Translate

duminică, 9 februarie 2014

NOTIUNI DE UTILIZARE WINDOUS OS (tema 5)


1. GENERALITATI DESPRE SOFTURI
2. INSTALAREA SOFTURILOR
(exemplu - antivirus)
3. FOLOSIREA SOFTURILOR
4. DEZINSTALAREA SOFTURILOR
5. INCHIDEREA CALCULATORULUI

GENERALITATI DESPRE SOFTURI
Softurile sint programele pentru calculator care ii permit unui utilizator sa folosească calculatorul pentru realizarea de activitati specifice cum sint editarea de text, prelucrarea grafica, etc. Un soft ("software" in lb. engleza) este alcatuit dintr-un un set de instructiuni (numite cod sursa) scrise intr-un limbaj special (numit limbaj de programare) care este inteles de calculator si interpretat in asa fel incit utilizatorul calculatorului sa poata desfasura activitatea pe care o doreste.Clasificarea softurilor se face dupa sistemul de operare pe care ruleaza (softuri pentru Windows, Mac, Linux, etc.), dupa activitatea pentru care sint concepute (explorarea internetului, redarea de muzica, vizionarea de filme, editarea de imagini, etc.) si dupa costul perceput pentru ele (comerciale sau gratuite). Majoritatea softurilor pentru SO Windows ruleaza pe toate (sau aproape toate) variantele acestuia, dar cu precadere pe cele mai recente ( Windows XP si Windows 7). Exista insa si softuri care functioneaza exclusiv pe Windows 2000 si Windows XP, in acest caz incercarea de instalare pe o varianta mai veche de Windows fiind sortita esecului.
GRATISOFTURILE

 ("freeware") sint programe pentru calculator care pot fi folosite in scopuri personale (comerciale sau necomerciale) in mod gratuit si pe o perioada de timp nelimitata. Unele gratisofturi sint gratuite si pentru folosirea in cadru institutional (companii, firme, institute), insa majoritatea necesita in acest caz contactarea autorului de catre conducerea companiei in scopul cumpararii unei licente de utilizare care sa permita folosirea softului de catre angajati. Citeva gratisofturi (foarte putine) necesita inregistrarea pe situl autorului pentru obtinerea licentei de utilizare. Inregistrarea nu implica plata unei sume de bani ci doar furnizarea unor date personale (nume, reşedinţă, adresa de mel, etc.) pentru ca autorul softului sa isi faca o idee despre utilizatorii acestuia (numar, aria de răspindire geografica, etc.). In urma inregistrarii se obtine un cod care deblocheaza softul, ce va putea fi utilizat gratuit pe o perioada indefinita. Unii autori de gratisofturi solicita trimiterea unei carti postale pe adresa lor, iar altii solicita o mica suma de bani (5, 10, 15 euro) de la cei care si-o pot permite pentru a putea suporta cheltuielile legate de softul in cauza (de ex. cheltuielile generate de intretinerea unui sit web cu trafic important). Atit cartile postale cit si donatiile in bani solicitate de autori nu sint obligatorii si nu au nici un efect asupra functionalitatii softului, care va putea fi folosit chiar daca nu facem nici o donatie. Daca gratisoftul ne scuteste insa de plata unei sume importante de bani pe care ar trebui sa o dam pe un soft cu plata sau daca softul ne este extrem de util, putem sa luam in consideratie o mica donatie in bani pentru ca autorul softului sa fie stimulat sa continue imbunatatirea acestuia. 

SURSOFTURILE

("open source software") sint softuri gratuite (gratisofturi) la care alaturi de programul propriu-zis este oferit si codul sursa al programului. Utilizatorii obisnuiti pot utiliza sursofturile ca pe orice alte programe gratuite. Programatorii consacrati sau cei in devenire pot in plus sa studieze codul sursa al softului si eventual sa-l modifice in scopul imbunatatirii programului respectiv pentru a satisface nevoile particulare ale celui (celei) care realizeaza modificarile.


PUBLISOFTURILE

 ("adware") sint programe gratuite destinate atit utilizarii personale cit si aceleia in cadru institutional. Majoritatea publisofturilor se limiteaza la afisarea unor reclame intr-un compartiment special al softului insa exista si programe care culeg date despre utilizatori si le transmit apoi in momentul conectarii la internet catre serverul central al unei companii de publicitate. Culegerea datelor (de ex. care sint siturile web vizitate, etc.) se realizeaza de catre un soft special care a primit denumirea de spisoft ("spyware") si care este instalat alaturi de programul propriu-zis, cel care este de fapt utilizat. Este deci necesar sa citim temenii de folosire a publisoftului ( "License Agreement") si daca observam ca pe linga programul propriu-zis este inclus obligatoriu si un spisoft va trebui sa decidem daca vom continua sau nu procedura de instalare.

DEMOSOFTURILE

 ("demo version") sint versiuni gratuite ale unor programe comerciale al caror scop este acela de a-l ajuta pe utilizator sa evalueze softurile respective pentru a se decide daca le cumpara sau nu. Diferenta dintre versiunea completa (cu plata) si demosoft este data de faptul ca demosoftul are unele functii esentiale dezactivate. Una din cele mai intilnite limitari de functionalitate este dezactivarea functiei de salvare a fisierelor prelucrate cu ajutorul demosoftului. In afara acestor limitari functionalitatea este aceeasi cu a variantei cu plata. Unele programe foarte complexe (si scumpe in acelasi timp) sint lansate si in versiune demonstrativa (demosoft) pentru a permite atit evidentierea caracteristicilor softurilor respective cit si familiarizarea utilizatorilor cu ele inainte ca acestia sa se hotarasca daca un anumit soft merita o investitie importanta pentru cumpararea lui. Demosofturile sint extrem de utile in scop educativ, de invatare a folosirii programelor de tipul respectiv, mai ales pentru ca multe au sectiuni de ajutor ("help") detaliate si chiar manuale de utilizare incluse in soft sau disponibile pe situl producatorului. Unele softuri complexe folosite pentru crearea de muzica sint puse la dipozitie sub forma de demosoft, avind limitari de functionalitate care includ intotdeauna imposibilitatea salvarii fisierelor prelucrate, alaturi de alte limitari cum este de exemplu posibilitatea folosirii softului doar in sesiuni de citeva zeci de minute (de ex. dupa 20 de minute de folosire softul se inchide automat si trebuie repornit). Lasind de-o parte aceste limitari demosoftul poate fi folosit (evaluat) pentru o perioada de timp nelimitata.

EDUSOFTURILE

 ("educational software") sint versiuni gratuite ale unor programe comerciale al caror scop este acela de a-l ajuta pe utilizator sa invete sa foloseasca softurile respective. Diferenta dintre versiunea completa (cu plata) si edusoft este data de faptul ca edusoftul are unele limitari de functionalitate, insa acestea nu sint esentiale din perspectiva invatarii folosirii softului. Edusoftul permite salvarea fisierelor prelucrate cu ajutorul lui insa aceste fisiere sint intr-un format special care nu poate fi deschis decit cu varianta educationala, nu si cu varianta completa a softului. Fisierele salvate mai au si alte limitari cum sint prezenta unor elemente care le fac imposibil de utilizat in scopuri comerciale (de ex. o imagine grafica 3D va avea intotdeauna incorporat in ea un filigran sau rezolutia imaginii va fi limitata la o valoare inacceptabila pentru grafica profesionala). Alaturi de aceste limitari legate de fisiere mai sint si altele legate de functionalitatea softului in general, cum este posibilitatea de a folosi doar un singur procesor fata de varianta comerciala care poate folosi mai multe procesoare in scopul accelerarii productivitatii. Prin faptul ca edusofturile permit salvarea fisierelor ele nu impiedica procesul educativ si cel creativ, ca atare ele sint de preferat demosofturilor. Unele softuri complexe folosite pentru crearea de grafica 3D sint puse la dipozitie sub forma de edusoft, putind fi folosite in scop educativ pe o perioada nelimitata.

DISTRISOFTURILE

 ("shareware") sint programe comerciale care pot fi distribuite ("shared") gratuit si care pot fi evaluate pentru o perioada de timp fara nici un fel de limitare a functionalitatii, dupa care este necesara cumpararea lor pentru a putea fi folosite in continuare. Pe tot parcursul perioadei de incercare sintem avertizati la pornirea distrisoftului printr-o fereastra sîcîitoare ("nag screen") asupra numarului de zile care au mai ramas pina la sfirsitul evaluarii. Dupa trecerea intervalului de timp destinat evaluarii care este specificat in licenta de folosire, distrisofturile fie isi pierd din functionalitate transformindu-se in demosofturi, fie refuza sa mai porneasca (cel mai frecvent). Pentru a le debloca trebuie sa cumparam o licenta de utilizare de la autorul softului, care ne va transmite un cod cu ajutorul caruia vom reinstaura functionalitatea programului. Unele distrisofturi continua sa functioneze fara limitari si dupa terminarea perioadei de evaluare, autorii acestora bazindu-se pe buna credinta a utilizatorilor care in cazul unei folosiri intensive si de lunga durata se vor simti obligati moral de a-l rasplati pe autorul softului, pentru ca acesta sa continue dezvoltarea si imbunatatirea programului.

COMERSOFTURILE

 ("commercial software") sint programe care pot fi folosite in mod legal doar daca am cumparat o licenta de la compania producatoare a softului. Aceste programe sint folosite de catre utilizatorii obisnuiti (persoane particulare) dar in special de utilizatorii aflati intr-un mediu institutional (companii, institute, firme). Avantajul comersofturilor fata de gratisofturi este atit de ordin calitativ (desi unele gratisofturi se apropie de calitatea comersofturilor) cit mai ales de ordin practic si anume legat de sprijinul oferit de compania producatoare a softului in cazul in care programul nu functioneaza corespunzator, acest din urma serviciu (foarte important pentru evitarea pierderilor de productivitate) nefiind oferit de autorii gratisofturilor. Unele comersofturi sint distribuite si sub forma de distrisoft sau demosoft pentru ca potentialii cumparatori sa le poata investiga calitatile inainte de a se decide sa le cumpere.

Granita dintre comersofturi si gratisofturi este citeodata destul de subtire pentru ca unele comersofturi se pot transforma in gratisofturi si invers. Dezvoltarea unor comersofturi poate fi abandonata la un moment dat de catre autorii lor si acestia pot decide sa le ofere sub forma de gratisofturi. Unele companii producatoare (sau producatori particulari) pot decide sa ofere sub forma de gratisoft unele versiuni mai vechi ale unor softuri comerciale in scopul de a-i determina pe cit mai multi utilizatori sa le incerce si ulterior sa cumpere versiunea comerciala care este actualizata si la care se ofera sprijin ("support") in folosire. Alte companii ofera un soft in doua versiuni, una gratuita si alta cu plata, sperind ca aceia care vor alege intr-o prima instanta varianta gratuita sa decida mai tirziu ca vor sa beneficieze de functionalitatea sporita a variantei cu plata si de sprijinul acordat in cazul acesteia. Transformarea unor gratisofturi in comersofturi este si ea destul de obisnuita in special in cazul gratisofturilor de succes. Autorul unui program gratuit poate decide sa il transforme in comersoft in momentul in care programul in cauza a devenit foarte popular printre utilizatori si eventual este chiar softul de referinta intr-un anumit domeniu. In acest caz uneori este pastrata si o versiune "usoara" ("light" - "lite") cu o functionalitate mai scazuta care continua sa fie oferita gratuit. In alte situatii autorul unui gratisoft isi vinde produsul unei companii care va continua dezvoltarea acestuia insa exclusiv sub forma de comersoft.

INSTALAREA SOFTURILOR
GENERALITATI

Un soft trebuie in prealabil "instalat" pe calculatorul nostru pentru a putea fi folosit. Atunci cind instalam sistemul de operare exista un numar de softuri care sint instalate o data cu acesta, dar cea mai mare parte dintre ele sint foarte simple si de aceea este recomandat sa instalam alte softuri pe care sa le folosim in locul celor preinstalate daca avem nevoie de o functionalitate sporita. De exemplu SO Windows instaleaza doua softuri editoare de text (Notepad si Wordpad) care sint adecvate in cazul unei folosiri ocazionale, insa cei care folosesc calculatorul in special pentru editarea de text pot alege sa instaleze unul sau mai multe softuri specializate care permit o productivitate mai mare in cazul unei folosiri frecvente.

Instalarea ("setup" in lb. engleza) unui soft este un proces in cea mai mare parte automat care presupune o interventie minima din partea utilizatorului calculatorului. Un soft care trebuie instalat se prezinta de obicei ca un fisier executabil (cu extensia EXE) care contine dosarele si fisierele softului sub forma impachetata (arhivata). Exista insa si situatii in care avem de-a face cu un dosar de instalare care contine toate elementele necesare instalarii, insa sub forma dezarhivata (despachetata), elementul care trebuie folosit pentru initierea instalarii fiind de obicei un fisier cu numele "setup.exe". Fisierul arhivat de instalare (sau dosarul de instalare) se poate gasi pe hardisc, pe CD-ROM sau pe o discheta, acest lucru nu are nici o importanta, in final programul instalat se va afla pe hardiscul calculatorului nostru.

Instalarea este declansata in momentul in care facem dublu clic pe fisierul arhivat de instalare (sau pe fisierul "setup.exe" din dosarul de instalare) care de cele mai multe ori are numele programului alaturi de care se poate afla si cuvintul "setup". Va fi lansat un program special (numit de obicei "Install Shield") care ii prezinta utilizatorului o succesiune de ferestre in care acesta trebuie sa ia citeva decizii simple referitoare la instalare sau sa accepte optiunile predefinite. Programul de instalare decomprima dosarele si fisierele cuprinse in arhiva de instalare si le copiaza pe hardisc in locul predefinit sau in cel indicat de utilizator. In final programul de instalare integreaza softul instalat cu sistemul de operare (face modificari in registrul Windows, eventual adauga comenzi in meniurile WE) si mai face citeva adaugiri (de ex. adauga scurtaturi pe suprafata de lucru si in meniul de start) dupa care afiseaza un mesaj de incheiere a sarcinii sale. Utilizatorul poate sa inchida programul de instalare si sa inceapa sa foloseasca softul proaspat instalat.

Procesul de instalare se desfasoara in mai multe etape, dar etapele prinicipale sint copierea pe hardisc a dosarelor si fisierelor necesare pentru functionarea softului si integrarea softului cu sistemul de operare. Utilizatorul nu intervine in aceste doua etape, insa intervine la inceputul instalarii cind trebuie sa-si dea acordul asupra licentei de folosire a softului ("End User License Agreement"). Alte momente in care este nevoie de interventia utilizatorului in timpul procesului de instalare sint atunci cind trebuie decis dosarul de pe hardisc in care trebuie copiate elementele componente ale softului, ca si atunci cind este nevoie eventual de o preconfigurare a softului inainte de a fi lansat in executie la terminarea instalarii.

EULA

 este un document legal si in el se enumera drepturile (dreptul de autor asupra softului, etc.) si indatoririle (acordarea de sprijin tehnic legat de folosirea softului, etc.) producatorului softului, dar si drepturile (utilizarea fara restrictii a softului in concordanta cu licenta cumparata, dreptul la primirea de sprijin tehnic, etc.) si indatoririle (angajamentul de a nu altera codul sursa al softului, de a nu folosi softul decit pe numarul de calculatoare pentru care s-a platit licenta, etc.) utilizatorului softului.

Licenta de folosire (EULA) este de obicei scrisa in limba engleza si ea trebuie citita (indiferent daca softul este comercial sau gratuit) inainte de instalarea softului, pentru a nu avea surprize neplacute ulterior. De exemplu in ultima vreme multe programe gratuite includ si un modul special care inregistreaza si raporteaza unele din obiceiurile utilizatorului (de ex. siturile web vizitate, etc.). In acest caz producatorul softului care include si un modul spion este obligat sa specifice in licenta de folosire daca alaturi de softul sau este instalat si un soft spion (spisoft). In momentul in care am citit licenta si nu ne convine sa instalam si un spisoft pe calculatorul nostru putem intrerupe procedura de instalare.

Instalarea unui soft respecta de obicei etapele prezentate mai sus, cu variatii mai mici sau mai mari. Unele programe de instalare ofera trei tipuri de instalare si anume "Typical" (instalare obisnuita facuta pe baza optiunilor predefinite, care presupune doar instalarea elementelor softului care sint folosite in mod predominant), "Complete" (instalare completa a tuturor elementelor softului) si "Custom" (instalare care presupune alegerea de catre utilizator a elementelor care urmeaza a fi instalate). Utilizatorii incepatori trebuie sa aleaga fie optiunea "Typical", fie optiunea "Complete", iar utilizatorii avansati pot alege optiunea "Custom" (numita uneori si "Advanced") pentru a avea posibilitatea de a personaliza instalarea softului. Ca o regula generala trebuie intotdeauna sa ne asiguram inainte de instalarea unui soft ca avem spatiul necesar pe hardisc, in special daca softul care urmeaza sa fie instalat are dimensiuni mari.

PRIMUL EXEMPLU DE INSTALARE A UNUI SOFT - AVG ANTI VIRUS FREE

Pentru ca procesul de instalare a unui soft sa fie mai bine inteles vom lua ca exemplu instalarea unui program de tip antivirus si anume a programului AVG Anti-Virus Free Edition, care poate fi utilizat in mod gratuit. Fisierul de instalare trebuie descarcat de pe situl firmei producatoare insa in prealabil trebuie sa ne inregistram pentru a deveni utilizatori legali ai softului. Inregistrarea se face pe sit si este gratuita, cerinduni-se citeva date personale si o adresa de posta electronica la care sa fie trimis numarul de inregistrare. Facem clic pe legatura care ne permite descarcarea fisierului si dupa citeva minute avem fisierul pe hardisc (de obicei pe suprafata de lucru de obicei).

Fisierul de instalare are un nume de genul "avg6518fu_free.exe", care arata versiunea programului si faptul ca este vorba de varianta gratuita. Acest fisier contine sub forma arhivata (impachetata) toate elementele necesare pentru instalarea softului. Facem dublu clic pe acest fisier si va apare o minifereastra cu citeva informatii despre produs ("This is a fully functional free version. AVG offers powerful and reliable protection against computer viruses - Aceasta este o versiune gratuita si perfect functionala. AVG ofera o protectie puternica si de incredere contra virusilor de calculator"). Facem clic pe butonul "Setup" si va apare prima dintre ferestrele propriu-zise de configurare a instalarii. Se observa ca nu mai este vizibila suprafata de lucru ("desktop"), pentru ca programele de instalare ocupa de obicei tot ecranul. In fereastra nou aparuta se afla un text in care pe linga urarea de bun-venit ("Welcome") se afla o atentionare referitoare la faptul ca softul este protejat de legea dreptului de autor valabila pe plan international.

Mai important este insa faptul ca sintem sfatuiti sa inchidem orice alte programe pe care le avem deschise, inainte de a continua instalarea ("It is strongly recommended that you exit all Windows programs before running this Setup program"). Aceasta recomandare presupune sa inchidem ferestrele tuturor programelor deschise in acel moment, inclusiv a ferestrelor WE. In general ferestrele de instalare desi ocupa tot ecranul au in partea dreapta sus un meniu de control alcatuit din butoane de minimizare, restaurare si inchidere. In mod normal ar trebui sa apasam pe butonul de minimizare pentru a minimiza fereastra de instalare si apoi sa inchidem celelalte programe deschise. La final ar trebui sa facem clic pe butonul ferestrei minimizate (existent in bara de procese - taskbar) pentru ca sa continuam instalarea. In cazul AVG nu avem insa un meniu de control. Va trebui sa apasam in acelasi timp pe tastele Alt si Tab (Alt+Tab) si vom observa ca ne intoarcem la fereastra WE. Inchidem programele deschise (cu exceptia programului de instalare) si apoi facem clic pe butonul ferestrei de instalare prezent in bara de procese ("taskbar").

Facem in continuare clic pe butonul "Next" pentru a continua instalarea (daca dintr-un motiv oarecare dorim sa anulam instalarea va trebui sa facem clic pe butonul "Exit"). Va apare fereastra in care este prezentata licenta de folosire ("Software License Agreement"). Daca sintem de acord cu prevederile licentei va trebui sa facem clic pe butonul "Yes" pentru a continua instalarea, in caz contrar va trebui sa facem clic pe butonul "No" pentru a intrerupe instalarea. Va apare fereastra cu titlul "Personalize AVG" in care trebuie sa introducem numarul de inregistrare. Procedura de introducere a unui numar de inregistrare este specifica pentru programele comerciale, dar ea este intilnita si la unele din programele gratuite. Copiem numarul de inregistrare (din mesajul de posta electronica primit dupa inregistrarea pe sit) si il lipim in cimpul corespunzator, urmind ca apoi sa facem clic pe butonul "Next".

Va apare fereastra "Installation Location" in care trebuie sa precizam dosarul de pe hardisc in care sa fie instalate dosarele si fisierele necesare pentru functionarea programului AVG. De cele mai multe ori este bine sa acceptam dosarul predefinit, in acest caz cel de la adresa C:\Program Files\Grisoft\AVG6, care respecta o regula aproape generala si anume ca dosarul programului sa fie inclus intr-un alt dosar cu numele firmei producatoare, care la rindul sau este creat in dosarul "Program Files" din partitia pe care se afla instalat SO Windows. Daca ne convine dosarul predefinit facem clic pe butonul "Next" (actiune recomandata in special pentru incepatori), iar daca dorim sa instalam in alt dosar facem clic pe butonul "Browse" pentru a rasfoi dosarele de pe hardisc si a alege (si eventual a crea) unul pe care il preferam. Va apare o fereastra cu titlul "Select Program Folder" unde trebuie sa alegem un nume pentru dosarul care va fi creat in meniul de start. Acest dosar va contine doar iconite care ne vor permite lansarea rapida a programului, accesul rapid la sectiunea de ajutor, etc. Numele propus pentru dosarul cu iconite este "AVG 6.0 Antivirus System" si putem sa-l lasam asa (recomandat pentru incepatori) sau sa stergem o parte din ele lasind ca nume doar "AVG".

Facem apoi clic pe butonul "Next" si va apare o fereastra cu titlul "Start Copying Files" in care sintem anuntati ca instalarea propriu-zisa (copierea dosarelor si fisierelor pe hardisc) este gata sa inceapa si daca sintem multumiti cu configurarea de pina acum (ferestrele anterioare) sa facem clic pe butonul "Next", iar daca dorim sa facem unele modificari sa apasam butonul "Back" (o data sau de mai multe ori) pentru a ne intoarce la una din ferestrele anterioare. Facem clic pe butonul "Next" si pentru majoritatea programelor va apare o fereastra in care putem urmari progresia procesului de copiere care va dura o perioada de timp proportionala cu marimea programului pe care il instalam. In cazul de fata AVG este un program de dimensiuni mici si copierea se termina rapid, insa in cazul altor programe (de ex. jocuri pe calculator) copierea poate dura si 15-20 de minute sau mai mult.

Dupa terminarea copierii apare o fereastra care contine citeva elemente de configurare a programului instalat, in cazul nostru ea fiind numita "Configure Your Protection". In general in aceasta fereastra se face o configurare simpla (preliminara), cu ajutorul careia de obicei se asociaza anumite fisiere cu programul instalat . De exemplu daca instalam un program de redare a fisierelor audio (muzica) programul ne va intreba daca dorim sa il folosim pentru deschiderea fisierelor de tip mp3. In cazul AVG sintem intrebati care module ("Resident Shield", "E-Mail Scanner" si "Control Center") ale programului dorim sa le folosim, iar in mod predefinit sint selectate toate (casutele de linga numele lor sint bifate). Pentru utilizatorii incepatori este bine sa fie lasata configurarea predefinita, dar utilizatorii avansati pot sa dezactiveze unele din module. Orice modificare de configuratie facuta in timpul procesului de instalare poate fi anulata mai tirziu din cadrul programului si acest lucru este valabil pentru toate programele instalate. Din aceasta cauza se poate lasa configurarea predefinita si modificarea ei poate fi facuta mai tirziu, dupa ce lansam programul. Apasam deci pe butonul "Next" fara a face modificari si va apare fereastra cu titlul "AVG Automatic Update" in care va trebui sa decidem daca lasam programul sa isi actualizeze in mod automat baza de date referitoare la virusii nou aparuti. Optiunea de actualizare automata este deja bifata si asta inseamna ca programul va incerca sa se conecteze la internet (cerindu-ne permisiunea in prealabil) o data la doua saptamini pentru a descarca baza de date noua. Si aceasta optiune poate fi modificata ulterior din interiorul programului, deci ce decidem acum putem schimba mai tirziu. Putem lasa optiunea bifata (recomandat pentru utilizatorii incepatori) sau o putem debifa daca dorim sa actualizam baza de date mai frecvent (saptaminal) sau dorim sa hotarim noi cind sa facem actualizarea.

Apoi facem clic pe butonul "Next" si va apare o fereastra care contine un text de prezentare a produsului, text continut in fisierul "Readme.txt". Este recomandat sa il citim (in timpul instalarii sau ulterior) apoi facem clic pe butonul "Next". Va apare o fereastra cu titlul "Congratulations" in care sintem felicitati pentru incheierea cu succes a instalarii. Programul AVG necesita repornirea calculatorului dupa instalare si daca lasam bifata casuta cu textul "Restart the system now" si facem clic pe butonul "Next" sistemul se va inchide si apoi va reporni instantaneu. Sistemul poate fi repornit si mai tirziu (daca debifam casuta) insa numai dupa repornire instalarea va fi completa. Repornirea sistemului dupa instalare este intilnita doar la aproximativ 10 % din totalul softurilor, majoritatea neavind nevoie de repornirea sistemului pentru a se instala complet. Trebuie insa amintit ca toate programele de tip antivirus necesita repornirea sistemului dupa instalarea lor, din cauza faptului ca sint strins integrate cu sistemul de operare si este nevoie sa faca unele modificari in fisierele de sistem.

Instalarea AVG va continua dupa repornirea sistemului cu aparitia unor ferestre care fac parte dintr-un asa numit "vrajitor de configurare preliminara" ("AVG First Run Wizard"). Prima dintre ferestre se numeste "Getting Started" si contine o prezentare a etapelor urmatoare. Facem clic pe butonul "Next" si va apare o fereastra cu numele "Update". In ea avem posibilitatea sa actualizam programul, daca facem clic pe butonul "Update Now", caz in care programul se va conecta la internet si va descarca actualizarile oferite de producatorul softului (dureaza 15-30 de minute). Dupa terminarea actualizarii (recomandata) inchidem conexiunea la internet. Atentie, actualizarea va putea avea loc doar daca avem un modem instalat corespunzator si o conexiune la internet definita in Windows. Daca nu dorim sa ne conectam la internet si planuim sa actualizam programul mai tirziu va trebui sa facem clic pe butonul "Skip Update" ("sari peste actualizare"). Nu este nici o problema daca nu actualizam baza de date la instalarea antivirusului. Dupa terminarea actualizarii (sau anularea acesteia) va apare fereastra cu numele "Create the AVG Rescue Disk" ("Creeaza Dischete de Restaurare"). Aceasta operatie permite crearea unor dischete cu ajutorul carora sa reparam fisierele de sistem daca acestea au fost modificate de catre un virus. Este recomandat sa lasam aceasta actiune pe mai tirziu si de aceea va trebui sa facem clic pe butonul "Skip Rescue Disk" ("sari peste etapa de creare a dischetelor de restaurare"). Va apare o fereastra in care sintem invitati sa controlam daca sistemul nostru este infectat cu un virus informatic. Va trebui sa decidem daca dorim acest lucru (facem clic pe butonul "Test Computer Now" si asteptam 20-30 de minute terminarea testului) sau daca dorim sa terminam intii instalarea si apoi sa verificam starea calculatorului nostru (in acest caz va trebui sa facem clic pe butonul "Skip Test"). Dupa terminarea etapei precedente, doar in cazul in care nu am actualizat baza de date cu semnaturile virusilor mai inainte, va apare o minifereastra care ne avertizeaza ca baza de date este veche si sintem intrebati daca nu dorim sa o actualizam. Avem doua optiuni si anume sa facem clic pe butonul "Continue" (lasam actualizarea pe mai tirziu) sau pe butonul "Download Now" (calculatorul se va conecta la internet pentru a se realiza actualizarea). Aceasta este ultima etapa a procesului de instalare, programul AVG este gata de a fi folosit.

AL DOILEA EXEMPLU DE INSTALARE A UNUI SOFT - IZArc

Un al doilea exemplu de instalare va fi luat in discutie pentru ca el ne va ajuta sa intelegem sectiunea de dezinstalare a programelor prezentata ceva mai jos. Sa presupunem ca ne-am hotarit sa evaluam programul IZArc, care este un soft de arhivare gratuit. Mergem pe situl producatorului si descarcam fisierul de instalare a celei mai noi versiuni, care are de exemplu numele "IZArc34.exe", ceea ce inseamna ca este vorba de versiunea 3.4 a programului.

Facem dublu clic pe fisierul de instalare si va apare o minifereastra in care sintem anuntati ca procesul de instalare va incepe, insa daca avem o versiune mai veche a programului deja instalata trebuie sa o dezinstalam in prealabil. Daca nu ne aflam in aceasta situatie facem clic pe butonul "Yes", altfel trebuie sa facem clic pe butonul "No" si sa dezinstalam versiunea veche. Va apare o fereastra in care ni se ureaza bun venit ("Welcome to the IZArc Setup Wizard") in care facem clic pe butonul "Next" pentru a incepe procesul de instalare propriu-zis. Urmatoarea fereastra ne prezinta licenta de folosirea a softului, pe care daca o acceptam (dupa ce am citit-o) va trebui sa facem clic in cerculetul de linga optiunea "I accept the agreement". In acel moment butonul "Next" devine functional (daca nu acceptam licenta instalarea nu mai poate fi continuata) si facem clic pe el. Va trebui sa facem clic pe butonul "Yes" pentru a continua instalarea.

Va apare fereastra in care trebuie sa alegem dosarul de pe hardisc in care sa fie instalat programul. Putem accepta varianta predefinita (C:\Program Files\IZArc) sau putem alege alt dosar de pe una din partitiile hardiscului. Daca alegem varianta predefinita (recomandat pentru incepatori) ramine doar sa facem clic pe butonul "Next" ("urmatoarea [etapa]"). Va apare o fereastra in care trebuie sa alegem numele dosarului cu scurtaturi care va fi instalat in meniul de start. Autorul softului a ales sa denumeasca acest dosar "IZArc", insa noi putem sa scriem ce nume dorim, de exemplu "Arhivator" (fara ghilimele). Pentru incepatori este recomandat sa fie acceptata varianta predefinita si sa se faca clic pe butonul "Next". Va apare o fereastra in care sintem intrebati daca in afara de scurtaturile din meniul de start dorim sa instalam scurtaturi pe suprafata de lucru ("desktop icon") si in bara de lansare rapida ("quick launch icon"). Daca vom folosi acest program in mod frecvent putem lasa cele doua optiuni bifate, in caz contrar facem clic in casute pentru a debifa optiunile si apoi facem clic pe butonul "Next".

Va apare fereastra in care sintem anuntati ca programul de instalare este gata sa copieze pe hardisc fisierele necesare ("ready to install"), iar in cazul in care dorim sa facem modificari de ultim moment (de ex. sa schimbam dosarul de instalare) trebuie sa facem clic pe butonul "Back" ("inapoi"). In mod normal nu mai trebuie sa ne intoarcem pentru a face modificari deci facem clic pe butonul "Install" pentru ca procesul de copiere sa inceapa. Dupa terminarea copierii va apare o fereastra care ne anunta ca procesul de copiere a luat sfirsit. Deasupra acestei ferestre va apare o alta in care trebuie sa alegem limba in care sa fie afisate meniurile si comenzile programului. Alegem limba engleza (facem clic pe optiunea "English") si apoi facem clic pe butonul OK.

Va apare o fereastra de preconfigurare in care trebuie sa alegem tipurile de fisiere (arhive) cu care sa fie asociat programul. Asocierea implica faptul ca in momentul in care vom face dublu clic pe unul din aceste tipuri de fisiere in Windows Explorer el va fi deschis cu IZArc. In fereastra de preconfigurare softul IZArc este asociat cu toate tipurile de arhive cu care poate lucra si această varianta este pefect acceptabila daca avem un singur program de arhivare instalat pe hardisc. Daca insa dorim sa deschidem arhivele de tip RAR cu softul WinRAR (pe care il avem deja instalat sau planuim sa-l instalam), iar pe cele de tip ACE cu softul WinACE va trebui sa debifam casutele respective. In fereastra de preconfigurare se afla si doua butoane "Select All" (selecteaza toate tipurile de fisiere) si "Deselect All" (deselecteaza toate tipurile de fisiere). Optiunea noastra va putea fi modificata ulterior din cadrul programului, deci nu are foarte mare importanta ce decidem acum pentru ca putem sa ne schimbam parerea ulterior. Dupa ce am decis cu ce tipuri de fisiere sa fie asociat IZArc facem clic pe butonul "OK".

Vom ajunge astfel la fereastra in care sintem anuntati ca instalarea s-a incheiat cu succes. In ea se afla o casuta bifata linga care se gseste scris textul "View What's New" ("vezi ce este nou [in program]"). Putem lasa casuta bifata, iar in acest caz dupa instalare se va deschide automat fisierul de prezentare ("read me"), unde sintem informati despre modificarile survenite in cadrul programului. Putem debifa casuta daca dorim sa citim altadata informatiile despre soft. In ambele cazuri trebuie sa facem clic pe butonul "Finish" pentru a incheia operatiunea de instalare.

CAZURI PARTICULARE APARUTE LA INSTALARE

Instalarea jocurilor prezinta unele particularitati care trebuie luate in discutie. Majoritatea jocurilor nu sint instalate in totalitate pe hardisc (sint lasate pe CD-ROM fisierele continind muzica jocului, filmele, etc.) si pentru a functiona au nevoie de prezenta CD-ROM-ului jocului in unitatea optica (CD-ROM, DVD-ROM, CD-RW, etc.). Acest lucru se intimpla in principal pentru ca sa nu fie ocupat foarte mult spatiu pe hardisc, tinind cont de faptul ca unele dintre jocurile noi au dupa instalare o marime de peste 1GB si aceasta dimensiune s-ar dubla probabil daca o parte din fisiere nu ar fi lasate pe CD-ROM-ul de instalare. Multe jocuri ofera la instalare optiunea ca utilizatorul sa aleaga cit din joc sa fie lasat pe CD-ROM, cu mentiunea ca orice joc merge mai rapid daca o parte cit mai mare din el este instalata pe hardisc.

Un alt caz particular este cel al softurilor care nu au nevoie de instalare. Acestea sint in numar foarte mic (max. 5% din totalitatea softurilor) si tot ce trebuie facut pentru a le instala este sa le copiem intr-un dosar oarecare de pe hardisc. Dupa aceasta operatie ele pot fi folosite ca si oricare alt soft.

O situatie mai deosebita apare si atunci cind dorim sa folosim o versiune mai noua a unui soft pe care il avem deja instalat. Autorii de softuri isi actualizeaza in mod regulat programele si este recomandat ca intotdeauna sa folosim ultima versiune a unui soft. Avem doua posibilitati si anume sa dezinstalam versiunea veche si apoi sa o instalam pe cea noua, sau sa instalam versiunea noua peste cea veche, deci fara a o dezinstala in prealabil pe aceasta din urma. Metoda recomandata este sa dezinstalam versiunea veche si apoi sa o instalam pe cea noua. De asemenea este bine ca inainte de a instala versiunea noua sa stergem dosarul (cu tot ce a mai ramas din continutul sau) in care s-a aflat versiunea veche, in cazul in care acesta ramine pe hardisc dupa dezinstalare. Metoda de instalare a versiunii noi peste cea veche este si ea posibila, mai ales in situatiile in care autorul softului precizeaza in fisierul de prezentare ("read me.txt") ca aceasta metoda de actualizare a softului da aceleasi rezultate ca si instalarea "pe curat".

FOLOSIREA SOFTURILOR
GENERALITATI

Programele de calculator sint tot atit de variate ca si tipurile de activitati care se pot realiza cu un calculator. Ele difera foarte mult si in functie de gradul lor de complexitate. Un soft serveste de obicei pentru desfasurarea unei anumite activitati specifice, care poate fi numita activitate principala, de exemplu editarea de text (scrierea, formatarea, inlocuirea, stergerea unui text etc.). Tendinta este insa de largire a gamei de activitati care pot fi executate cu un anumit soft, prin introducerea de activitati secundare legate cumva de activitatea principala. In cazul exemplului de mai sus este vorba de activitati secundare cum sint : editarea Html, editarea de cod sursa, cautarea erorilor gramaticale intr-un text, cautarea definitiilor unor termeni din text, posibilitatea de a trimite un text prin posta electronica, criptarea textului, etc.

LANSAREA IN EXECUTIE A UNUI SOFT

Pentru a putea sa folosim un soft trebuie sa-l lansam in executie, lucru care se realizeaza daca facem dublu clic pe fisierul executabil (cu extensia EXE), care se afla in dosarul in care a fost instalat softul. Daca exista mai multe fisiere executabile in dosar va trebui sa facem clic pe acela care are numele softului sau o varianta prescurtata a acestuia (de ex. in cazul IZArc fiserul executabil se numeste IZArc.exe). Va trebui deci sa folosim Windows Explorer pentru a afisa continutul dosarului in cauza si sa ne orientam in consecinta. O varianta mult mai comoda pentru a lansa in executie un program este sa facem clic pe una din scurtaturile care au fost create automat in timpul procesului de instalare. In mod obisnuit fiecare program creeaza la instalare o scurtatura pe suprafata de lucru, un dosar cu scurtaturi in meniul de start si eventual o scurtatura in bara de lansare rapida. Este recomandata folosirea scurtaturii catre fisierul executabil care este prezenta in meniul de start, pe celelalte putind sa le stergem sau sa le pastram. Facem deci clic pe butonul "Start" din bara de procese ("taskbar") pentru a derula meniul de start si ducem cursorul mausului deasupra optiunii "Programs" (numita "All Programs" in Windows XP). Va apare un alt meniu la dreapta celui precedent care contine dosarele cu scurtaturi create de programele instalate. Ducem cursorul mausului deasupra dosarului creat de programul pe care dorim sa-l folosim si observam ca se deschide un alt meniu care contine scurtaturile propriu-zise. In general programele instaleaza intre 1 si 5 scurtaturi, cu mici variatii numerice in plus sau in minus. Scurtatura care este prezenta permanent este cea catre fisierul executabil al programului si pe ea trebuie sa facem clic (simplu, nu dublu) daca dorim sa-l lansam in executie. Aceasta scurtatura are numele programului si de aceea poate fi reperata foarte usor. Alte scurtaturi, care pot fi prezente sau nu sint cele care ne permit accesul rapid la fisierul de prezentare ("Readme" - "Citeste-ma"), la fisierul de ajutor ("Help"), la procedura de dezinstalare ("Uninstall"), la fisierul care contine licenta de folosire ("License"), etc..

Sa luam ca exemplu lansarea in executie a programului AVG pe care tocmai l-am instalat. Dupa instalarea acestuia vom avea un modul al programului care este pornit automat o data cu SO Windows si anume modulul de scanare in timp real, cel care scaneaza toate fisierele pe care le deschidem. Pentru a verifica "sanatatea" sistemului nostru va trebui sa pornim insa programul principal AVG. Facem deci clic pe butonul "Start", ducem cursorul peste optiunea "Programs", ne mutam cu cursorul in meniul nou aparut pe dosarul "AVG 6.0 Anti-Virus System" pentru a-l deschide si in fine facem clic pe scurtatura numita "AVG 6.0 for Windows". Programul prinicpal AVG va fi lansat in executie si il putem folosi pentru a scana partitiile hardiscului sau doar dosarele pe care i le indicam noi.

FOLOSIREA PROPRIU-ZISA A UNUI SOFT

Folosirea unui soft este evident legata de functiile pe care le poate indeplini, cele pentru care a fost creat. Un editor de text este folosit pentru a scrie un text si apoi pentru a-l modifica, un editor Html este folosit pentru a crea pagini web, un arhivator ne ajuta sa comprimam fisiere pentru a economisi spatiu, un explorator de internet ne permite sa vizitam paginile siturilor de pe internet, etc.

Fiecare program are o fereastra principala care apare dupa lansarea sa in executie. Ferestrele principale ale tuturor softurilor se aseamana, in sensul ca au citeva elemente comune si anume bara de meniuri, bara de instrumente, bara de stare, etc. Fiecare bara din fereastra unui soft contine meniuri sau butoane care sint comune cu alte softuri dar cele mai multe meniuri si butoane sint specifice softului in cauza si sint legate de scopul pentru care a fost creat. Utilizatorul trebuie sa foloseasca diversele elemente ale ferestrei principale a softului pentru a-si realiza obiectivele.

De exemplu cineva care doreste sa scrie un text va trebui sa lanseze in executie un editor de text, sa creeze un fisier nou de tip text, sa scrie ce are de scris folosind tastatura, sa modifice textul scris pentru a corecta greselile si pentru a-i imbunatati aspectul si in final sa salveze fisierul text in asa fel incit continutul nou creat sa fie pastrat. Daca utilizatorul doreste sa trimita textul scris prin posta electronica el va trebui sa lanseze in executie programul de posta electronica, sa creeze un mesaj nou, sa copieze textul scris anterior apoi sa-l lipeasca in corpul mesajului de posta electronica si in final sa se conecteze la internet si sa trimita mesajul care contine textul nou creat. Acesta este un exemplu de folosire complementara a unor softuri, lucru care se intimpla foarte des pentru ca de cele mai multe ori rezultatul la care dorim sa ajungem nu este realizabil cu ajutorul unui singur soft. Alt exemplu ar fi legat de crearea unui sit web la care folosim de obicei un editor Html pentru scrierea paginilor, un editor de fisiere grafice pentru a prelucra pozele pe care dorim sa le introducem in pagini si in final un program FTP pentru a transfera paginile sitului pe un server conectat permanent la internet. Producatorii de programe au luat insa in calcul aceasta succesiune de operatii valabila pentru crearea unui sit web si unii dintre ei ofera softuri de editare Html care permit nu numai scrierea paginilor web ci si prelucrarea imaginilor (de ex. micsorarea acestora), ca si transferul paginilor prin FTP.

FOLOSIREA MAI MULTOR SOFTURI IN ACELASI TIMP

Sistemul de operare Windows permite folosirea mai multor softuri in acelasi timp, cu conditia sa nu apara conflicte majore in alocarea resurselor calculatorului pentru ele. De exemplu un utilizator poate sa scrie un text si in acelasi timp sa asculte muzica. Acest lucru este posibil pentru ca desi editorul de text si programul de redare a fisierelor audio se afla in concurenta in privinta folosirii unora din componentele calculatorului (procesor, placa video, hardisc, memorie RAM), sistemul de operare gestioneaza in asa fel accesul la resurse incit ambele programe pot sa functioneze in general fara probleme. Folosirea mai multor softuri in acelasi timp poate avea un insa impact asupra performantelor programelor folosite, mai ales daca ele sint mari consumatoare de resurse (programe de editare audio-video, programe de editare grafica in 3D, etc.). Chiar si in cazul banal in care scriem un text si ascultam muzica, pot exista situatii de scurta durata in care devine evidenta o distorsiune a muzicii, pentru ca resursele calculatorului sint suprasolicitate din cauza unor activitati pe care le facem in acel moment (in editorul de text sau in alt program, de ex. in Windows Explorer). Din aceasta cauza atunci cind ne decidem sa utilizam un soft mare consumator de resurse (de ex. un joc) este recomandat sa inchidem in prealabil toate celelate programe care ruleaza in acel moment, pentru a elibera cit mai multe din resursele calculatorului.

ÎNCETAREA FOLOSIRII UNUI SOFT

Dupa ce am terminat de folosit un soft (de ex. am terminat de scris un text) trebuie sa il inchidem si acest lucru se realizeaza de obicei prin inchiderea ferestrei sale principale si a tuturor celorlalte fersetre deschise in timpul folosirii softului. Daca am utilizat softul pentru o activitate productiva (editare de imagini, editare audio-video, proiectare, etc.) trebuie ca inainte de inchiderea softului sa "salvam" produsul activitatii noastre, ceea ce se traduce prin copierea permanenta pe hardisc a fisierelor pe care le-am prelucrat cu ajutorul softului. In acest fel, de exemplu fisierul text in care am scris va fi depozitat pe hardisc in mod permanent (sau pina cind decidem sa il stergem) si vom putea sa-l consultam si sa-i aducem modificari de cite ori dorim. Chiar si in cazul softurilor pe care le folosim pentru activitati recreative este uneori necesar sa salvam activitatea depusa, inainte de a le inchide. De exemplu in cazul unui joc trebuie sa salvam progresia noastra inainte de a-l inchide pentru a nu fi obligati sa pornim jocul de la inceput.

DEZINSTALAREA SOFTURILOR
GENERALITATI

Efectuarea unei activitati specifice cu ajutorul calculatorului presupune de cele mai multe ori cautarea celui mai bun soft pentru activitatea respectiva. Sintem astfel pusi in situatia sa incercam o varietate de softuri atit gratuite cit si comerciale, pentru a putea sa ne decidem care dintre ele ne va ajuta sa desfasuram activitatea dorita mai eficient si mai usor. Evaluarea unor softuri presupune bineinteles instalarea lor pe hardisc si ca urmare daca evaluam softuri din mai multe domenii (editare grafica 3D, variante demo ale unor jocuri, etc.) spatiul de pe hardisc va fi ocupat in buna masura de acestea, mai ales daca softurile au dimensiuni mari. Solutia pentru eliberarea spatiului de pe hardisc este desigur dezinstalarea softurilor pe care nu le mai folosim.

Dezinstalarea ("uninstall") unui soft este procesul invers instalarii si consta in stergerea tuturor fisierelor si dosarelor care au fost copiate pe hardisc in timpul procesului de instalare, alaturi de anularea integrarii softului respectiv cu sistemul de operare. Dezinstalarea se desfasoara in mare masura automat, interventia utilizatorului fiind insa necesara in citeva etape pentru a lua decizii cu privire la fisierele pe care doreste sa le pastreze pe hardisc. In momentul instalarii unui soft acesta creeaza un fisier special in care sint notati parametrii instalarii (adresa dosarului de pe hardisc, numarul de scurtaturi create, etc.). Dezinstalarea se face tocmai pe baza acestui fisier (inversind, bineinteles, etapele instalarii) in asa fel incit dupa terminarea ei sistemul nostru se afla in aceeasi stare ca inainte de instalarea softului. Acesta este insa cazul ideal, pentru ca dupa dezinstalare exista de obicei unele elemente care sint lasate pe hardisc. Programul de dezinstalare lasa de multe ori pe hardisc dosarul in care a fost instalat programul si asta pentru ca el contine fisiere care au fost create dupa instalare. Se presupune ca aceste fisiere nou create sint eventual folositoare utilizatorului, care a uitat ca ele exista si nu le-a mutat inainte de dezinstalare. Din aceasta cauza este bine ca dupa dezinstalare sa cautam dosarul de pe hardisc in care s-a aflat programul inlaturat si sa-l stergem (dupa ce il mai inspectam o data si recuperam eventualele fisiere utile).

PROCEDURA PROPRIU-ZISA DE DEZINSTALARE A UNUI SOFT

Pentru a porni procesul de dezinstalare avem doua variante. Prima dintre ele este cea mai la indemina dar nu este disponibila intotdeauna. La instalarea unui program este creat un dosar cu scurtaturile programului respectiv in meniul de start. Una dintre aceste scurtaturi permite (daca facem clic pe ea) sa declansam procesul de dezinstalare. Numele acestei scurtaturi variaza in functie de program, insa de cele mai multe ori se numeste "Uninstall" dupa care urmeaza numele programului (de ex. "Uninstall AVG" in cazul programului antivirus AVG). In unele cazuri numele scurtaturii este "Remove" ("inlatura") sau "Unwise" ("desurubeaza").

Mai important este faptul ca in destule situatii scurtatura pentru dezinstalare lipseste, probabil pentru ca autorul programului isi doreste ca softul sa stea cit mai mult timp pe hardiscul utilizatorului si spera ca acest mic truc il va determina pe acesta din urma sa se gindeaasca de doua ori inainte de a-l dezinstala. Acest lucru nu inseamna ca softul nu poate fi dezinstalat, ci doar ca trebuie sa apelam la una din sectiunile panoului de control ("Control Panel") pentru a declansa procesul. In Winows ME (si versiunile anterioare) putem afisa panoul de control daca facem clic pe butonul "Start" (din bara de procese), apoi mergem cu cursorul mausului deasupra sectiunii Settings si in final facem clic pe optiunea "Control Panel" din meniul care apare. In Windows XP afisam panoul de control facind clic pe butonul "Start", ducind cursorul mausului peste coloana din dreapta a meniului de start si in final facind clic pe optiunea "Control Panel". Atit in Windows ME cit si in Windows XP continutul panoului de control poate fi afisat si in Windows Explorer, daca facem clic pe elementul "Control Panel" care se afla de obicei in compartimentul din stinga al WE sub partitii si unitatea de stocare optica.


Windows XP

In panoul de control va trebui sa facem dublu clic pe sectiunea "Add/Remove Programs" ("adauga/inlatura programe"). Va apare o multifereastra care contine ferestrele "Change or Remove Programs", "Add New programs" si "Add/remove Windows Components". Initial in prim plan se afla fereastra "Change or Remove Programs", dar putem aduce in prim plan pe oricare din ferestre facind clic pe titlul ei. In fereastra "Change or Remove Programs" se gaseste o lista cu toate softurile instalate in calculatorul nostru. Daca avem multe programe instalate va fi nevoie sa derulam lista cu ajutorul glisorului din bara de derulare, cu ajutorul tastelor cu sageti sau cu ajutorul rotitei mausului (dupa ce facem clic pe lista). Programele din lista sint aranjate in ordine alfabetica dupa numele lor, insa exista situatii in care numele programului este precedat de cel al companiei producatoare. In momentul in care dorim sa-l dezinstalam pe unul dintre ele va trebui sa facem clic pe numele lui in lista si apoi pe butonul "Change/Remove", aflat pe acelasi rind cu numele programului. Procesul de dezinstalare va fi declansat automat. Dupa terminarea lui inchidem fereastra "Change or Remove Programs" si apoi panoul de control.

PRIMUL EXEMPLU DE DEZINSTALARE A UNUI SOFT - AVG ANTI VIRUS FREE

Dupa ce am declansat procesul de dezinstalare (prin una din metodele descrise mai sus) va apare o fereastra in care ni se spune ca AVG va fi inlaturat de pe hardisc si sintem intrebati daca dorim sa continuam. Facem clic pe butonul "Yes" si va apare fereastra de afisare a progresiei dezinstalarii ("Removing in progress"). Dupa terminarea stergerii fisierelor de pe hardisc va apare o fereastra in care sintem instiintati ca dezinstalarea s-a incheiat ("Uninstall Finished"), insa pentru a definitiva procesul de dezinstalare sistemul (calculatorul) trebuie repornit. Casuta "Restart the system now" este bifata si daca dorim sa repornim sistemul facem clic pe butonul "OK". Daca dorim sa repornim mai tirziu sistemul debifam casuta si apoi facem clic pe butonul "OK". Necesitatea repornirii sistemului pentru ca dezinstalarea sa fie completa este determinata de faptul ca exista unele module (de ex. modulul de scanare permanenta) ale programului care s-au aflat in functiune la momentul inceperii dezinstalarii, iar SO Windows nu va permite stergerea lor decit dupa repornire. Chiar si dupa repornire dosarul de la adresa C:\Program Files\Grisoft va ramine pe hardisc, desi marea majoritate a fisierelor au fost sterse. Va trebui sa stergem in mod manual acest dosar de care nu mai avem nevoie.

AL DOILEA EXEMPLU DE DEZINSTALARE A UNUI SOFT - IZArc

Dupa ce am declansat procesul de dezinstalare (prin una din metodele descrise mai sus) va apare o minifereastra in care sintem intrebati daca vrem sa dezinstalam programul IZArc si componentele sale. Facem clic pe butonul "Yes"si va apare fereastra de afisare a progresiei dezinstalarii ("Uninstall Status"). Dupa terminarea stergerii fisierelor de pe hardisc va apare o minifereastra in care sintem instiintati ca dezinstalarea s-a incheiat cu succes ("IZArc was succesfully removed from your computer"). Facem clic pe butonul "OK" si minifereastra va dispare. In acest caz nu mai este nevoie sa repornim calculatorul.

INCHIDEREA CALCULATORULUI
Dupa terminarea lucrului cu calculatorul putem sa il inchidem sau sa il trecem in stare de veghe ("stand-by"). Inchiderea completa este recomandata la sfirsitul zilei sau daca in timpul zilei nu folosim calculatorul pentru o perioada mai mare de timp (peste 3-4h). Trecerea in starea de veghe este deci recomandata daca intrerupem temporar (zeci de minute - citeva ore) folosirea calculatorului pe parcursul unei zile si are ca scop principal economia de energie electrica. Repornirea calculatorului ("restart") este recomandata in cazul in care calculatorul s-a blocat si nu mai raspunde la comenzi.



Windows XP

Inchiderea corecta a calculatorului se realizeaza din mediul Windows facind clic pe butonul "Start" si apoi pe optiunea "Turn Off Computer" ("inchide calculatorul") din meniul care apare. Va apare o minifereastra cu numele "Turn Off Computer" care are trei butoane si anume : "Stand By" ("stare de veghe"), "Turn Off" ("inchidere") si "Restart" ("repornire"). Facem clic pe butonul care corespunde actiunii dorite de noi pentru ca actiunea sa fie declansata.


Folosirea optiunii "Shut Down" duce la oprirea completa a calculatorului in cazul in care avem o placa de baza in format ATX ("soft power-off" - inchidere prin intermediul softului [SO]). Daca avem o placa de baza in format AT va trebui ca dupa procedura de inchidere din Windows sa apasam butonul de pornire/oprire a calculatorului pentru a-l inchide complet. 






B@zar.PC - Pagina de Anunturi - AICI!











Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

-Let me know, if you want out more details about what I wrote, or have something to say, leave a post in the comments box, !