Cascada Duruitoarea - Drumeții in Romania
Cascada Duruitoarea este una dintre cele mai spectaculoase și cunoscute căderi de apă de la noi. Deși nu este nici cea mai înaltă și nici cu debitul cel mai mare, Cascada Duruitoarea se face remarcată prin sunetul produs. De aici i se și trage numele în fond. Sunetul căderii de apă se aude destul de tare, datorită căderii aproape verticale pe o distanță de 20 de metri la primul prag, plus încă vreo 5 metri la al doilea. Evident, vorbim de perioadele când cascada are debit mare. Ca orice cascadă, vă recomand să o vizitați dacă puteți după ploi multe sau primăvara la topirea zăpezilor.Cascada Duruitoarea se află în Masivul Ceahlău din județul Neamț. În acest masiv se află Parcul Național Ceahlău, o arie protejată de o importanță deosebită.
Cascada Duruitoarea se află la 1247 de metri altitudine și are o înălțime totală de 25 de metri. La primul prag se poate urca lejer, unde apa cascadei a creat o mică marmită. Căderea de apă îți dă impresia unei perdele albe, asemănător cu Vălul Miresei, dar mult mai îngust.
Pârâul pe care se formează cascada se numește Pârâul Rupturii. Alimentarea acesteia este permanentă prin izvorul Fântâna Rece, dar și prin alte izvoare periodice, topirea zăpezii și ploi.
La Cascada Duruitoarea se poate ajunge relativ rapid din stațiunea Durău. Traseul este mediu ca dificultate, poate dificil pentru unii, dar scurt.
În 2 ore se poate ajunge aici pe marcajul cruce roșie, dar poate o idee mai lejer ar fi pe traseul cruce albastră care însă nu este prea bine marcat. Eu pe acesta am revenit de la cascadă în Durău. Dar dacă sunteți curioși de această variantă, întrebați la punctul de informare. Oricum înainte de a intra în parc, se plătește o taxă de 5 lei aici la informații. Tot aici primiți și o hartă cu traseele din parc.
Concret, ambele trasee implică urcare cam 80-90% din lungimea traseului. Logic aveți coborâre înapoi. Ce e foarte important, sunt vipere prin zonă. Luați-vă bocanci, căci eu am văzut diverși oameni chiar și în șlapi. Sub nici o formă nu e în regulă! Traseul este doar prin pădure, exceptând faptul că veți traversa și șoseaua la un moment dat. Deci aveți parte de răcoare, ceea ce este foarte bine. Iar pădurea este așa bogată, plină de copaci drepți, groși, înalți și deși. O minunăție!
Chiar la baza cascadei este amenajat un mic loc de popas. Sunt 2 mese metalice și una de lemn cu bănci. Aici vă puteți odihni, mânca și face poze.
De la Cascada Duruitoarea dacă doriți se poate urca mai departe spre Cabana Dochia. Traseul este dificil, strict interzis iarna. Tot în 2 ore ca și până în Durău, dacă reveniți pe cruce roșie până la Poiana Viezuri, iar de aici pe triunghi galben, puteți ajunge la Cabana Fântânele. Loc absolut superb. De aici se poate vedea o celebră formațiune stâncoasă a Ceahlăului și anume Panaghia. Sunt legende vechi și interesante despre aceasta. De aici puteți urca și mai mult până pe Vârful Toaca, acoperișul Ceahlăului.
Revenind la Cascada Duruitoarea, vă mai spun doar că trebuie să fie pe wish list. Asemenea minunății nu trebuiesc ratate sub nici o formă. Avem atâtea locuri absolut superbe încât mi-e peste poate să nu vi le recomand.
Prin zonă se pot vedea următoarele:
– în apropiere: Stațiunea Durău, Mănăstirea Durău (schitul), Cabana Fântânele.
– puțin mai departe: Cabana Dochia, Platoul Ceahlăului, Vârful Toaca, Căciula Dorobanțului, Panaghia, Piatra Ciobanului iar pe partea dinspre Bicaz, Izvorul Muntelui, Poenița Maicilor (cu schitul)
Activități ce se pot face la (de la) Cascada Duruitoarea:
–relaxare, poze și filmări, trasee spre Cabana Dochia și Fântânele, camping jos în stațiune.
Cărări însorite!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
-Let me know, if you want out more details about what I wrote, or have something to say, leave a post in the comments box, !