Translate

vineri, 3 iulie 2020

OPTIMIZARE WINDOWS 10

În ultimii ani au apărut ca ciupercile jde'mii de pagini/site'uri și canale Youtube cu specific IT. Nimic rău dacă nu ar trata într-un procent aproape maxim, deci aproape exclusiv, situația existentă, a vârfurilor de gamă pe orice platformă posibilă/existentă pe piață. În același timp de bugete (bani alocați pentru) de ordinul miilor de lei, unde normal, relativ de la bun început vei observa că referirile se fac pentru, de fapt, "Game Sation" acel secment de dispozitive ce nu tin cont de regulile unui utilizator obișnuit. Aceste calculatoare sunt cam ca un BMW la semafor cu pedala la blană, când ia verde, pleacă cu scârțâituri. De regulă durata de viață a unor astfel de platforme este de oridul lunilor, pentru că nimic nu poate funcționa la maxim fără riscul unor deteriorări. În acest punct pun punct la tot ce se poate gasi in materie de super computing și atât. În continuare voi aborda problema din perspectiva utilizatorului obișnuit ce la un moment dat, să zicem, dorește să facă o mică optimizare simplă și firească, dispozitivului din dotare.

 AȘADAR - CERINȚE OPTIME 

 Pentru o  navigare decentă ( țac-pac) pe internet - Youtube, Fb și altele de genul eventual ceva jocuri cu lag'uri/întârzieri în răspuns nesemnificative ( valabil și în varianta laptop ) ar fi următoarele :
 - Wndows 10. - Procesor quad. ( I5 sau chiar I7 ) -
 - Ram - DDR4/2.1 Ghz. (8G DDram de preferat - 2x4G)
 - Placă graficî cu memorie dedicată 1-2Gram. (nu placile cu ram sheruit de sistem din ramii instalați) - SSD 250 G ( Samsung sau Intel ). 

  Un astfel de sistem va porni de la zero în cca. 11 secunde, răspunsul în funcționare fiind de cel puțin 4 ori mai rapid față de un similar dar cu HDD clasic, astfel, raspunsul efectiv in derularea unor aplicatii va fi practic instant. Mai poți opri din = W/( scrii ) servicii sau services 😉/ iar in panoul din dreapta dai disablle la ultimile două Xbox bla bla. Dacă chiar vrei să joci ceva jocuri de CD/DVD ar mai trebui ca să creezi și in "registry" un serviciu și o cheie de stare care va opri Xbox'u să își facă de cap cu FPS'urile. Cam așa ceva; HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\GameDVR o vei crea pentru că nu-și taie ei creaca 😁 singuri.... cu valoarea (în panoul din dreapta, clik dr); DWORD(32-bit) AllowGameDVR legat și litere mari la început de cuvânt/case sensitive/dând valoarea = 0 (zero). Ar mai fi și la rami de dat o nouă comandă, să fie mai "vigilenț" /HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\Ndu unde în panoul din stânga la start dăm valoarea (4) în loc de (2). 👍


 CÂT DESPRE CERINȚELE MINIME AVEM URMĂTOAREA CONFIGURARE

 - Windows 10. - Procesor dual core. ( cel puțin de 1.8Ghz ).
 - Ram DDR3 ( 4G/2X2G ).
 - Placă grafică sheruită dar cu GPU de cel puțin 450 Mhz. - HDD ( sata ) pe la 125 G sau mai mlt, cu partiționare "ShortStroke" 80 G/pe instalare. 
 Mai subțire cu grafica adică jocuri editări foto/video și bineânțeles filme la rezoluție Full HD.

 CUM VĂD EU O OPTIMIZARE

  În funcție de ce facem cu PC'ul avem și variante optime de utilizare a resurselor disponibile. Dacă doar navigăm pe net și ceva rețele de socializare, eventual mai scriem ceva intr-un jurnal personal, un watsup 😏... putem opta pentru o setare lejeră, windows 10 chiar oferă "nativ" această posibilitate. ( este clar că PC'urile nu sunt doar pentru gaming ).
  Astfel în "Panoul de control" vei gasi la baterie/alimentare posibilitatea să limitezi frecvența maximă a procesorului ( eu folosesc 80% la priză și 50% pe baterie - duce o oră în plus in regim ofice ) . 

  Mai jos aven o imagine luată în timp ce scriu pe blog, suficient de edificatoere pentru cine ințrlrge ce reprezintă. RAM/procese Iar in următoarea avem situația de ansamblu ; linia albastră din graficele din stânga arată cât este folosit din ; CPU = 41% din, cum zîceam 80%. HDD =1%. net?...RAM = 51% !!! 



 Ce spun cei de la Cavaleria.ro?



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

-Let me know, if you want out more details about what I wrote, or have something to say, leave a post in the comments box, !