplu
Acestea trebuie culese, pentru a rezista, undeva in penultimul stadiu de coacere, deci verzi,chiar exista si acest sort la raft, Lamai verzi, insa cele galbene tot verzi au fost culese iar pentru a le da "aspectul" de coapte sunt gazate cu "ethylene gas" sau pe româneste cu gaz de etilena, motiv pentru care cantitatea de zeama pe care o poti stoarce este relativ mica ele nefiind coapte practic.Si "tratamentul" nu se termina aici, dupa gazare se mai face ceva, sunt trecute printr-o solutie ce contine putina parafina si cativa conservanti .
I unele cazuri se foloseste si iradierea, prin care se urmareste distrugerea bacteriilor si virusilor ce pot declansa adevarate epidemii, fiind transportati odata cu fructele in toate colturile lumii.
Abia dupa care sunt puse in lazi [container] si trimise direct la vapor sau camion de unde cam in cel mult doua zile ajung la raft.
Aviz gospodinelor
Care folosesc coaja de lamaie/portocala ca si condiment la prajituri, spalati-le bine timp de cateva minute in apa calduta in care ati pus in prealabil 2/3 lingurite de otet,o lingurita de sare de bucatarie si una de bicarbonat,dupa c.c.a un minut sau doua dati drumul la jetul de apa,tot calduta,si continuati clatirea inca 2/3 minute inainte de a le folosi/consuma,astfel sunt indepartate,pesticidele si ceara cu care au fost tratate si unele mucegaiuri,a observat mai fiecare cum la cateva zile citricele mucegaiesc,acest mucegai fiind toxic pentru organism..... Acest mucegai nu este vizibil cu ochiul liber intr-o prima faza dar el exista si impotriva lui "lupta" sarea de bucatarie impreuna cu bicarbonatul.Acelasi tratament este bine de aplicat si in cazul legumelor.
In cazul legumelor sau fructelor de la care de regula nu se consuma si coaja cum ar fi pepene,ananas,banane,vinete,rodii s.a.m.d ;clatirea cu apa calduta si putin otet este suficienta.
Secretul fructelor şi legumelor din import ,
Fructele și legumele de import ar trebui să aibă etichete care, printre altele, trebuie să conțină un cod. Acestea poartă denumirea de coduri "PLU".
Autocolantele şi etichetele produselor deţin mult mai multă informaţie decât un nume sau sloganul unui fruct sau al unei legume. Citind numărul autocolantului, poţi de fapt să confirmi dacă produsul pe care îl ţii în mână este ecologic, convenţional sau / şi modificat genetic.
Codul format din patru cifre arată că respectivele produse au fost produse convențional, dar nu ecologic, folosindu-se îngrășăminte și pesticide.
Codul format din cinci cifre, dar care începe cu cifra 9 te informează că produsele au fost produse bio, fără pesticide și alte îngrășăminte chimice.
Codul format din cinci cifre, dar care începe cu cifra 8 arată că produsele au fost modificate genetic.
Sistemul numeric a fost dezvoltat de către Consiliul de identificare electronică a produselor, un afiliat al Produce Marketing Association, un grup comercial din Newark, Delaware. Din octombrie 2001, consiliul a alocat mai mult de 1200 de coduri PLU pentru articole de producţie individuală.
Confuzie personală
Ca o recomandare si pentru o mai buna intelegere a acestor "tratamente" aplicate fructelor si legumelor (si nu doar celor din import) este bine sa se citeasca si din alte surse in vederea unei mai exacte documentari.Oricum,sarind peste faptul ca fructele trebuiesc bine spalate inainte de a fi consumate,pentru ca este de la sine inteles,insa o parte din substantele chimice folosite in procesul de conservare raman/se regasesc totusi in coaja,deci chiar trebuie sa ne informam si despre provenienta lor si nu doar asa ca sa fie...deci!?
Astfel fructele si legumele din extra sezon sunt in cel mai fericit caz de sera,altlel ele ar putea fi aduse cam "de departe" si cu cat perioada dintre cules si raft este mai mare cu atat tratamentele de conservare au o "consistenta" pe masura.
surse:
1-"http://www.buzzfeed.com/rachelysanders/surprising-facts-about-fruit"
2-"http://suntsanatos.ro/de-evitat/cum-poti-citi-codurile-de-pe-fructe-si-legume-vezi-care-sunt-bio-sau-modificate-genetic.html"
B@zar - Pagina de Anunturi;
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
-Let me know, if you want out more details about what I wrote, or have something to say, leave a post in the comments box, !