Translate

vineri, 15 noiembrie 2013

E-On.Pretul la Gaze 2013 - Neamt

Observam cu totii in ultima perioada ca tot mai multi "casnici" prefera instalarea unei centrale termice de apartament, pe gaze naturale si implicit debransarea de la cele de bloc care chiar si modernizate aduceau lunar o factura de cele mai multe ori "nejustificata" in mare parte datorita baietilor destepti de la gaze de la curent electric de la apa si de la alte servicii "colaterale" .

Teza Oficiala:

Pentru alinierea la standardele europene în ceea ce priveşte măsurarea consumului de energie, începând cu data de 1 iulie 2008 E. ON Gaz România a adoptat măsurarea consumului de gaze naturale în unităţi de energie. Această modalitate de facturare este reglementată prin Ordinul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) nr. 56/03.06.2008. Noua modalitate de măsurare şi facturare se aplică pentu toţi consumatorii de gaze naturale şi pentru toţi operatorii din industria gazelor naturale, indiferent că sunt producători, transportatori, distribuitori sau furnizori de gaze naturale.
Adoptarea acestei măsuri are în vedere, în primul rând, un tratament corect al tuturor consumatorilor, datorită faptului că fiecare dintre noi va plăti strict energia rezultată din arderea gazelor naturale, şi nu volumul de gaze naturale consumate. De asemenea, costurile între diferiţii combustibili utilizaţi pentru încălzire, apă caldă, prepararea hranei vor fi comparabile, ajutându-vă astfel la alegerea celei mai eficiente surse de energie.


-E.ON Myline. Linia ta directă cu noi.

-Legea protecţiei mediului:AICI
-Listei cuprinzând tipurile de gaze şi presiunile de alimentare utilizate la aparatele consumatoare de combustibili gazoşi AICI

-Norma tehnică NTPEE-2008 din 05-02-2009 pentru proiectarea, executarea și exploatarea sistemelor de alimentare cu gaze naturale

 -Condiții de instalare a conductelor tip „ventuză

-Cerintele tehnice privind utilizarea aparatelor consumatoare de combustibili gazosi;

Conţinutul de energie al gazelor naturale este determinat de puterea calorifică a acestora, adică de cantitatea de căldură degajată prin arderea unui metru cub de gaze naturale şi este exprimat în kWh/mc (MWh/mc).
_______________________________________________
INDEPENDENT DE CALITATEA GAZULUI! (10 M CUBI DE GAZ SUNT CAM 5, 4 KW/ORA),
_______________________________________________
Altfel spus:
1-  in România, potrivit Regulamentului de masurare a gazelor naturale tranzactionate la consumatorii captivi emis de ANRE, gazele naturale sunt masurate in conditii de baza, adica conditii specificate de temperatura si presiune pentru gazele naturale furnizate. Acestea sunt pentru temperatura 15 grade C si pentru presiune 1,01325 bar. Contoarele volumetrice masoara volumul de gaze naturale la temperatura si presiunea reala. De obicei, temperatura si presiunea reala deviaza de la «conditiile de baza», cauzele acestor deviatii fiind variatiile de temperatura exterioara si variatiile de presiune.”
Corneliu Zait, purtator de cuvânt al E.ON Gaz
Nu prea se intelege cum iau "EI" gazul iarna la 15°C si mai ales de unde stiu la ce temperatura lucreaza contuarul unui consumator (la bloc de regula se afla pe casa scarii,asa ca au mai introdus termenul de index corectat,pe perioada de iarna cind exista contractii datorate temperaturii scazute pentru ca in perioada de vara cand temperaturile ajung la de trei ori baza de calcul nu scad nimic ci calculeaza "la baza"
_______________________________________________
2-Astfel ca (virgula) consumator casnic ai de ales intre doua variante a modului de facturare,(care,oricum, nu te scapa de corectarea indexului)
-O prima varianta si cea mai "folosita" este cu citirea de catre E-On a contoarului si perceperea unui comision,
-Sau cu autocitire (adica citesti si trimiti indexul intr-un cont pe care trebuie sa ti-l faci pe pagina de AICI - "Servicii online" ,pagina ce iti ofera si alte facilitati ce decurg din contul creat,aceasta fara comision (vizibil),dar in timp real dat fiind ca "E-on Gaz" citeste cam rar contoarele si practic esti taxat la contract de furnizare la care intervine traditionala "Regularizare"(cam de doar doua ori pe an) dupa care urmeaza ca la prima facturare sa ti se faca diferenta cu plus sau minus in functie de caz.

E [Kw*h] = cu [Kw*h/mc] x Q [ mc] unde :
in paranteza patrata sunt unitatile de masura
E este energia consumata
cu este puterea calorica a gazului metan ( adica cat de scump vrea EON sa-si vanda gazul!)!
Q = volumul de gaz consumat ( teoretic diferenta intre indexul initial (deja facturat) si cel final (la care sa ajuns si este trecut in noua factura).
Deci, in principiu EON te fura prin 2 metode :
1. Nr. de metri cubi consumati, ca diferenta intre index contor final luna si index contor inceput luna ( nu apare pe factura din cauza corectiei pe normele de calcul)
2. Puterea calorica a gazului metan care nu ai cum sa o verifici personal!
Mai concret :
Puterea calorica alaturi de corectiile pe care le oporeaza fac ca notiunea de "imultire" (a unor valori stabilite de ei) sa aibe aici un sens "generic"  -si nu de operatie matematica cu rezultat exact intrucat toti factorii ecuatiei sunt practic variabili (adik nespecificati in clar,creaza confuzie)!
Daca ai avut inspiratia sa notezi indexul contuarului lunar si mai ai si rabdarea sa refaci calculele inca o data,vei observa, pe perioada de iarna, ca platesti ceva in plus.(nu am gasit inca o formula de calcul a coeficientului de contractie a gazului metan)
Asadar stufosenia modului de calcul cu siguranta te va descuraja,mai ales din cauza calculul procentual (la care multi nu se prea pricep) si ,cireasa de pe tort,coeficientul de contractie pus in formula de calcul pe perioadele cu temperaturi de sub 15°C.
Un exemplu pe o centrala a unei asociatii din Bacau:
_______________________________________________

-73453 MC facturati ws; 69.924 mc contor (index real) ,diferenta = 3529 mc

_______________________________________________

Cateva Întrebări şi răspunsuri;


Ce este zona de calitate?


Calitatea gazelor naturale, respectiv conţinutul de energie al acestora, diferă în funcţie de sursa de provenienţă a gazelor naturale (câmpul de extracţie) şi este stabilită de ANRE pe zone de calitate/zone de puteri calorifice.
Zona de calitate este înscrisă pe factura de gaze naturale
În România sunt stabilite 321 de zone de calitate.

* Ce avantaje îi aduce consumatorului noul sistem de facturare?

Adoptarea acestei măsuri are în vedere un tratament corect al tuturor consumatorilor, datorită faptului că se va plăti strict energia rezultată din arderea gazelor naturale [kWh] şi nu volumul de gaze naturale consumate [mc].


Noul sistem de facturare a gazelor naturale în kWh se aliniază standardelor europene de armonizare a unităţilor de măsură a energiei, unitatea de măsură utilizată pe piaţa europeană pentru calculul energiei rezultate în urma arderii gazelor naturale fiind kWh.

Facturarea în unităţi de energie permite compararea costurillor între diferiţii combustibili utilizaţi pentru încălzire, apă caldă, prepararea hranei, contribuind astfel la alegerea celei mai eficiente surse de energie.

* Cum se determină consumul de gaze naturale în funcţie de conţinutul lor de energie în condiţiile în care contoarele existente măsoară şi indică consumul în mc?


Calitatea gazelor naturale, respectiv conţinutul de energie al acestora, diferă în funcţie de câmpul de extracţie al gazelor naturale. Fiecare consumator este situat într-o zonă de calitate, zonă care se regăseşte şi pe factură. Calitatea gazelor este exprimată în putere calorifică superioară [PCs], în timp ce contoarele măsoară volumul de gaze naturale consumate. Pentru a determina energia rezultată în urma arderii unei anumite cantităţi de gaze naturale, se aplică următoarea formulã:

E=V x PCs
unde:
E - energia gazelor naturale [kWh]
V - volumul măsurat în conditii de referinţã, indicat de convertor sau, în
absenţa acestuia, de contor [mc]
PCs -puterea calorifică superioară corespunzătoare condiţiilor
de referinţă (condiţii standard de temperatură şi presiune,
respectiv 15°C şi 1 atm) [kWh/mc]

* Ce impact are noua modalitate de facturare asupra valorii facturii de gaze naturale?


Facturarea în funcţie de conţinutul de energie a gazelor naturale nu are un impact semnificativ asupra valorii facturii, în condiţiile unui consum similar cu cel anterior.
Pentru exemplificare, găsiţi mai jos două situaţii concrete de determinare a energiei consumate:

1) Unui client casnic din categoria B1, care a consumat 20 mc şi care este încadrat în zona calorifică 121, unde s-a înregistrat o putere calorifică superioară a gazelor livrate de 10, 462 kWh/mc, factura de consum i se va calcula astfel :

E = V x PCs
E = 20 [mc] x 10, 462 [kWh/mc] = 209, 24 [kWh] = 0, 20924 [MWh]
Valoarea fără TVA a facturii = 209, 24 [kWh] x 0, 10441 lei/kWh = 21, 84 lei

2) Unui client casnic din categoria B1, care a consumat 20 mc şi care este încadrat în zona calorifică 123, unde s-a înregistrat o putere calorifică superioară a gazelor livrate de 10, 439 kWh/mc, factura de consum i se va calcula astfel :

E = V x PCs
E = 20 [mc] x 10, 439 [kWh/mc] = 208, 78 [kWh] = 0, 20878 [MWh]
Valoarea fără TVA a facturii = 208, 78 [kWh] x 0, 10441 lei/kWh = 21, 79 lei

Pe factura emisă de E. ON Gaz România se regăsesc toate componentele care sunt luate în considerare la determinarea valorii facturii: volumul de gaze naturale consumate [mc], zona de calitate, puterea calorifică superioară şi energia consumată.
În ceea ce priveşte unitatea de calcul, pentru categoriile de consum B1, B2, B3, consumul este exprimat în kWh, iar pentru categoriile de consum B4, B5, B6, consumul este exprimat în MWh

Cum se poate verifica valoarea puterii calorifice înscrise pe factură?


Valorile puterii calorifice superioare se determină lunar, prin măsurători cromatografice, de către operatorul sistemului naţional de transport (Transgaz SA) şi sunt supervizate şi publicate de ANRE. Operatorul sistemului naţional de transport transmite furnizorilor de gaze naturale buletinele de analiză cromatografică privind calitatea gazului, datele fiind utilizate în procesul de facturare. În cazul în care doriţi să consultaţi aceste buletine de analizã cromatografică, le puteţi solicita gratuit agenţilor de vânzări din Centrele de Relaţii Clienţi E. ON Gaz România.

Care este preţul actual al gazului natural?


În conformitate cu Ordinul ANRE nr. 85/26.06.2008, noile preţuri ale gazului natural, exprimate în lei/MWh, în funcţie de categoria de consum în care sunteţi încadrat, sunt următoarele:
o Categoria de consum B1 - 104, 41 lei/MWh, respectiv 0, 10441 lei/kWh
o Categoria de consum B2 - 101, 36 lei/MWh, respectiv 0, 10136 lei/kWh
o Categoria de consum B3 - 100, 74 lei/MWh, respectiv 0, 10074 lei/kWh
o Categoria de consum B4 - 100, 20 lei/MWh, respectiv 0, 10020 lei/kWh
o Categoria de consum B5 - 99, 48 lei/MWh, respectiv 0, 09948 lei/kWh
o Categoria de consum B6 - 97, 85 lei/MWh, respectiv 0, 09785 lei/kWh
_______________________________________________

Sa intelegem factura de Gaze Naturale E-On: Pdf. AICI!

_______________________________________________

Comentariu;


Cum de vine chestia cu EON-ul.
Este o modalitate de calcul pentru gazul metan, nu mai platim un metru cub de gaz care contine pe lânga gaz si alte "aere" ci un metru cub de gaz care are in compozitie Metan si azot Puterea calorifica, mai exact cantitatea de caldura eliberata prin arderea completa a unei cantitati specificate de gaz poate avea valori cuprinse intre 8, 9 si 11, 9 kWh.
Aceste variatii apar datorita surselor diferite de la care provine gazul metan.
Amestecul de referinţă conţine 97, 2% metan, 1, 4 % azot, care este un gaz inert din punct de vedere al combustiei, dar imprimă a anumită viteză de deplasare şi 1% dioxid de carbon.
Cum se calculeaza.
Consumatorul care a utilizat 100 de metri cubi de gaze naturale, cu o valoarea calorifica a gazului de 10, 540 kWH/metru cub, factura se va calcula astfel: se inmulteste volumul consumat cu puterea calorifica rezultind 1.054 kWh, adica 1, 054 MWh. La energia consumata se aplica pretul final reglementat de catre Agentia Nationala pentru Reglementare în Energetica (ANRE) pentru categoria de consumatori B1, astfel: se inmulteste valoarea energiei consumate,
 1, 055 MWh cu 104, 41lei/MWh, rezultind un pret final de 110, 04 lei.(fara "TVA" si "Timbru verde").
In consecinta se ajunge la un fel de abureala a consumatorului care citeste pe contuar ca a consumat nu stiu citi metri cubi dar daca EON ti-a bagat pe teava un gaz de o calitate "EXTRA" si te-a corectat si la index - te-a ars la buzunar iar tu care nu prea ai cu ce analiza ce gaz si ce "flatulatii" ti-au bagat pe teava si nici care este indicele de corectie - taci si platesti.



B@zar PC - Pagina de Anunturi

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

-Let me know, if you want out more details about what I wrote, or have something to say, leave a post in the comments box, !