AVERTISMENT

Acest site folosește "biscuiti" pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul.
Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea biscuitilor*.

Translate

NOTIUNI DE UTILIZARE WINDOWS OS - tema 2

WINDOWS TEMA 2

  1. PORNIREA  CALCULATORULUI
  2. SUPRAFATA  DE  LUCRU  (DESKTOP)
  3. SCURTATURILE  (SHORTCUTS)
  4. BARA  DE  PROCESE  (TASKBAR)
  5. BUTONUL  SI  MENIUL  DE  START  (START  BUTTON  AND  START  MENU)
  6. CONFIGURAREA  BAREI  DE  PROCESE  SI  A  MENIULUI  DE  START
  7. TALERUL  SISTEMULUI  DE  OPERARE  (SYSTEM  TRAY)
  8. BARELE  SUPLIMENTARE


PORNIREA  CALCULATORULUI

    Pentru a putea sa folosim calculatorul va trebui sa pornim cele doua componente principale ale sale si anume unitatea centrala (calculatorul propriu-zis) si monitorul. Pornirea acestora se face de la butoanele speciale existente pe partea lor frontala (din fata), butoane care sint cele mai mari si au un comutator stilizat (un cerc strapuns de o linie, desen care reproduce aspectul comutatoarelor mai vechi) imprimat deasupra lor. In momentul in care apasam pe butonul de pornire al unitatii centrale se aude un zgomot caracteristic (produs de ventilatoarele si hardiscul care incep sa functioneze) si de asemenea se aprinde pentru scurt timp un led rosu, lucru care ne indica inceperea activitatii din partea hardiscului. Imediat dupa aceasta pornim si monitorul apasind pe butonul sau de pornire.

    Dupa pornire calculatorul initiaza secventa de autotestare ("Power-On Self Test" - POST) in care verifica daca principalele componente instalate (memorie, hardisc, etc.) functioneaza corect. Daca nu sint sesizate defectiuni atunci calculatorul va initia secventa de butare ("boot") si va incerca incarcarea sistemului de operare (SO). Toate aceste operatiuni efectuate de calculator sint enumerate pe ecranul monitorului, este adevarat intr-o succesiune foarte rapida. Daca incarcarea SO a fost initiata vedem ca apare pentru scurt timp un ecran pe care se afla un mesaj de bun venit (in cazul Windows XP). In finalul secventei de butare SO este incarcat complet si apare pe ecran suprafata de lucru ("desktop").


SUPRAFATA  DE  LUCRU (descktop)

    Suprafata de lucru ("desktop") a sistemelor de operare de tip Windows consta dintr-un cîmp care ocupa cea mai mare parte a ecranului si pe care se afla niste iconite (pictograme). Suprafata de lucru a fost conceputa in asa fel incit sa fie asemanatoare in functionalitate cu suprafata de lucru a unui birou.  In mod similar SO ne permite sa îi configuram suprafata de lucru in asa fel incit sa avem acces rapid la programele (softurile) pe care le folosim cel mai des. In cazul suprafetei de lucru a SO noi nu "scoatem la suprafata" programele (softurile) cu care lucram cel mai frecvent, ci aducem la indemina noastra niste elemente numite "scurtaturi" ("shortcuts") care permit lansarea in executie a programelor.

    Suprafata de lucru este folosita in special pentru a depozita scurtaturi catre programele folosite frecvent, insa functionalitatea ei nu se opreste aici. Ea este de fapt un dosar aflat la adresa C:\Windows\Desktop si ca orice dosar poate contine alte dosare si fisiere cu care pot fi facute operatiunile obisnuite de copiere, decupare, stergere, redenumire. Astfel avem introdus si conceptul de "Suprafata de lucru dinamica" ("Active Desktop"), care inseamna ca pe o portiune din suprafata de lucru sau pe toata suprafata pot fi afisate pagini web. Acest din urma concept  nu va fi luat in discutie in mod detaliat. In Windows conceptul de suprafata de lucru activa este mentinut, insa si-a pierdut denumirea initiala iar configurarea lui nu se mai face atit de direct, semn ca programatorii sistemului de operare si-au dat seama de importanta redusa pe care i-au acordat-o utilizatorii.


SCURTATURILE :GENERALITATI (shortcut)

    Lansarea in executie a unui fisier de orice tip (text, video, fisier executabil) se realizeaza facind dublu clic pe fisierul in cauza, bineinteles dupa ce l-am reperat (cu ajutorul programului Windows Explorer) in multitudinea de dosare si fisiere aflate pe hardisc. Cautarea unui fisier pe hardisc necesita un timp pe care l-am putea folosi mai eficient in alt fel si de aceea a fost inventata scurtatura ("shortcut"), definita ca un fisier special de mici dimensiuni care contine calea de acces catre un anumit fisier de pe hardisc, adica adresa acestuia de pe hardisc.

    O scurtatura are ca element grafic definitoriu o iconita ("icon") care are in coltul din stinga jos o mica sageata. Facind dublu clic pe scurtatura catre un anumit fisier (program, fisier audio, etc.) il vom lansa instantaneu in executie, de unde rezulta ca scurtatura nu este decit un declansator ("trigger") . Scurtaturile pot fi create, sterse si apoi create din nou fara ca acest lucru sa aiba vreo influenta asupra programelor pe care le lanseaza in executie. Modul de creare si administrare a scurtaturilor este aproape identic in toate variantele de Windows.  Pentru a intelege mai bine metodele de creare si administrare a scurtaturilor vom apela la niste exemple practice.

    CREAREA UNEI SCURTATURI

     Sa cream pentru inceput pe suprafata de lucru o scurtatura catre programul "Windows Explorer" care este un explorator de fisiere instalat de Windows. Facem clic dreapta pe suprafata de lucru si in meniul care apare facem clic pe optiunea "New". Va apare un nou meniu si in acesta facem clic pe optiunea "Shortcut". Va apare un "vrajitor" ("wizard"), care este definit ca o succesiune de ferestre avind optiuni predefinite care ne ajuta sa ne indeplinim un anumit scop, in acest caz acela de creare a unei scurtaturi. In aceasta prima fereastra a vrajitorului se vede un cîmp in care putem completa adresa fisierului catre care dorim sa punem scurtatura. In cazul nostru adresa este C:\WINDOWS\EXPLORER.EXE, dar pentru ca este greu sa tinem minte adresa tuturor programelor nu vom completa adresa, ci vom cauta fisierul pe hardisc facind clic pe butonul "Browse" ("rasfoieste") care se afla sub cimp. Va apare o fereastra de explorare (rasfoire) a continutului hardiscului in care va trebui sa facem dublu clic pe dosarul Windows, pentru ca in acest fel dosarele si fisierele continute in el sa fie afisate. In Windows XP nu vom vedea de la inceput dosarul Windows si va trebui sa facem clic pe semnul (+) de linga My Computer, apoi pe semnul (+) de linga partitia C: si in fine sa facem clic pe dosarul Windows pentru a-l deschide complet. Derulam continutul dosarului cu ajutorul barei de derulare  verticale (Win XP) a ferestrei sau cu ajutorul rotitei de derulare a mausului. In momentul in care am vazut fisierul EXPLORER.EXE (sau doar EXPLORER, daca extensiile nu sint afisate de catre SO) facem clic simplu (nu dublu clic) pe el si apoi facem clic pe butonul "Open" (butonul "OK" in cazul Win XP) al ferestrei. Fereastra de explorare se va inchide si ne vom intoarce la fereastra vrajitorului in care se afla deja completata adresa fisierului catre care dorim sa cream scurtatura. Facem clic pe butonul "Next" si va apare cea de-a doua fereastra a vrajitorului, in care ni se cere sa alegem un nume pentru scurtatura si ne este propus chiar numele fisierului (EXPLORER.EXE). Putem sa acceptam acest nume, dar este mai indicat ca scurtaturile sa nu aiba extensie pentru ca sa nu le confundam cu fisierele propriu-zise. Scriem deci "Windows Explorer" (fara ghilimele) in cimpul din fereastra si apoi facem clic pe butonul "Finish".

    Procesul de creare a scurtaturii s-a incheiat si aceasta va apare pe suprafata de lucru. Numele unei scurtaturi poate fi scris cu litere mici sau mari sau o combinatie intre acestea si poate fi in engleza sau orice alta limba. Singurul detaliu important legat de nume trebuie sa fie usurinta cu care asociem scurtatura cu fisierul catre care ne indruma. De exemplu putem alege pentru scurtatura nou creata numele "Explorator de Fisiere" in loc de "Windows Explorer" (WE).

    ADAUGAREA UNEI SCURTATURI IN  BARA DE LANSARE RAPIDA

    Programul WE este folosit foarte des si de aceea putem adauga o scurtatura si in bara de lansare rapida (element explicat in detaliu mai jos intr-un capitol separat) in asa fel incit lansarea lui in executie sa fie extrem de usoara fara a mai fi nevoie sa ne intoarcem la suprafata de lucru sau sa apelam la meniul de start. Pentru aceasta selectam scurtatura nou creata (facem clic simplu pe ea) si apoi tinind apasat butonul sting al mausului o "tragem" peste bara de lansare rapida si dam drumul butonului mausului cind vedem ca apare o liniuta verticala in locul din bară in care dorim sa pozitionam scurtatura. Procedind in acest fel vom avea doua scurtaturi catre programul "WE", una pe suprafata de lucru si alta in bara de lansare rapida.

    MODIFICAREA ATRIBUTELOR UNEI SCURTATURI

    Scurtatura nou creata pe suprafata de lucru poate fi modificata daca facem clic dreapta pe ea pentru a face sa apara un meniu (contextual). Facem clic pe optiunea "Properties" (cea mai de jos) din meniu si va apare o multifereastra cuprinzind ferestrele "General" si "Shortcut" (in Windows XP apare si fereastra "Compatibility" care este pentru utilizatorii avansati).

    In fereastra "Shortcut" putem aduce modificarii scurtaturii in asa fel incit sa o facem mai eficienta. Aceste modificari sint facultative si pot sa lipseasca fara ca acest lucru sa afecteze functionalitatea scurtaturii. Cimpurile si butoanele prezente in fereastra "Shortcut" sint urmatoarele:

    1.    "Target" ("tinta") : ne arata fisierul catre care "tinteste" scurtatura.
    2.    "Start in" : ne arata dosarul in care se afla fisierul pentru care a fost creata scurtatura.
    3.    "Shortcut key" : ne permite sa asociem scurtatura cu o combinatie de taste a caror apasare in acelasi timp sa fie similara cu un dublu clic facut pe scurtatura. Facem clic in cimpul respectiv si apasam o tasta, de exemplu "E". Vom vedea ca in cimp a aparut combinatia de taste "Ctrl+Alt+E" si daca vom apasa pe taste in acelasi timp vom lansa programul "WE".
    4.    "Run" : ne permite sa indicam dimensiunea initiala a ferestrei programului lansat prin scurtatura. Facem clic pe sageata cu virful in jos din dreapta cimpului si alegem una din optiuni : "Normal" (fereastra obisnuita); "Maximized" (fereastra care acopera tot ecranul); "Minimized" (fereastra redusa la un buton in bara de procese).
    5.    "Comment" : este folosit la inserarea unui comentariu despre scurtatura, comentariu care va apare intr-un mic chenar colorat in galben in momentul in care ducem cursorul mausului peste scurtatura. In cazul in care am creat o scurtatura cu numele "WE" vom putea adauga drept comentariu "Explorator de Fisiere".
    6.    "Find Target" : Daca facem clic pe acest buton se va deschide WE tocmai la dosarul care contine fisierul catre care este indreptata scurtatura, iar fisierul insusi va fi selectat (evidentiat cu o culoare de fundal).
    7.    "Change Icon" : Daca facem clic pe acest buton putem schimba iconita (pictograma) scurtaturii. In cazul nostru scurtatura catre WE are ca iconita un calculator ceea ce nu este cea mai adecvata reprezentare grafica a functiei WE. Facind clic pe butonul "Change Icon" va apare o fereastra care contine mai multe iconite dintre care putem alege una facind clic pe ea si apoi apasind butonul "OK". Pentru cazul nostru particular alegem pentru scurtatura catre WE iconita care reprezinta u dosar peste care se afla o lupa, iconita care sugereaza destul de bine functia principala a WE si anume cea de gasire a fisierelor pe hardisc. Desi butonul "Change Icon" este totdeauna prezent functia lui este dependenta de disponibilitatea de iconite alternative si asta pentru ca unele fisiere nu au decit o singura iconita disponibila.

    In fereastra "General" sint prezentate citeva caracteristici ale scurtaturii (dimensiune, data crearii, etc.). In Windows XP apare si o a treia fereastra numita "Compatibility" care ne permite sa specificam citeva elemente care sa permita rularea programului catre care arata scurtatura chiar daca programul este ceva mai vechi si initial nu a putut fi rulat corespunzator pe Windows XP. Dupa ce am terminat de facut modificari asupra scurtaturii nou create facem clic pe butonul "OK" al multiferestrei pentru a o inchide si a permanentiza modificarile.

    REDENUMIREA UNEI SCURTATURI

    Scurtatura nou creata poate fi redenumita sau stearsa. Pentru a-i schimba numele facem clic dreapta pe ea si apoi facem clic pe optiunea "Rename" ("redenumeste"). Denumirea scurtaturii va aparea pe un fundal albastru si va fi delimitata de un chenar. Scriem (tastam) noua denumire si dupa ce am terminat facem clic cu mausul pe suprafata de lucru sau apasam tasta "Enter". Noua denumire o va inlocui automat pe cea veche.

    MUTAREA UNEI SCURTATURI/FISIER

    Cele mai utilizate scurtaturi sint cele plasate in mod strategic pentru a mari productivitatea in lucrul cu calculatorul si anume cele prezente in meniul de start, in bara de lansare rapida sau pe suprafata de lucru. Putem crea un numar oricit de mare de scurtaturi si le putem plasa oriunde pe hardisc.

    Mutarea unei scurtaturi se face foarte simplu pentru ca o scurtatura este un fisier ca oricare altul. Facem clic dreapta pe scurtatura si apoi facem clic pe optiunea "Cut" ("decupeaza"). Scurtatura va dispare de pe suprafata de lucru si va fi stocata in memoria calculatorului. Avem posibilitatea sa o mutam intr-un alt loc de pe suprafata de lucru sau chiar intr-un alt dosar. Daca facem clic dreapta pe o portiune a suprafetei de lucru si apoi facem clic pe optiunea "Paste" ("lipeste"), scurtatura va apare in noua locatie. Copierea unei scurtaturi se face similar cu mutarea ei, deosebirea fiind ca initial trebuie sa facem clic pe optiunea "Copy" si nu "Cut". Atunci cind lipim scurtatura copiata in noua locatie (de ex. in alt dosar) noi lipim de fapt o copie a acesteia, scurtatura initiala raminind la locul ei.

    ARANJAREA/REARANJAREA SCURTATURILOR PE SUPRAFATA DE LUCRU

    Aranjarea scurtaturilor pe suprafata de lucru se poate face automat sau manual. Pentru a folosi aranjarea automata facem clic dreapta pe suprafata de lucru si alegem optiunea "Arrange icons" (numita "Arrange Icons By" in Win XP) pe care facem clic. Va apare un meniu la dreapta celui existent deja si in acesta va trebui sa facem clic pe una din optiunile "By Name, Type, Size, Date" ("aranjare dupa nume, tip, dimensiune, data crearii"). Daca bifam optiunea "Auto Arrange" (facind clic pe ea) pozitia scurtaturilor va fi blocata, in asa fel incit ele nu vor putea fi mutate manual decit daca debifam optiunea amintita. Aranjarea automata este foarte rapida insa rezultatele sale nu sint tocmai optime, scurtaturile fiind aranjate in doua coloane la partea din stinga a ecranului. Ca urmare este recomandata folosirea aranjarii manuale.

    Aranjarea manuala a scurtaturilor pe suprafata de lucru se poate face foarte comod prin metoda "drag and drop" ("trage si da drumul"). Pentru a muta o scurtatura trebuie sa facem mai intii clic simplu pe ea pentru a o selecta. Apoi tinem apasat butonul sting al mausului si miscam mausul ("tragem scurtatura") in asa fel incit scurtatura sa ajunga in locul dorit de noi de pe suprafata de lucru, moment in care dam drumul la butonul mausului iar scurtatura va ramine in locul in care a fost mutata. Repetam manevra cu fiecare scurtatura de pe suprafata de lucru pina cind ajungem la rezultatul scontat din punct de vedere ergonomic.

     Iconita containerulului de reciclare ("Recycle Bin" - cosul de gunoi) este bine sa fie mutata in asa fel incit sa fie separata de celelalte scurtaturi, de preferinta in coltul din dreapta jos al suprafetei de lucru. Daca facem clic dreapta pe suprafata de lucru si apoi facem clic pe optiunea "Line Up Icons" (numita "Allign to Grid" in Win XP) iconitele vor ramine la locurile in care le-am pus, insa vor fi aliniate perfect unele cu altele pe orizontala si verticala.

    STERGEREA UNEI SCURTATURI:FISIER

    Pentru a sterge o scurtatura facem clic dreapta pe ea si apoi facem clic pe optiunea "Delete" ("sterge")

    Scurtaturile de pe suprafata de lucru de care nu avem nevoie pot fi sterse tragindu-le deasupra containerului de reciclare si apoi dind drumul butonului mausului. In cazul in care scurtatura era catre un fisier executabil (program) sintem avertizati prin intermediul unei miniferestre ca stergerea scurtaturii nu implica stergerea programului in cauza. Facem clic pe butonul "Yes" (numit "Delete Shortcut" in Windows XP) din minifereastra de avertizare. Daca dorim sa stergem mai multe scurtaturi dintr-o data va trebui sa tinem tasta Ctrl apasata si apoi sa facem clic pe fiecare scurtatura in parte pentru a o selecta, consecinta fiind ca scurtaturile vor avea fundalul iconitelor colorat in albastru. Dupa terminarea selectarii facem clic pe una din scurtaturi, tinem butonul mausului apasat si ducem scurtaturile deasupra cutiei de reciclare dupa care dam drumul butonului mausului. Toate scurtaturile selectate vor fi sterse.

    OPERATII SPECIALE CU SCURTATURILE IN WINDOWS

    In Windows XP avem posibilitatea de a ascunde scurtaturile de pe suprafata de lucru facind clic pe optiunea "Show Desktop Icons", in acest fel debifind-o. Daca dorim sa reafisam scurtaturile facem din nou clic pe optiune si scurtaturile vor reapare in aranjamentul impus de noi. Tot in Windows XP exista o optiune speciala in meniul care apare atunci cind facem clic dreapta pe o scurtatura si anume "Pin to Start menu" ("ataseaza la meniul de start", in traducere literala "prinde cu un ac"). Daca folosim aceasta optiune (facind clic pe ea) scurtatura va fi atasata la grupul de scurtaturi catre programele preferate, grup care se afla in coloana din stinga a meniului de start.

BARA  DE  PROCESE  (TASKBAR)

    Suprafata de lucru are la partea ei inferioara o banda lata de 1 cm numita "bara de procese" ("Taskbar") care contine mai multe elemente distincte, a caror functionalitate va fi explicata in detaliu. Numele barei vine de la faptul ca ea ne permite sa vedem si sa administram procesele ("tasks") active la un anumit moment. Procesele sint activitatile pe care le desfasuram la un moment dat cu ajutorul softurilor care se afla in executie. Atunci cind folosim calculatorul pentru a lucra cu anumite softuri si deschidem ferestre ale acestora, fiecare fereastra va avea un "buton" in bara de procese. Acest buton va exista atita timp cit este prezenta fereastra respectiva, indiferent daca este activa (aflata in prim plan) sau nu, si indiferent daca ocupa tot ecranul (este maximizata) sau din contra nu ocupa nici o portiune din acesta (este minimizata). Butonul unei ferestre are o functie tripla si anume el permite activarea ferestrei (aducerea in prim plan), minimizarea sau maximizarea ferestrei si in sfirsit inchiderea ei. In acest mod noi putem modifica prioritatea unui proces (il aducem in prim plan sau il ascundem in fundal) si de asemenea il putem termina (inchidem fereastra).

    Bara de procese poate fi mutata in partea dreapta sau stinga a ecranului sau la marginea de sus a acestuia, daca nu ne convine pozitia prestabilita a ei. Ea poate fi de asemenea ascunsa daca avem nevoie de spatiul pe care il ocupa. Bara de procese poate fi denumita prescurtat "probara".

  WINDOWS

    In Windows XP bara este initial "blocata" ("locked") adica ea nu poate fi mutata sau redimensionata si nici elementele pe care i le adaugam nu vor putea fi mutate in cadrul barei in pozitia preferata de noi. Daca facem clic dreapta pe bara vom observa in meniul care apare ca optiunea "Lock the Taskbar" este bifata, deci este in vigoare. Pentru a "debloca" bara, deci pentru a putea sa o redimensionam sau sa o mutam va trebui sa facem clic pe optiunea amintita, lucru care va inlatura bifarea si ne va permite sa ne personalizam mediul de lucru dupa dorinta, procedind cum a fost explicat mai sus pentru Windows ME.

BUTONUL  SI  MENIUL DE START (START MENU)


    In partea din stinga a barei de procese se afla butonul de start ("start button") pe care daca facem clic producem aparitia unui meniu (lista de optiuni) numit evident "meniu de start" ("start menu"). Daca facem din nou clic pe butonul "Start" meniul va dispare. Meniul de start ne ofera posibilitatea de a avea acces la unele sectiuni extrem de importante ale sistemului de operare. Sectiunile meniului de start vor fi prezentate mai jos cu caracteristicile lor particulare din Windows .

    Meniul este impartit in doua coloane, una colorata in alb (cea din stinga) si alta colorata in bleu (cea din dreapta). Coloana din stinga are trei sectiuni: superioara, mijlocie si inferioara. Sectiunea superioara contine programele noastre preferate si la ea putem adauga scurtaturi care vom ramine in aceasta coloana in mod permanent (sau pina cind le vom sterge). Sectiunea mijlocie contine programele folosite cel mai recent, lista acestora fiind permanent actualizata de SO in asa fel incit sa cuprinda ultimele 6 programe folosite de noi (numar pe care il putem schimba). Sectiunea inferioara ("All Programs") ofera acces la un meniu extins care contine dosare cu scurtaturi catre programe si fisiere de pe hardisc care au fost instalate o data cu SO sau ulterior de catre utilizator. Ea este identica cu sectiunea "Programs" din meniul de start al versiunilor anterioare de Windows. Coloana din dreapta are o singura sectiune (desi exista doua linii orizontale de demarcare) si ea este de fapt meniul de start din versiunile anterioare de Windows minus sectiunea "Programs" care a fost redenumita "All Programs" si mutata pe coloana din stinga.

    Deasupra si dedesubtul coloanelor se afla doua compartimente colorate in albastru. Compartimentul superior contine o poza pe care daca facem clic se deschide o fereastra in care putem defini conturile utilizatorilor sistemului de operare sau putem aduce modificari acestor conturi. Compartimentul inferior contine butoanele "Log Off" ("deconecteaza utilizatorul curent) si "Turn Off Computer" ("inchide calculatorul") .

CONFIGURAREA  BAREI  DE  PROCESE  SI  A  MENIULUI  DE  START

    Bara de procese si meniul de start pot fi personalizate de fiecare utilizator in functie de preferintele si de necesitatile sale prin adaugarea de elemente (explicata mai jos) dar si prin citeva optiuni referitoare la afisarea barei sau a unora din elementele sale. Aceste optiuni pot fi vizualizate daca facem clic dreapta pe bara si apoi din meniul care apare facem clic pe optiunea "Properties". Se va deschide o multifereastra numita "Taskbar and Start Menu Properties". O multifereastra este o fereastra mai speciala, care contine la rindul ei mai multe ferestre, dintre care doar una poate fi vizibila in prim plan. Vom aduce o fereastra in prim plan facind clic pe titlul ei.

    Fereastra "General" :

    1.    "Always on Top" ("Mereu Deasupra") - Daca optiunea este selectata (casuta e bifata), bara de procese va fi afisata mereu, inclusiv atunci cind o fereastra ocupa tot ecranul (mod "full screen"). In caz ca optiunea nu este selectata atunci cind vom folosi un program in mod "full screen" bara va dispare, reaparind atunci cind vom renunta la modul "full screen" sau cind vom minimiza programul. Un exemplu de program care este recomandat sa fie rulat in mod "full screen" este programul de vizualizare a fisierelor video (filmelor).
    2.    "Auto Hide" ("Ascunde [in mod] Automat") - Daca optiunea este selectata, inaltimea barei de procese va fi redusa foarte mult pina cind bara nu mai este vizibila decit ca o fisie extrem de ingusta prezenta la baza ecranului. Daca dorim sa vedem din nou bara de procese va trebui sa ducem cursorul mausului peste aceasta fisie, adica in fapt sa ducem cursorul mausului la baza ecranului. Folosirea optiunii de auto-ascundere este recomandata atunci cind dorim sa avem la dispozitie o suprafata cit mai mare din ecran pentru afisarea continutului unei ferestre.
    3.    "Show Small Icons in Start Menu" ("Afiseaza iconite mici in Meniul de Start") - Daca optiunea este selectata, dimensiunile meniului de start se vor reduce la jumatate prin folosirea de pictograme de dimensiuni mici.
    4.    "Show Clock" ("Afiseaza Ceasul") - Daca optiunea este selectata, ceasul va fi afisat in talerul sistemului ("system tray"). In cazul in care avem multe iconite prezente in taler si avem nevoie de spatiu putem debifa optiunea de afisare a ceasului.
    5.    "Use Personalized Menus" ("Foloseste Meniuri Personalizate"). Meniurile personalizate sint prezente nu numai in sistemele de operare Windows aparute ulterior dar si in alte aplicatii precum Microsoft Office. Un meniu personalizat are proprietatea ca afiseaza in mod obisnuit doar acele optiuni care au fost utilizate (pe care s-a facut clic) recent. Celelalte optiuni pot fi si ele afisate daca se face clic pe sageata cu virful in jos care este prezenta la partea de jos a meniului. Prin aceasta manevra meniul va fi afisat in totalitate, dar optiunile folosite in mod regulat sint colorate in asa fel incit sa iasa in evidenta. Opiniile utilizatorilor cu privire la plusul de ergonomie pe care il aduc meniurile personalizate sint impartite, fiecare tabara avind argumente valabile.

    Fereastra "Advanced" :

    Are doua sectiuni distincte si anume "Start menu" si "Start menu and Taskbar".

    Sectiunea "Start Menu" ne permite sa adaugam elemente noi meniului de start (scurtaturi catre dosare sau fisiere), sa stergem unele elemente deja prezente sau sa aranjam elementele in ordine alfabetica. Pentru a adauga o noua scurtatura va trebui sa facem clic pe butonul "Add" si apoi sa urmam etapele impuse de vrajitorul specializat in crearea unei noi scurtaturi. Acesta este identic cu cel prezentat la suprafata de lucru, cu o mica deosebire si anume prezenta unei etape in care trebuie sa specificam dosarul din meniul de start in care vrem sa plasam scurtatura. In fereastra de alegere a dosarului facem clic pe unul din dosarele prezente in meniul de start si apoi pe butonul "Next". Exista si optiunea sa cream un nou dosar daca facem clic pe butonul "New Folder". Va apare un nou dosar cu numele "Program Group (1) pe care putem sa-l redenumim dupa dorinta. Pentru a sterge o scurtatura (sau mai multe) din meniul de start va trebui sa facem clic pe butonul "Remove". Va apare o fereastra numita "Remove Shortcuts/Folders" unde trebuie intr-o prima etapa sa alegem scurtatura (sau dosarul cu scurtaturi) pe care dorim sa o stergem si apoi intr-o a doua etapa trebuie sa facem clic pe butonul "Remove" din josul ferestrei. Dupa ce am terminat de sters toate scurtaturile (dosarele) de care nu avem nevoie facem clic pe butonul "Close" pentru a inchide fereastra. Butonul "Advanced" ne permite cea mai usoara metoda de creare/stergere si administrare a scurtaturilor, metoda care este recomandata pentru utilizatorii care stiu sa foloseasca Windows Explorer. Butonul "Re-Sort" (numit "Sort" in Win XP) ne permite in cazul in care il apasam sa grupam scurtaturile in ordine alfabetica dupa prima litera a numelui lor. Din motive de pastrare a intimitatii personale putem sa stergem oricind evidenţa documentelor accesate cel mai recent (lista care contine scurtaturi catre ele), fara ca acest lucru sa insemne stergerea propriu-zisa a documentelor respective. Va trebui sa facem clic pe butonul "Clear" si toate scurtaturile in cauza vor fi sterse automat.

    Sectiunea "Start menu and Taskbar" contine un cimp care prezinta o lista de optiuni cu privire la afisarea unora din elementele barei de procese si a meniului de start. Bifam optiunile pe care le dorim (facem clic in casuta goala de linga ele) si inlaturam bifarea (facem clic in casuta bifata) la celelalte. Optiunile sint:

    1.    "Display Favorites" (sau Logoff, Run) - afiseaza sectiunile respective ale meniului de start.
    2.    "Enable Dragging and Dropping" - permite configurarea meniului de start folosind metoda "trage si da drumul" pentru mutarea scurtaturilor.
    3.    "Expand Control Panel" (sau Dial-Up Networking, My Documents, My Pictures, Printers) - permite extinderea sectiunilor respective in asa fel incit tot continutul lor sa fie accesibil din meniul de start.
    4.    "Display Shortcut Menu on right click" - permite afisarea unui meniu continind optiuni de configurare a barei de procese si a suprafetei de lucru.
    5.    "Enable moving and resizing" - permite mutarea si redimensionarea barei de procese.

   SETARI:

    Multifereastra "Taskbar and Start Menu Properties" contine doua ferestre numite "Taskbar", respectiv "Start Menu", care dupa cum le arata si numele contin optiuni de personalizare referitoare la bara de procese si la meniul de start. Optiunile aflate in vigoare au o bifare prezenta in casuta de linga titlul lor, iar optiunile nefolosite au casuta goala. In cele doua fereastre bifam (facem clic in casuta de linga nume) optiunile pe care dorim sa le folosim si inlaturam bifarea (facem clic in casuta bifata) de la optiunile pe care nu dorim sa le folosim. Aceste optiuni sint:

    Fereastra "Taskbar" :

    1.     "Lock the Taskbar" ("Blocheaza Bara de Procese) - Daca optiunea este selectata (casuta e bifata), bara de procese va fi blocata, adica nu o vom putea muta sau redimensiona si de asemenea nu vom putea sa ii adaugam elemente noi, cum sint de exemplu barele suplimentare.
    2.    "Auto hide the Taskbar" ("Auto ascunde Bara de Procese") - Daca optiunea este selectata, inaltimea probarei va fi redusa foarte mult pina cind bara nu mai este vizibila decit ca o fisie extrem de ingusta prezenta la baza ecranului. Daca dorim sa vedem din nou probara va trebui sa ducem cursorul mausului peste aceasta fisie, adica in fapt sa ducem cursorul mausului la baza ecranului. Folosirea optiunii de auto-ascundere este recomandata atunci cind dorim sa avem la dispozitie o suprafata cit mai mare din ecran pentru afisarea continutului unei ferestre.
    3.    "Keep the taskbar on top of other windows" ("Pastreaza bara de procese in prim planul tuturor ferestrelor deschise") - Daca optiunea este selectata, probara va fi afisata mereu, inclusiv atunci cind o fereastra ocupa tot ecranul (mod "full screen"). In caz ca optiunea nu este selectata atunci cind vom folosi un program in mod "full screen" bara va dispare, reaparind atunci cind vom renunta la modul "full screen" sau cind vom minimiza programul. Un exemplu de program care este recomandat sa fie rulat in mod "full screen" este programul de vizualizare a fisierelor video (filmelor).
    4.    "Group similar taskbar buttons" (grupeaza butoanele similare din bara de procese) - Daca optiunea este selectata, butoanele ferestrelor care apartin aceluiasi program vor fi grupate sub forma de meniu. In probara nu va fi prezent decit un singur buton, care are titlul programului din care sint deschise mai multe instante (ferestre). Facind clic pe acest buton va apare un meniu unde sint afisate titlurile ferestrelor deschise apartinind programului respectiv. De exemplu, daca avem trei pagini web deschise vom avea un buton pe care scrie "Internet Explorer" (sau titlul exploratorului alternativ pe care il folosim) pe care daca facem clic va apare un meniu continind titlurile pagiunilor web deschise. Aceasta optiune a fost introdusa pentru a salva spatiu in bara de procese in asa fel incit sa nu fim nevoiti sa o redimensionam atunci cind avem deschise multe ferestre. Multi utilizatori nu agreeaza insa aceasta optiune si de aceea ei inlatura bifarea pentru a se reveni la afisarea butoanelor tuturor ferestrelor deschise.
    5.    "Show Quick Launch" ("Afiseaza Bara de Lansare Rapida") - Daca optiunea este selectata, bara de lansare rapida (rapibara) va fi afisata in cadrul barei de procese. In Windows XP rapibara nu este afisata dupa instalarea SO si de aceea trebuie sa bifam aceasta optiune daca dorim sa o afisam.
    6.    "Show the clock" ("Afiseaza Ceasul") - Daca optiunea este selectata, ceasul va fi afisat in talerul sistemului ("system tray"). In cazul in care avem multe iconite prezente in taler si avem nevoie de spatiu putem debifa optiunea de afisare a ceasului.
    7.    "Hide inactive icons" ("Ascunde iconitele inactive") - Aceasta optiune a fost introdusa pentru a salva spatiu in bara de procese in cazul in care avem multe iconite prezente in talerul sistemului, a carui dimensiune creste in detrimentul dimensiunii probarei. Daca avem putine iconite in taler (recomandat) putem debifa aceasta optiune. Daca optiunea este selectata, iconitele inactive (pe care nu am facut clic recent) din talerul sistemului vor fi ascunse ele putind fi afisate din nou daca facem clic pe sageata indreptata spre stinga care apare la limita dintre talerul sistemului si bara de procese. Daca dorim sa le ascundem din nou facem clic din nou pe sageata care intre timp si-a schimbat sensul. Mai mult, avem chiar si posibilitatea sa indicam care dintre iconite sa fie ascunse si care sa fie afisate in permanenta. Pentru aceasta va trebui sa facem clic pe butonul "Customize" ("personalizeaza") si apoi in fereastra nou aparuta sa facem clic pe titlul uneia din iconitele prezente in lista. La dreapta titlului se va deschide un meniu cu trei optiuni care sint accesibile daca facem clic pe sageata cu virful in jos. Vom alege optiunea dorita si anume "Hide when inactive" ("ascunde in caz de inactivitate"), "Always hide" ("ascunde mereu") sau "Always show" ("afiseaza mereu"). Repetam procedura pentru toate iconitele prezente in lista si in final facem clic pe butonul OK.Unele programe se vor reactiva insa le putem opri din "start/run/msconfig/startup.

    Fereastra "Start Menu" ne prezinta doua optiuni :

    Optiunea "Start Menu" - Daca optiunea este selectata (este prezent un punct in cerculetul de linga titlul ei), atunci meniul de start va fi cel specific Windows XP. Daca dorim sa personalizam meniul in asa fel incit sa corespunda preferintelor noastre va trebui sa facem clic pe butonul "Customize". Va apare o multifereastra numita "Customize Start Menu" care are doua ferestre. Aceste ferestre ("General" si "Advanced") vor fi prezentate mai jos dupa mentionarea pe scurt a posibilitatii folosirii meniului de start clasic.

    Optiunea "Classic Start Menu" - Daca optiunea este selectata, atunci meniul de start va fi cel specific versiunilor anterioare de Windows. Daca dorim sa personalizam meniul in asa fel incit sa corespunda preferintelor noastre va trebui sa facem clic pe butonul "Customize", pentru a face sa apara fereastra "Customize Classic Start Menu". Personalizarea se va face identic cu cea prezentata mai sus pentru meniul Windows ME, existind citeva diferente minore cum ar fi faptul ca optiunea "Use Personalized Menus" ("Foloseste Meniuri Personalizate") este mai putin vizibila, fiind introdusa in sectiunea "Advanced Start Menu Options" din fereastra amintita mai sus.

    Fereastra "General " are trei sectiuni si anume :

    1.    "Select an icon size for programs" ne permite sa alegem dimensiunea iconitelor pentru scurtaturile prezente in meniul de start. Avem de ales intre doua dimensiuni, "Large Icons" ("iconite mari") si "Small Icons" ("iconite mici") si va trebui sa facem clic in cerculetul de linga optiunea preferata.
    2.    "Programs" ne permite sa specificam care sa fie numarul de scurtaturi (prezente in meniul de start) catre programele folosite cel mai recent. Putem alege orice numar intre 0 si 30 in functie de preferintele personale dar este recomandat un numar cit mai mic. Daca facem clic pe butonul "Clear List" va fi stearsa lista de scurtaturi catre programele folosite recent, urmind ca ea sa fie completata din nou pe masura ce folosim diferite programe.
    3.    "Show on Start Menu" ne permite sa afisam in meniul de start scurtaturile catre exploratorul de internet si catre programul de posta electronica. Daca bifam casutele de linga "Internet" si "E-Mail" atunci scurtaturile vor fi prezente in meniul de start. Avem si posibilitatea sa alegem care explorator sau client de mel sa fie afisate in cazul in care avem mai multe astfel de programe instalate. Pentru aceasta va trebui sa facem clic pe sageata cu virful in jos si sa alegem din meniu programul preferat.

    Fereastra "Advanced " are trei sectiuni si anume :

    1.    "Start Menu Settings" ("Reglaje pentru meniul de start") ne ofera doua optiuni pe care le putem folosi sau nu. Optiunea " Open submenus when I pause on them with my mouse" daca este bifata ne permite sa deschidem submeniurile (de ex. cele din "All Programs") punind cursorul mausului peste ele dar fara a face clic. Optiunea "Highlight newly installed programs" daca este bifata ne permite sa vedem mai usor care sint scurtaturile adaugate la meniul de start de catre programele nou instalate. Scurtaturile noi ies in evidenta pentru ca au culoarea mustar.
    2.    "Start Menu Items" ("Elementele meniului de start") ne permite sa specificam care sa fie elementele prezente in meniu si care sa fie modalitatea lor de afisare. Pentru o serie de elemente ("Control Panel, My Computer, My Documents, etc.") avem la dispozitie trei optiuni de afisare si anume : "Display as a link" ("afiseaza sub forma de legatura"), "Display as a menu" ("afiseaza sub forma de meniu") si "Dont't display this item" ("nu afisa acest element"). Afisarea sub forma de legatura inseamna ca daca facem clic pe elementul respectiv se va deschide o fereastra care va prezenta in detaliu continutul elementului, de exemplu sectiunile din panoul de control ("control panel"). Afisarea sub forma de meniu inseamna ca daca facem clic pe elementul respectiv se va deschide un meniu care ne va oferi acces la continutul elementului, de exemplu in cazul "My Computer" va fi afisat un meniu cu partitiile existente pe hardisc, unitatea CD-ROM, unitatea de discheta, etc.
    3.    "Recent Documents" ("Documente recente") ne permite sa specificam daca dorim ca SO sa pastreze o lista cu documentele (fisiere text, pagini web, fisiere video, etc.) pe care le-am deschis recent. Avantajul unei astfel de liste este dat de faptul ca putem avea acces rapid la documentele in cauza fara a mai fi nevoiti sa le cautam pe hardisc. Pentru aceasta va trebui sa facem clic in casuta de linga textul "List my recently oppened documents". Daca nu dorim o astfel de lista lasam casuta nebifata. Daca totusi avem nevoie de lista pentru o anumita sesiune de lucru cu calculatorul, bifam casuta insa atunci cind am terminat de lucrat va trebui sa facem clic pe butonul "Clear List" si lista va fi stearsa. In acest fel alt utilizator al calculatorului nu va sti care au fost fisierele pe care le-am deschis, iar intimitatea noastra personala va fi la adapost.


TALERUL SISTEMULUI DE OPERARE (SYSTEM TRAY)

    In partea dreapta a barei de procese se afla un mic compartiment(delimitat  de bara propriu-zisa) care se numeste "talerul sistemului [de operare]" (system tray). Talerul sistemului poate fi denumit prescurtat "sistaler".

    In sistaler vor fi afisate iconite, dintre care unele in mod permanent si altele doar temporar. Aceste iconite sint niste scurtaturi cu proprietati mai speciale, iconitele permanente fiind scurtaturi catre softuri importante, iar cele temporare fiind scurtaturi catre programe care ruleaza la un moment dat, ele disparind dupa inchiderea programului. Iconitele prezente in sistaler nu folosesc la lansarea in executie a unui program ci permit accesul rapid la unele functii ale acestuia si permit de asemenea inchiderea programului respectiv. Tot in sistaler este prezent si ceasul care prezinta ora curenta.

BARELE  SUPLIMENTARE

    In bara de procese pot fi afisate si alte bare care pot sa contina la rindul lor iconite sau butoane. Fiecare bara este de fapt un dosar care poate contine scurtaturi catre orice tip de fisier. Tipul barelor prezente in bara de procese si numarul lor vor corespunde necesitatilor utilizatorului, care poate adauga sau sterge orice bara doreste.

    CREAREA BARELOR SUPLIMENTARE

    Facem clic dreapta pe bara de procese ("taskbar") si apoi in meniul care apare ducem cursorul mausului peste optiunea "Toolbars". Se va deschide un nou meniu care contine tipurile de bare care pot fi afisate. Exista citeva optiuni predefinite ("Quick Launch", "Address", "Links", "Desktop") care vor fi discutate mai jos. Daca facem clic pe una din aceste bare predefinite ea va fi afisata in probara, iar in meniul prezentat mai sus va apare o bifare in stinga titlului barei. Pentru a face sa dispara bara va trebui sa repetam procedura de mai sus si vom vedea ca bifarea din meniu dispare si ea. In situatia in care dorim sa avem in probara acces rapid la scurtaturile catre fisierele dintr-un dosar putem crea noi insine o bara in conformitate cu nevoile noastre. Pentru aceasta trebuie sa facem clic pe optiunea "New Toolbar" din meniu si apoi sa alegem dosarul ale carui fisiere dorim sa le avem permanent la indemina, de exemplu dosarul "My Documents". Bara dorita de noi va apare in mod instantaneu, iar numele ei este chiar numele dosarului. Atunci cind vom dori sa indepartam o bara creata de noi din probara facem clic pe numele ei din meniul "Toolbars" care apare cind facem clic dreapta pe bara de procese.

    BARA DE LANSARE RAPIDA (QUICK LAUNCH BAR)

    Bara de Lansare Rapida este utilizata, dupa cum arata si numele, pentru lansarea rapida in executie a fisierelor pe care le folosim cel mai frecvent. Bara de Lansare Rapida poate fi denumita prescurtat "rapibara".

    Bara de lansare rapida poate fi folosita atunci cind nu vedem suprafata de lucru (de exemplu cind aceasta este acoperita de ferestrele unor programe pe care le folosim in acel moment) si nu dorim sa o aducem in prim plan pentru a avea acces la scurtaturile de pe ea. Facind clic simplu pe o iconita aflata in bara de lansare rapida lansam in executie programul a carui scurtatura este iconita respectiva. In mod similar cu scurtaturile de pe suprafata de lucru si scurtaturile din bara de lansare rapida pot fi create, sterse si apoi recreate din nou in functie de nevoile noastre.Fiecare fisier prezent in rapibară este reprezentat de o iconita pe care daca ducem cursorul mausului deasupra ei si facem clic simplu (nu dublu clic) lansam in executie fisierul respectiv. Fisierele pot fi de orice fel, de tip executabil (programe), de tip text, imagine etc.

    Pentru a adauga un fisier in rapibară va trebui sa deschidem Windows Explorer si sa gasim fisierul dorit de noi iar apoi sa folosim metoda "trage si da drumul" ("drag and drop"). Pentru aceasta facem clic pe fisier pentru a-l selecta si pastrind butonul sting al mausului apasat miscam mausul in asa fel incit sa tragem prin alunecare fisierul peste rapibară. In momentul in care vedem ca apare o linie verticala in bara dam drumul la butonul mausului si o noua iconita isi va face aparitia in rapibară. Putem muta iconita in cadrul barei in pozitia pe care o dorim prin intermediul metodei expuse mai sus, fiind atenti sa dam drumul la butonul mausului doar atunci cind apare o liniuta verticala si nu un cerc taiat de o linie. In fapt fisierul pe care dorim sa-l lansam in executie rapid va ramine la locul lui insa in rapibară isi va face aparitia o scurtatura (iconita de care vorbeam mai sus) catre el.

    Este recomandat sa nu aglomeram rapibara cu prea multe scurtaturi deoarece dimensiunea barei creste in detrimentul spatiului barei de procese. Putem sa adaugam de exemplu scurtaturi (in aceasta ordine de preferinta) catre exploratorul de fisiere (Windows Explorer), editorul de texte (Notepad), programul de mel (Outlook Express) si exploratorul de internet (Internet Explorer) cu mentiunea ca pot fi folosite si alte programe cu functionalitate asemanatoare in locul celor specificate.

    Bara rapida poate fi mutata in partea stinga sau dreapta a barei de procese. Pentru a o muta facem clic pe extremitatea ei stinga (unde are un fel de miner de apucare reprezentat de o bara verticala) si tinind butonul sting al mausului apasat o tragem apoi spre capatul drept al barei de procese.

    BARA DE ADRESE (ADDRESS BAR)

    Bara de Adrese contine un cimp unde putem sa scriem adresa unui fisier sau dosar de pe calculatorul nostru sau adresa unei pagini web. Apoi facem clic pe butonul "Go" sau apasam tasta Enter si vom ajunge la documentul solicitat.

    BARA DE LEGATURI (LINKS BAR)

    Bara de Legaturi ne permite accesul rapid la subdosarul Links (din dosarul Favorites, prezent in Windows Explorer sau Internet Explorer) care contine legaturile catre documentele cel mai utilizate de noi (pagini web sau fisiere de pe calculatorul personal).

    BARA  SUPRAFETEI DE LUCRU (DESKTOP BAR)

    Bara Suprafetei de Lucru ne permite accesul rapid la fisierele catre care sint indreptate scurtaturile prezente pe suprafata de lucru.

B@zarPC - Pagina de Anunturi Vanzari SH

Router cu WI-FI (ADSL-NET prin retea de telefon)
- Netgear :DG834G_v2 = 50lei (fara alimentator)

Partea de conectare Spate (Antena Detasabila 7db)

Interfata De Setare


Niciun comentariu: